ΤΟΠΙΚΑ

Μαθητές με καλλιτεχνική φλέβα

μαθητές-με-καλλιτεχνική-φλέβα-3291

Τη δημιουργική διάσταση της εκπαίδευσης αναδεικνύει η μαθητική έκθεση φωτογραφίας που εγκαινιάστηκε χθες στο ΤΕΕ Μαγνησίας με θέμα: «Φωτογραφίζοντας μνημεία της Μαγνησίας» και συγκεντρώνει τη συμμετοχή δεκάδων μαθητών.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ογδόντα μία συνολικά φωτογραφίες αποδίδουν με υψηλή αισθητική το θέμα και πολλοί μαθητές διακρίθηκαν αποσπώντας βραβεία και επαίνους.

Σε επίπεδο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης: 1ο βραβείο απέσπασε η Μαίρη Κρικέλα του 4ου Δημοτικού Σχολείου Αλμυρού, φωτογραφίζοντας εγκαταλελειμμένη εκκλησία στον παλιό Πλάτανο. Το 2ο βραβείο έλαβε ο Χρήστος Ταμπακολόγος, μαθητής του 2ου Ειδικού Σχολείου Βόλου, με φωτογραφία από τον σταθμό του τρένου. Το 3ο βραβείο απονεμήθηκε στον Τηλέμαχο Τερζίδη του 13ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου για το «Αρχοντικό Σπυρίδη στην πλατεία της Πορταριάς». Η Μαίρη Κρικέλα, μαθήτρια του 4ου Δημοτικού Σχολείου Αλμυρού έλαβε επίσης τον 1ο, 2ο και 3ο έπαινο, συμμετέχοντας με τρεις φωτογραφίες, που είχαν ως θέμα το Ιερό Εκκλησίας στον Παλιό Πλάτανο, τον Αγιο Ιωάννη στον παλαιό Πλάτανο και παλιά κατοικία. Τον 4ο έπαινο έλαβε η Κωνσταντίνα Ζιώγα, από το 2ο Ειδικό Σχολείο Βόλου με τη φωτογραφία που είχε ως θέμα το κτίριο Παπαστράτου – Πανεπιστήμιο.

Οι διακριθέντες στον μαθητικό διαγωνισμό φωτογραφίας από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι οι κάτωθι: Το 1ο βραβείο απονεμήθηκε στην Αλεξάνδρα Στύλου, μαθήτρια του Γενικού Λυκείου Σκιάθου, για το «Παράθυρο στην ιστορία». Το 2ο βραβείο έλαβε η Κυριακή Χαρίτου από το 2ο ΕΠΑΛ Βόλου – Εσπερινό με το έργο «Αγ. Νικολάκης θαλασσινός – Σωρός». Το 3ο βραβείο έλαβε η Αλεξάνδρα Κουφίδη μαθήτρια του Γυμνασίου Σκιάθου για το «Ερειπωμένο τζαμί στο Κάστρο Σκιάθου». Ο 1ος έπαινος δόθηκε στη Βίλυ Σαμαλτάνη από το 2ο ΕΠΑΛ Βόλου – Εσπερινό για τη φωτογραφία με τίτλο «Αγ. Εθνικής Αντίστασης – Αργώ – Πανεπιστήμιο». Τον 2ο έπαινο απέσπασε ο Αλέξανδρος Αποστολάκης του 3ου Γυμνασίου Βόλου φωτογραφίζοντας την Αργώ. Τον 3ο έπαινο έλαβε η Μαρία Παχιού από το 2ο ΕΠΑΛ Βελεστίνου – Εσπερινό με την «Αργώ». Ο 4ος έπαινος δόθηκε στον Εμμανουήλ Μήτραινα μαθητή του Εσπερινού Γυμνασίου Βόλου με θέμα «Σιδηροδρομικός Σταθμός Βόλου» και ο 5ος έπαινος στον Γιώργο Μαυρέλη του ΕΕΕΕΚ Βόλου, για τη φωτογραφική απόδοση του θέματος «Ιωάννης και Μαρίκα Καρτάλη».

Τα βραβεία είναι Cameres Rollei, προσφορά του σωματείου «Φίλοι Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου». Επίσης, δόθηκαν δελτία συμμετοχής σε όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς που έλαβαν μέρος.

Παιδιά με ταλέντο

Οι μαθητές Τηλέμαχος Τερζίδης, Αλέξανδρος Αποστολάκης και Χρήστος Ταμπακολόγος

Την καλλιτεχνική ευαισθησία των μαθητών εξήραν ο Αντώνης Αντωνίου, υπεύθυνος σχολικών δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας και Σοφία Κανταράκη, υπεύθυνη αντίστοιχα των σχολικών δραστηριοτήτων της Δευτεροβάθμιας, οι οποίοι υπογράμμισαν τη σημασία της υλοποίησης δράσεων που ευαισθητοποιούν τους μαθητές και ενισχύουν το ενδιαφέρον τους για τον μνημειακό πλούτο και ό,τι τους περιβάλλει.

Τα παιδιά αγκάλιασαν με ενθουσιασμό την προσπάθεια και είναι ενδεικτικές οι απόψεις που διατύπωσαν τρεις μαθητές που συμμετείχαν στη διαδικασία.

Ο Τηλέμαχος Τερζίδης ανέφερε ότι η φωτογραφία τού προσφέρει «χαρά και υπερηφάνεια, γιατί κάθε εικόνα αποτυπώνει τη στιγμή» είπε.

Ο Αλέξανδρος Αποστολάκης, ο οποίος ακολουθεί τα χνάρια της μητέρας του δημοσιογράφου Ελένης Παπαθανασίου, η οποία διακρίνεται και ως φωτογράφος, δήλωσε ότι: «Η φωτογραφία είναι για μένα έμπνευση, σημαίνει πάρα πολλά και ασχολούμαι με την εικόνα στον ελεύθερο χρόνο μου».

Ο Χρήστος Ταμπακολόγος, ο οποίος επίσης διακρίθηκε στον μαθητικό διαγωνισμό, συμμετέχει στις δράσεις που υλοποιεί το σχολείο του εκφράζοντας μέσα από τον φωτογραφικό φακό το ταλέντο και την ευαισθησία του.

Πλήθος παιδιών επισκέφτηκε χθες την έκθεση στο ΤΕΕ Μαγνησίας

Σημαντική διοργάνωση

Δεκάδες μαθητές και των δύο βαθμίδων εκπαίδευσης συμμετείχαν στη μαθητική έκθεση φωτογραφίας που διοργάνωσαν το σωματείο «Φίλοι Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου και Αρχαιολογικών Χώρων Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων», η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, σε συνεργασία με τη Φωτογραφική Λέσχη Βόλου και το Τεχνικό Επιμελητήριο Μαγνησίας.

Στόχος της έκθεσης ήταν «αφενός μέσα από τη φωτογραφική ματιά και τη φωτογραφική τέχνη οι μαθητές να προσεγγίσουν και να γνωρίσουν την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής μας, αφετέρου να δοθεί η δυνατότητα στους ίδιους τους μαθητές να δημιουργήσουν ένα φωτογραφικό αρχείο των τοπικών μας μνημείων σε κάθε σχολείο, το οποίο θα αποτελέσει μέσο εμπλουτισμού της γνώσης της τοπικής μας ιστορίας», όπως ανέφερε η Κερασία Μπαρτζιώκα, πρόεδρος των Φίλων του Μουσείου.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα αποτελέσει θεσμό και όπως αποκάλυψαν οι διοργανωτές, θα δοθεί πριν τη λήξη της σχολικής χρονιάς το θέμα της επόμενης έκθεσης, προκειμένου οι μαθητές να αναλάβουν δράση στη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών.

Οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να φωτογραφίσουν μνημεία στον χρόνο, κτίρια με πλούσια και πολύμορφη αρχιτεκτονική κληρονομιά, αρχοντικές και απλές κατοικίες ντόπιας αρχιτεκτονικής, αυθεντικά έργα λαϊκής τέχνης, εκκλησιές, μοναστήρια, καμπαναριά, μνημεία διάφορα τα οποία αναδεικνύουν την ύπαρξη του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής μας, χώρους πολιτισμού της Μαγνησίας κλπ.

Την κριτική επιτροπή αποτελούσαν οι: Λέων Μουρτζούκος πρόεδρος Δ.Σ. Φωτογραφικής Λέσχης Βόλου, Ποδιάς Νικόλαος εκπαιδευτικός – εικαστικός, Γεωργουλά Λίλα εκπαιδευτικός – εικαστικός, οι οποίοι χαρακτήρισαν «ενδιαφέρουσα» την καλλιτεχνική ματιά των μαθητών.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Βόλου βρίσκεται 2ας Νοεμβρίου και Ξενοφώντος, η διάρκεια της έκθεσης είναι έως 28 Μαΐου και το ωράριο λειτουργίας 9π.μ έως 2μ.μ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου