ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Ηλεκτρονικά η έκδοση οικοδομικών αδειών

ηλεκτρονικά-η-έκδοση-οικοδομικών-αδε-8318

Απλοποιούνται οι διαδικασίες έκδοσης οικοδομικών αδειών από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Σε εκδήλωση την Παρασκευή στο ΤΕΕ Μαγνησίας με θέμα «Έλεγχος και προστασία του δομημένου περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις», η σύμβουλος του υπουργού Περιβάλλοντος Σταυρούλα Αγρίου ενημέρωσε ότι η διαδικασία της αδειοδότησης θα απλοποιηθεί με μία ολιστική προσέγγιση του θέματος των αυθαιρέτων ώστε να περιοριστεί και να αντιμετωπιστεί η αυθαίρετη δόμηση.

Οι οικοδομές άδειες θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσα από πλατφόρμα που έχει αναλάβει να λειτουργήσει το ΤΕΕ. Σε αυτήν την πλατφόρμα θα υπάρχουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία και σχέδια που απαιτούνται με ευθύνη του μηχανικού.

Η κ. Αγρίου επισήμανε ότι με την εφαρμογή του Νόμου 4495/2017 ο έλεγχος των μελετών θα αφορά στα διατηρητέα κτίρια, τους παραδοσιακούς οικισμούς, του ιστορικούς τόπους, σε περιοχές με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, εκεί δηλαδή που θα πρέπει να περιορίζεται η Πολιτεία για λόγους πρόληψης.

Ο Νόμος, που θα υπογραφεί από τον υπουργό τις επόμενες μέρες, κάνει για πρώτη φορά διάκριση μεταξύ του ελέγχου και της αδειοδότησης.

Η κ. Αγρίου ενημέρωσε ότι η αδειοδότηση θα παραμείνει στους Δήμους, ο έλεγχος όμως θα περάσει στις Περιφέρειες, όπου θα συσταθούν παρατηρητήρια που θα είναι υπεύθυνα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ζητούμενο του Νόμου είναι να αντιμετωπιστεί η άναρχη δόμηση και η κατάσταση που επικρατεί σήμερα.

«Το υπουργείο προσπαθεί να αντιμετωπίσει της αιτίες που παρήγαγαν την αυθαίρετη δόμηση διαχρονικά στην Ελλάδα, η οποία οφείλεται στην έλλειψη πολεοδομικού σχεδιασμού. Επειδή ένα Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, από τη στιγμή που ξεκινάει μέχρι την ολοκλήρωση και την εφαρμογή του, κατά μέσο όρο χρειάζονται 30 χρόνια είναι μοιραίο κάποιος να καταφεύγει στην αυθαίρετη δόμηση», εξήγησε η ίδια.

Σε αυτήν την κατεύθυνση ο σκοπός του νέου Νόμου δεν είναι εισπρακτικός. Η ίδια εξήγησε ότι ο Νόμος περιλαμβάνει διάταξη σύμφωνα με την οποία διαγράφονται τα πρόστιμα σε όποιον κατεδαφίζει μόνος του το αυθαίρετο κτίσμα του σε διάστημα 30 ημερών, από τότε που η Πολεοδομία επιβάλει το πρόστιμο.

Η εν λόγω διάταξη συνιστά επί της ουσίας την παροχή ενός ισχυρού κινήτρου για την κατεδάφιση των αυθαίρετων αφού τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από το 2011 και μετά είναι ιδιαίτερα τσουχτερά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου