ΤΟΠΙΚΑ

Με λαμπρότητα η απόδοση φόρου τιμής στα θύματα του Ποντιακού Ελληνισμού

με-λαμπρότητα-η-απόδοση-φόρου-τιμής-στ-8328

«Η μνήμη της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου δεν συντηρείται άσβεστη για λόγους εκδίκησης εκείνων που τη διέπραξαν, αλλά για να μην επιτρέψουμε στο διηνεκές να διαπραχθούν νέα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Τα παραπάνω επισήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Μαγνησίας Κωνσταντίνος Περκουλίδης χθες στις εκδηλώσεις μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε έντονα συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα και εξέπεμψαν μηνύματα υπέρ της ελπίδας και της ελεύθερης ζωής.

Στις 11 το πρωί εψάλη δοξολογία στον Ιερό Ναό Ευαγγελίστριας, ενώ ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο της Γενοκτονίας στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ανδρέας Βαλαχής», όπου πλήθος εκπροσώπων φορέων απέτισαν φόρο τιμής.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, ο δήμαρχος Αλμυρού Δημήτρης Εσερίδης, ο πρώην δήμαρχος Νέας Ιωνίας Παύλος Μαβίδης, περιφερειακού και δημοτικοί σύμβουλοι.

Ο λόγος του κ. Περκουλίδη σκόρπισε ρίγη συγκίνησης. Όπως εξήγησε, η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, είναι διπλά τραγική, καθώς υπήρξε και γενοκτονία και στη συνέχεια ξεριζωμός, γενικός αφανισμός των Ελλήνων από τον Πόντο, σε αντίθεση με τις Γενοκτονίες των Εβραίων και την Αρμενική Γενοκτονία.

«Είναι λυπηρό όταν σε διεθνές επίπεδο γίνεται προσπάθεια αναγνώρισης της Γενοκτονίας, όταν ξένα κοινοβούλια τάσσονται στο πλευρό του Ποντιακού Ελληνισμού, όταν άλλα επιστημονικά πεδία αναζητούν σελίδες της ιστορίας για να μάθουν από επιτυχίες και λάθη, εμείς απλά να αγνοούμε.

Είναι τραγικά αντιεπιστημονικό να πιστεύουν ότι η συγκάλυψη εγκλημάτων μπορεί να οδηγήσει σε συμφιλίωση με την Τουρκία», είπε.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι: «Εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας για τη διεθνή αναγνώριση και δεν θα σταματήσουμε να υπενθυμίζουμε στο ελληνικό κοινοβούλιο τη δέσμευσή του να εκδώσει σε έξι τόμους την ιστορία Γενοκτονίας των Ποντίων του καθηγητή Ιστορίας στο ΠΑΜΑΚ Φωτιάδη».

«Σήμερα είναι μέρα μνήμης μέρα ιστορικής ανατομίας μέρας ανασκόπησης. Το ιστορικό αποτύπωμα του αίματος των Ποντίων που θυσιάστηκαν εύχομαι να γίνει μήνυμα ελπίδας για μία ελεύθερη ζωή, να γίνει μήνυμα ενάντια σε κάθε μορφή επιβολής, σε κάθε μορφή ολοκληρωτισμού», ανέφερε από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη.

«Είναι μία μέρα που πραγματικά συγκινεί τον κάθε Έλληνα σε όποιο μέρος της γης και να βρίσκεται και η ευχή όλων να μη ξαναζήσει η ιστορική πραγματικότητα τέτοια γεγονότα», συμπλήρωσε η ίδια.

Στην μνήμη των Ελλήνων του Πόντου κατάθεση στεφάνων πραγματοποίησαν η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο Διοικητής της 32η Ταξιαρχίας Πεζοναυτών Ευάγγελος Παπαδόπουλος, ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, ο δήμαρχος Αλμυρού Δημήτρης Εσερίδης, ο εκπρόσωπος της ΝΟΔΕ Μαγνησίας Γιώργος Χρηστάκης, ο εκπρόσωπος της Συντονιστής Επιτροπής Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαγνησίας Συμεών Σάμιος και ο ταμίας της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού Γεώργιος Τοσιλιάνης.

Ακόμη, κατάθεση στεφάνων έκαναν ο πρόεδρος της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών Αεροπορίας Μαγνησίας Βύρων Καλτσάνας, ο γενικός γραμματέας της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου Βίκτωρ Φιλοσώφ, ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Μαγνησίας Κωνσταντίνος Περκουλίδης, η αντιπρόεδρος από το Μικρασιατικό Σύλλογο «Εγγλεζονήσι», Ελένη Βαφειάδου, το μέλος της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών «Ίωνες», Ευλαμπία Μεντεκίδου και το μέλος του Συλλόγου Πολιτιστικού Συλλόγου Καππαδοκών, Δημήτρης Χριστοφορίδης.

Φόρος τιμής με κατάθεση στεφάνων πραγματοποίησε και ο αντιπρόεδρος της Πολιτιστικής Ένωσης Μικρασιατών και Ποντίων Βελεστίνου Χαράλαμπος Αραμπατζής, το μέλος του Μικρασιατικού Συλλόγου Νέας Ιωνίας «Μνήμες Προσφύγων» Ευάγγελος Λογοθέτης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών Βόλου «Αργοναύτες», Ματθαίος Ελευθεριάδης, η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Διατήρησης και Προβολής Αν. Ρωμυλίας Βόλου Καλλιόπη Κυτούδη, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Θρακών Μαγνησίας Χρήστος Αραμπατζής και η Ελένη Καρακεζίδη από τον Ελληνορωσικό Πολιτιστικός Σύλλογος «Φιλία και Συνεργασία».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου