ΤΟΠΙΚΑ

Μέριμνα για τις σχολικές απουσίες μαθητών –αθλητών των εθνικών ομάδων

μέριμνα-για-τις-σχολικές-απουσίες-μαθ-11078

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος, αναφορικά με το ζήτημα των σχολικών απουσιών των μαθητών – αθλητών που συμμετέχουν σε εθνικές ομάδες. Όπως τονίζει στην ερώτησή του ο βουλευτής Μαγνησίας, αν και το υπουργείο είχε διαβεβαιώσει γονείς και εκπαιδευτικούς ότι θα προέβαινε σε τροποποίηση της υφιστάμενης υπουργικής απόφασης, η οποία ορίζει το ανώτατο όριο απουσιών για τη συγκεκριμένη κατηγορία μαθητών, δυστυχώς μέχρι σήμερα, λίγο πριν από τη λήξη της σχολικής χρονιάς, δεν έχει μεριμνήσει για το εν λόγω ζήτημα. Ως εκ τούτου, οι μαθητές- αθλητές, που συμμετέχουν σε εθνικές ομάδες και έχουν αυξημένες αθλητικές υποχρεώσεις, να κινδυνεύουν να χάσουν τη σχολική χρονιά.

Στην ερώτηση του βουλευτή αναφέρονται τα εξής: «Σύμφωνα με το 28 άρθρο της Υ.Α 10645/23-01-2018 που αφορά στις απουσίες των μαθητών ορίζεται ότι «επαρκής χαρακτηρίζεται η φοίτηση μαθητών/μαθητριών εφόσον το σύνολο των απουσιών του δεν υπερβαίνει τις 114». Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 24 παρ. 6, περ. β΄ και γ΄ της προαναφερόμενης απόφασης ορίζεται ότι «με απόφαση του οικείου συλλόγου διδασκόντων καταχωρίζονται, αλλά δεν προσμετρούνται οι απουσίες των μαθητών/τριών λόγω συμμετοχής τους: β) σε πανελλήνιους αθλητικούς αγώνες ή διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις εγκεκριμένες από την οικεία αναγνωρισμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (Γενική Γραμματεία Αθλητισμού) Ομοσπονδία με ανώτατο όριο πέντε (5) ημερών, γ) σε αποδεδειγμένες αθλητικές υποχρεώσεις προετοιμασίας ή αγωνιστικές, με την εκάστοτε εθνική ομάδα με ανώτατο όριο των δέκα ημερών (10), λαμβανομένων υπόψη των προϋποθέσεων της παρ. 46, του αρ. 13, του Ν. 3149/2003 (Α΄141)».

Αυτή τη στιγμή, πολλοί μαθητές που ανήκουν στη δύναμη των Εθνικών Ομάδων, των αναγνωρισμένων ομοσπονδιών της χώρας μας και οι οποίοι συμμετείχαν καθ’ όλο το διδακτικό έτος σε προετοιμασίες camp ή σε αγωνιστικές υποχρεώσεις, έχουν καλύψει και με το παραπάνω τα όρια των απουσιών που αναφέρονται στην υπουργική απόφαση, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με απώλεια της σχολικής χρονιάς.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα, το υπουργείο είχε διαβεβαιώσει τις ομοσπονδίες ότι θα θεσμοθετούσε ειδική τροποποίηση της υπουργικής απόφασης για την επίλυσή του. Ωστόσο, αν και βρισκόμαστε ήδη στο τέλος της σχολικής χρονιάς, η τροποποίηση δεν έχει θεσμοθετηθεί, με αποτέλεσμα πολλοί μαθητές-αθλητές να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις αθλητικές τους υποχρεώσεις, καθώς έχουν συμπληρώσει το ανώτατο όριο σχολικών απουσιών. Την ίδια στιγμή, αβέβαιο κρίνεται και το μέλλον τους στις εθνικές ομάδες, καθώς η απουσία τους από τις αγωνιστικές θα έχει επιπτώσεις και στην αθλητική εξέλιξή τους».

Τέλος, ο βουλευτής Μαγνησίας ζητά από το αρμόδιο υπουργείο να μεριμνήσει για την άμεση επίλυση του συγκεκριμένου ζητήματος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου