ΤΟΠΙΚΑ

Σε πρωτόγνωρο σκηνικό οι φοιτητικές εκλογές στο Π.Θ.

σε-πρωτόγνωρο-σκηνικό-οι-φοιτητικές-ε-14380

Πρωτόγνωρο το σκηνικό των φετινών φοιτητικών εκλογών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Οι εκλογές θα διεξαχθούν σήμερα, Τετάρτη 16 Μαΐου, ωστόσο η Θόλος που άλλοτε τέτοιες ημέρες θύμιζε μικρή… Βουλή, ακόμη και χθες, μία ημέρα πριν το άνοιγμα της κάλπης ήταν απελπιστικά άδεια.

Η ΑΦΡ, επί σειρά ετών πρώτη δύναμη στις φοιτητικές παρατάξεις διαλύθηκε και δεν θα κατέβει στις εκλογές των φοιτητών. Τα μόνα τραπεζάκια που δίνουν χρώμα… εκλογών στη Θόλο είναι αυτά του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών και της ΕΑΑΚ.

Φοιτητές περνούν και προσπερνούν από τα τραπεζάκια με το προεκλογικό υλικό. Ειδικά πρωτοετείς φοιτητές αδιαφορούν πλήρως για τις εκλογές, θέτοντας ως στόχο την ολοκλήρωση των σπουδών τους στην τετραετία που δεν τους αφήνει περιθώριο ενασχόλησης με τις εκλογές.

Φέτος στις εκλογές θα λάβουν μέρος τέσσερις παρατάξεις μετά τη διάλυση του ΑΦΡ (Αγωνιστικό Φοιτητικό Ρεύμα): το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών που πέρυσι αναδείχθηκε δεύτερη δύναμη και φέτος θεωρείται «φαβορί», η ΔΑΠ ΝΔΦΚ, η ΑΡΕΝ (Αριστερή Ενότητα) και η ΕΑΑΚ (Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση).

Πληροφορίες που ήθελαν να κατεβαίνει ως σχήμα το «Μπλόκο» (από τα σπλάχνα του ΑΦΡ) δεν επιβεβαιώθηκαν καθώς χθες, με τη λήξη της προθεσμίας κατάθεσης ψηφοδελτίων δεν υπήρξε ψηφοδέλτιο του συνδυασμού. Στις φετινές φοιτητικές εκλογές πάντως θα κατέβει μεγάλος αριθμός ανεξάρτητων υποψηφίων.

Το ΜΑΣ κατεβαίνει στο σύνολο των 12 τμημάτων του Βόλου, η ΔΑΠ ΝΔΦΚ κατεβαίνει σε 10 τμήματα (εκτός από τους αρχιτέκτονες και τους νηπιαγωγούς), η ΕΑΑΚ κατεβαίνει σε ηλεκτρολόγους, πολιτικούς μηχανικούς, χωροτάκτες, αρχιτέκτονες και παιδαγωγικό ειδικής αγωγής και η ΑΡΕΝ σε παιδαγωγικό δημοτικής εκπαίδευσης, παιδαγωγική ειδικής αγωγής, ΙΑΚΑ, ηλεκτρολόγους και μηχανολόγους.

Κάλπες θα στηθούν στην Πολυτεχνική Σχολή για τα τμήματά της και στο κτίριο Παπαστράτου, όπου εκτός από τα παιδαγωγικά θα ασκήσουν επίσης το εκλογικό τους δικαίωμα οι φοιτητές της Γεωπονικής, των Δικτύων και του Οικονομικού. Οι κάλπες άνοιξαν το πρωί στις 8 και θα κλείσουν στις 8 το βράδυ (με εξαίρεση κάποια τμήματα που ξεκίνησαν στις 7 π.μ. και θα ολοκληρώσουν την ψηφοφορία στις 7μ.μ.), οπότε και θα ξεκινήσει η καταγραφή των ψηφοδελτίων.

Ζητούμενο για μία ακόμη χρονιά είναι η συμμετοχή των φοιτητών, ωστόσο φέτος η αποχή εκτιμάται ότι θα σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Πέρυσι, στα 12 τμήματα στα οποία στήθηκαν κάλπες, το εκλογικό δικαίωμα άσκησαν μόλις 1.334 φοιτητές, με περισσότερους από το 70% να απέχουν από την εκλογική διαδικασία. Κάθε χρόνο, το ποσοστό αποχής των φοιτητών αυξάνεται. Το ΑΦΡ είχε αναδειχθεί πρώτη δύναμη με ποσοστό 36,8%, δεύτερη η Πανσπουδαστική με ποσοστό 25,6%, στην τρίτη θέση παρέμεινε η ΔΑΠ ΝΔΦΚ με ποσοστό 17,5%, ποσοστό 8,6% απέσπασε η ΕΑΑΚ και η ΑΡΕΝ ποσοστό 8,9%.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου