ΤΟΠΙΚΑ

Ερευνητές Πανεπιστημίων του εξωτερικού σε σχολικά συγκροτήματα του Βόλου

ερευνητές-πανεπιστημίων-του-εξωτερι-39990

Ομάδα ερευνητών από το εξωτερικό πραγματοποίησαν πρόσφατα εκπαιδευτική επίσκεψη στο συγκρότημα των 16ου-30ού Δημοτικών Σχολείων Βόλου και 7ου-36ου Νηπιαγωγείων Βόλου, στο πλαίσιο του προγράμματος που ασχολείται με την πολιτειότητα και τα μαθηματικά.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα που τιτλοφορείται «Projectin Citizenshipand Mathematics» υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με υπεύθυνη την Αννα Χρονάκη, Καθηγήτρια Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Sheffield , που συντονίζει το έργο και συμμετέχουν το Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου , το εκπαιδευτικό μουσείο MATHEMATICUM , το Ινστιτούτο Agha Khan Foundation και το Κέντρο Φιλοσοφίας για Παιδιά.

Η ομάδα των ερευνητών, που προέρχονται από τα παραπάνω Πανεπιστήμια, είχε τη δυνατότητα να γνωρίσει τους χώρους του συγκροτήματος από τον διευθυντή του 30ού Δημοτικού σχολείου Βόλου Πασχάλη Δήμου, από τον οποίο ενημερώθηκε και τον τρόπο και τις συνθήκες λειτουργίας των συστεγαζόμενων σχολείων σε επίπεδο δημοτικής και προσχολικής εκπαίδευσης.

Η προϊστάμενη του 7ου Νηπιαγωγείου Αθανασία Πουλαράκη, περιέγραψε τον τρόπο συνεργασίας Νηπιαγωγείων και Πανεπιστημίου σε επίπεδο πρακτικής άσκησης φοιτητών που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη. Η εκπαιδευτικός Αγγλικών κ. Δανηλοπούλου μίλησε από την πλευρά της, για τη συμμετοχή του σχολείου σε ευρωπαϊκές και παγκόσμιες συμπράξεις εκπαιδευτικών μονάδων.

Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι μέσα από την παραπάνω επίσκεψη, αναδείχτηκαν τα θετικά αποτελέσματα της άψογης συνεργασίας των εμπλεκομένων φορέων , αφού η πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής και Αντιδήμαρχος Δέσποινα Κότογλου, πέρα από το χαιρετισμό της, φρόντισε να δοθεί και υλικό γνωριμίας με την περιοχή. Στη συνάντηση ήταν παρών ο Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων της πρωτοβάθμιας Αντώνης Αντωνίου, ο οποίος μετέφερε το χαιρετισμό του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Γιώργου Πολύζου και ενημέρωσε για τα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιούνται κατά το φετινό σχολικό έτος. Η Εκπρόσωπος της Ενωσης Γονέων και Κηδεμόνων ΠΕ και ΔΕ Λιάνα Πασχούδη μίλησε για τις δραστηριότητες της Ενωσης και το θετικό κλίμα που υπάρχει μεταξύ Ενωσης και Εκπαιδευτικής Κοινότητας μέσα από τη σαφή κι οριοθετημένη λειτουργία του καθενός. Η συνεργάτρια του Προγράμματος Ελένη Μπαρμπουδάκη, παρουσίασε θέματα αναπληρωτών και Ειδικής Αγωγής.

Οι μαθητές του 30ού δημοτικού σχολείου Βόλου στη συνέχεια, παρουσίασαν το σχολείο τους, την καθημερινότητά τους αλλά και τις φιλοδοξίες τους για το μέλλον στην Αγγλική Γλώσσα, προκαλώντας το θαυμασμό των επισκεπτών για την άνεση και το επίπεδο Γλωσσομάθειάς τους. Στους επισκέπτες δόθηκε επίσης το τελευταίο τεύχος της σχολικής εφημερίδας του 30ού, «Το Μαθητρόνιο» αλλά και τόμος με κοινωνικές δράσεις της σχολικής μονάδας. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε στην Α’ τάξη , όπου οι επισκέπτες μετά την υποδοχή μαθητών και της δασκάλας τους Βασιλικής Τρίγκα, είχαν την ευκαιρία, με βιωματικό τρόπο, να παρουσιάσουν βασικές μαθηματικές αρχές στη γλώσσα της χώρας τους, ακολουθώντας τον Πασχάλη Δήμου που παρουσίασε τα αντίστοιχα σε γλώσσες της βαλκανικής χερσονήσου.

Οι επισκέπτες φωτογραφήθηκαν στην γωνιά της Ευρώπης, στέλνοντας το μήνυμα ότι η επιστήμη είναι κώδικας ειρήνης και συνύπαρξης των λαών ενώ στο βιβλίο επισκεπτών δήλωσαν τον ενθουσιασμό τους για την παιδαγωγική ατμόσφαιρα που συνάντησαν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου