ΤΟΠΙΚΑ

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019 στη Μαγνησία: «Οσοι βιάζονται θα σκοντάψουν»

αυτοδιοικητικές-εκλογές-2019-στη-μαγνησί-40597

Το ερώτημα «ποιος με ποιον» φαίνεται πως αποτελεί εκ των βασικών στις συζητήσεις που εξελίσσονται σε τοπικό επίπεδο στους κόλπους του Κινήματος Αλλαγής, με ορίζοντα τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Παρότι ζυμώσεις γίνονται και υπάρχει ενδιαφέρον από επίδοξους υποψηφίους, επισήμως από την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ περνά η γραμμή της… υπομονής.

Μάλιστα, αν και ορισμένοι επιχείρησαν να εκμαιεύσουν πληροφορίες από την Αθήνα, ώστε να διερευνηθούν οι προθέσεις για τον σχεδιασμό της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ σε τοπικό επίπεδο, ο… βήχας κόπηκε αμέσως, αφού όπως τόνισαν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ κεντρικά στελέχη του κομματικού μηχανισμού, «η ονοματολογία είναι το τελευταίο που ενδιαφέρει στην παρούσα φάση», με το Κίνημα Αλλαγής να τάσσεται κατά της απλής αναλογικής, καταψηφίζοντας την αλλαγή του εκλογικού νόμου όταν έρθει προς ψήφιση στη Βουλή.

Σύμφωνα με καλά διασταυρωμένες πηγές του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, το Κίνημα Αλλαγής τοπικά, προς το παρόν τουλάχιστον, φέρεται να είναι αντίθετο στις μονομερείς συνεργασίες με ένα από τα δύο κόμματα του σημερινού δικομματισμού, δηλαδή ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2019.

Αυτό μάλιστα έχει διαμηνυθεί σε στελέχη τόσο του ΠΑΣΟΚ που είναι η εμπροσθοφυλακή, όσο και των άλλων κομμάτων και συνιστωσών που συνυπάρχουν στον νέο πολιτικό φορέα, ώστε να σταματήσουν παρασκηνιακές συζητήσεις, που ορισμένοι φέρεται να έχουν ξεκινήσει στο όνομα δήθεν του ΚΙΝΑΛ, εκτιμάται ωστόσο πως επί της ουσίας επιθυμούν να προκαταβάλουν αποφάσεις ένα χρόνο και πλέον πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

«Είναι άτοπο, άκαιρο και πολιτικά ανώφελο, να πλαγιοκοπούνται τα μέλη και τα στελέχη μας, είτε από τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε από τη ΝΔ. Ο πολιτικός χρόνος μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι πολύ πυκνός, ενώ δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι μπορεί οι εθνικές εκλογές να γίνουν νωρίτερα, οπότε πλέον θα διαμορφωθούν άλλα δεδομένα», τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ χαρακτηριστικά στέλεχος του ΚΙΝΑΛ που συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση της πρότασης του Κινήματος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές το 2019, εκτιμώντας πως πιθανότατα οι εθνικές εκλογές θα προηγηθούν των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, και αυτό δεν μπορεί προς στιγμήν να παραβλεφθεί.

«Όσοι βιάζονται να προκαταβάλουν τις αποφάσεις του Κινήματος Αλλαγής ή ομιλούν εξ ονόματός του, θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι μπορεί να σκοντάψουν», πρόσθεσε επίσης το ίδιο στέλεχος.

Τα επόμενα βήματα

Σύμφωνα με πληροφορίες, το «Κίνημα Αλλαγής» το αμέσως επόμενο διάστημα θα επιχειρήσει φυγή προς τα μπρος, προκειμένου να μην εγκλωβιστεί στο θέμα της απλής αναλογικής, που προβάλλει η κυβέρνηση στις μεταρρυθμίσεις που προωθεί για την Αυτοδιοίκηση.

Πολύ σύντομα μάλιστα και στον Βόλο αναμένεται να αναληφθεί πρωτοβουλία για τη διοργάνωση ειδικής θεματικής ημερίδας, στην οποία το Κίνημα Αλλαγής θα παρουσιάσει τις προτάσεις του για τη μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση με βάση τον άξονα των προτάσεων που παρουσίασε η κ. Φώφη Γεννηματά στο κοινό συνέδριο της ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ.

Το Κίνημα Αλλαγής δεν επιθυμεί να εγκλωβιστεί στη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο για δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος είναι ότι θεωρεί ότι η άμεση εφαρμογή της απλής αναλογικής θα οδηγήσει σε λειτουργική διάλυση των ΟΤΑ, αφού ο εκλεγμένος δήμαρχος θα είναι δέσμιος των εκάστοτε συσχετισμών. Ο δεύτερος είναι ότι οι περίπου 100 δήμαρχοι που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ είναι διαμετρικά αντίθετοι με την εφαρμογή του αφενός και αφετέρου δεν ευνοούν την επανεκλογή τους.

«Οι ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση εκθέτουν την απλή αναλογική και συκοφαντούν τον “Κλεισθένη”», είναι η εκτίμηση του Κινήματος Αλλαγής, που βάζει στο δημόσιο διάλογο επτά ζητήματα, με στόχο την αναβάθμιση της Αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο ενός σύγχρονου κράτους.

Αφορούν:

*Το κράτος πρόνοιας οικοδομείται στο σύνολο του στο πλησιέστερο στον πολίτη επίπεδο, στους δήμους όπως ισχύει σε όλη την Ευρώπη

*Οι περιφέρειες είναι υπεύθυνες για τον περιφερειακό σχεδιασμό

*Τα προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης περνάνε στο σύνολο τους στις περιφέρειες και τους δήμους

*Το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης (Π.Α.Α), αποκεντρώνεται σε δυο φάσεις σε ποσοστό 80% έτσι ώστε να γίνει μαζί με τα ΠΕΠ εργαλείο αναγέννησης της υπαίθρου.

*Οι δήμοι και οι περιφέρειες μπαίνουν δυναμικά μπροστά στην προσπάθεια για την εξάλειψη του ψηφιακού χάσματος

*Η Αυτοδιοίκηση έχει ρόλο στην Εκπαίδευση.

*Νέος σχεδιασμός της Καταστατικής θέσης των Αιρετών, ώστε να μη δημιουργούνται αντικίνητρα για την ευρύτερη δική τους συμμετοχή στις δημοκρατικές διαδικασίες.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου