ΤΟΠΙΚΑ

Συχνές φυλακίσεις Βολιωτών για πλημμελήματα

συχνές-φυλακίσεις-βολιωτών-για-πλημμ-41007

Αδειάζουν οι φυλακές από κρατούμενους κακοποιούς και… γεμίζουν από καταδικασθέντες πολίτες και φυγόποινους, οι οποίοι σε ένα μεγάλο ποσοστό έχουν διαπράξει αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος. Σε εξαιρετικά δυσμενή οικονομική θέση έχει οδηγήσει τον πολίτη η δημοσιονομική κρίση. Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου εκδίδει ολοένα και πιο συχνά αποφάσεις φυλάκισης για εκτέλεση καταδικαστικών αποφάσεων.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Μόνο τον τελευταίο μήνα οδηγήθηκαν σε φυλακές της χώρας τουλάχιστον πέντε φυγόποινοι που συνελήφθησαν στον Βόλο, με ένα μεγάλο μέρος αυτών να αδυνατεί να αποπληρώσει τις μετατρέψιμες ποινές που εκκρεμούσαν σε βάρος τους.

Στη φυλακή οδηγήθηκε ένας 65χρονος για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής, ένας 48χρονος Βολιώτης για παραβίαση υποχρέωσης διατροφής, ένας 39χρονος Βολιώτης για απόπειρα κλοπής, ένας 51χρονος Βολιώτης για απειλή και εξύβριση και μία 72χρονη Βολιώτισσα για παραβίαση του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού.

Από την αρχή του 2018 και μέχρι τα μέσα του περασμένου Μαρτίου, σύμφωνα με στοιχεία της Εισαγγελίας Βόλου, είχαν οδηγηθεί στις φυλακές 34 συνολικά καταδικασθέντες και φυγόποινοι. Οι ποινές που τους είχαν επιβληθεί δεν ήταν εφέσιμες, ούτε είχαν τριετή αναστολή, και γι’ αυτό απαιτούνταν να τις εξαγοράσουν.

Δεκατέσσερις από τους καταδικασθέντες είχαν σε βάρος τους αποφάσεις από το Μονομελές ή Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου με την τακτική ή την αυτόφωρη διαδικασία. Δεκαπέντε από τους καταδικασθέντες είχαν σε βάρος τους αποφάσεις από άλλα δικαστήρια της χώρας, ενώ πέντε συλληφθέντες φυγόποινοι είχαν σε βάρος τους καταδικαστικές αποφάσεις από το Μονομελές και το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου.

Παράλληλα, τα αιτήματα για μετατροπή της ποινής σε κοινωφελή εργασία κάθε χρόνο σημειώνουν και σημαντική αύξηση. Το 2017 εκδόθηκαν συνολικά 100 αποφάσεις για κοινωφελή εργασία, ενώ το 2016 80 αποφάσεις. Από την αρχή του χρόνου και μέχρι σήμερα τα αιτήματα είναι περίπου 33.

Οι παραγγελίες για συλλήψεις φυγόποινων παραμένουν σε σημαντικά υψηλά επίπεδα τα τελευταία χρόνια. Από την αρχή του χρόνου και μέχρι τον Μάρτιο η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου εκτέλεσε 32 παραγγελίες, το αντίστοιχο διάστημα του 2016 εκτέλεσε 36 παραγγελίες και το 2015 το συγκρινόμενο διάστημα εκτέλεσε 47 αποφάσεις.

Την ίδια στιγμή που οι φυλακίσεις καταδικασθέντων και φυγόποινων καταγράφουν λόγω της κρίσης ολοένα και μεγαλύτερη άνοδο, οι φυλακές της Κασσαβέτειας και του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Βόλου εκτελούν αρκετά συχνά αποφάσεις για αποφυλάκιση κρατουμένων.

Σε εφαρμογή των ευεργετικών διατάξεων του Νόμου Κοντονή, του 4489 (ο τροποποιημένος του Νόμου Παρασκευόπουλου), με τα έκτακτα μέτρα για την αποσυμφόρηση των φυλακών, εκδόθηκαν από την αρχή του χρόνου και μέχρι σήμερα 43 αποφάσεις αποφυλάκισης κρατουμένων από τις φυλακές Κασσαβέτειας, ενώ ολόκληρο το 2017 εκδόθηκαν 142 αποφάσεις και ολόκληρο το 2016 151 αποφάσεις.

Αυτή τη στιγμή στις αγροτικές φυλακές Κασσαβέτειας εκτίουν ποινές-καθείρξεις 133 κρατούμενοι.

Αντίστοιχα στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Βόλου από την αρχή του χρόνου και μέχρι σήμερα έχουν αποφυλακιστεί περίπου δεκαπέντε κρατούμενοι, και αυτή τη στιγμή εκτίουν ποινές φυλάκισης περίπου 80 κρατούμενοι.

Τι προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας

Σύμφωνα με το άρθρο 82 του Ποινικού Κώδικα, η περιοριστική της ελευθερίας ποινή που δεν υπερβαίνει το ένα έτος μετατρέπεται σε χρηματική ποινή ή πρόστιμο. Η περιοριστική της ελευθερίας, ποινή που είναι μεγαλύτερη από ένα έτος και δεν υπερβαίνει τα δύο, μετατρέπεται σε χρηματική ποινή, εκτός αν ο δράστης είναι υπότροπος και το δικαστήριο με απόφασή του ειδικά αιτιολογημένη κρίνει ότι απαιτείται η μη μετατροπή της για να αποτραπεί ο δράστης από την τέλεση άλλων αξιόποινων πράξεων. Η περιοριστική της ελευθερίας ποινή που είναι μεγαλύτερη από δύο έτη και δεν υπερβαίνει τα πέντε μετατρέπεται σε χρηματική ποινή, εκτός αν το δικαστήριο με απόφασή του ειδικά αιτιολογημένη κρίνει ότι απαιτείται η μη μετατροπή της για να αποτραπεί ο δράστης από την τέλεση άλλων αξιόποινων πράξεων.

Το ποσό της μετατροπής καθορίζεται με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση, αφού ληφθεί υπόψη η προσωπική και οικονομική κατάσταση του δράστη, για τον προσδιορισμό της οποίας λαμβάνονται υπόψη τα καθαρά έσοδα που έχει από την εργασία του κατά μέσο όρο κάθε ημέρα, άλλα εισοδήματα και η περιουσία του, καθώς και οι οικογενειακές του υποχρεώσεις. Άλλες υποχρεώσεις του μπορούν επίσης να συνυπολογισθούν από το δικαστήριο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου