ΤΟΠΙΚΑ

Αντιπολεμική εκδήλωση στον Βόλο

αντιπολεμική-εκδήλωση-στον-βόλο-75522

Αντιπολεμική εκδήλωση στον Βόλο διοργανώνεται από την Νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση με αφορμή τη συνεργασία του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με το ΓΕΣ.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη 22 Μαρτίου , στις 19:00 στο νέο κτ΄πιριο του Οικονομικού του Π.Θ. στο συγκρότημα Ματσάγγουμε ομιλητή τον Λευτέρη Τενεκίδη, φοιτητή του Οικονομικού Αθήνας και μέλους της Αντιπολεμικής Διεθνιστικής Κίνησης.

Θα ακολουθήσει bar οικονομικής ενίσχυσης στη Στοά Ματσάγγου.

Σε ανακοίνωση σχετικά με την εκδήλωση αναφέρονται τα εξής:

Ο λόγος για το μνημόνιο συνεργασίας του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (ΠΘ) με το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) με αντικείμενο “τα Οικονομικά της Άμυνας, τη Διοίκηση Δημοσίων Οργανισμών, τις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική, τα Δημόσια Οικονομικά, την Πολιτική Οικονομία, τη Διοίκηση και Διαχείριση Έργων, καθώς και Ειδικά Θέματα Άμυνας”. Φυσικά αυτό το γεγονός δεν μας εκπλήσσει καθώς εδώ και κάποια χρόνια τα Ελληνικά Πανεπιστήμια συμβάλλουν στην αντιδραστική ανασυγκρότηση του ελληνικού καπιταλισμού καθώς και στην ενίσχυση της πολεμικής μηχανής και των ιμπεριαλιστικών σχεδίων. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο στρατός παρεμβαίνει στο πανεπιστήμιο, ήδη το ΕΜΠ συνεργάζεται με το πολεμικό ναυτικό και το Υπουργείο Άμυνας έχει εγκρίνει την ίδρυση έδρας στο ΠΑΜΑΚ με τίτλο «Θουκυδίδης – Έδρα ΓΕΕΘΑ στις Στρατηγικές Σπουδές».

Μετά από πολλά χρόνια που το κράτος και οι κυβερνήσεις επιτίθενται στην εκπαίδευση έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που τα περισσότερα ιδρύματα στη χώρα, είτε συρρικνώνονται και κλείνουν είτε υπολειτουργούν λόγω της κρατικής υποχρηματοδότησης και αναζητούν άλλες πηγές αυτόχρηματοδότησης, πράγμα που προτείνει και ο πρόσφατος νόμος Γαβρόγλου. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση επιλέγει να επενδύει το 2.38% του ΑΕΠ σε πολεμικούς εξοπλισμούς και να γίνεται η δεύτερη χώρα με τις μεγαλύτερες στρατιωτικές δαπάνες στο ΝΑΤΟ. Ο στρατός απ’ τη μεριά του επενδύει χρήματα σε στρατηγικής σημασίας για αυτόν τμήματα όπως Οικονομικές και Πολυτεχνικές σχολές. Δημιουργείται έτσι ένας κύκλος κερδοφορίας σε βάρος των φοιτητών που συνήθως δουλεύουν απλήρωτοι, παράγοντας έρευνα και τεχνογνωσία απαραίτητη για τις ένοπλες δυνάμεις. Η επιστήμη αξιοποιείται σε μια κατεύθυνση που έρχεται να εξυπηρετήσει την αυταρχικοποίηση του κράτους και να ενισχύσει την εμπέδωση της πολεμικής απειλής. Με αυτό τον τρόπο κανονικοποιεί στη συνείδηση του φοιτητή την ιδέα του πολέμου και τον βάζει σε μια διαδικασία αυτόπειθάρχησης και αυτοελέγχου. Αυτός είναι και ο πραγματικός στόχος του Επιχειρηματικού Πανεπιστημίου που πέρα απ’ τη παραγωγή πειθήνιων εργαζομένων παράγει και ένα δυναμικό έτοιμο να συμβάλλει στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του Ελληνικού Κράτους στα Βαλκάνια και τη Μ. Ανατολή. Έτοιμο να αντιμετωπίσει τόσο τον εξωτερικό εχθρό όσο και τις ασύμμετρες απειλές. Στην πραγματικότητα η Ε.Ε και τα κράτη φοβούνται το ενδεχόμενο διατάραξης της «σταθερότητας» τους, φοβούνται δηλαδή τον εσωτερικό εχθρό που δεν είναι άλλος παρά οι εργάτες/τριες, οι απεργοί, μετανάστριες/ες και η νεολαία, και για αυτό διαμορφώνει ένα δυναμικό έτοιμο να καταστέλλει και αυτοκαταστέλλεται.

Στις μέρες που διανύουμε, που τα εθνικιστικά αισθήματα είναι σε έξαρση η συνεργασία των πανεπιστημίων με τον στρατό δεν είναι απλά ένα αλισβερίσι συμφερόντων αλλά μια πράξη επικίνδυνη για τα ταξικά και πιο πληττόμενα κομμάτια της κοινωνίας. Με αφορμή τα εθνικιστικά συλλαλητήρια των προηγούμενων εβδομάδων με όλο και περισσότερη ευκολία ο κόσμος δήλωνε Έλληνας. Αν δούμε λίγο πιο συγκεκριμένα, και με βάση στατιστικά στοιχεία που κυκλοφόρησαν, από ποιους απαρτίζονταν αυτός ο κόσμος, καταλαβαίνουμε ότι κυρίως ήταν στις ηλικίες 45-65 χρονών. Αν και δεν ήταν εμφανής η συμμετοχή της νεολαίας, πλέον ο εθνικισμός καλλιεργείται και σε αυτή, με τη βούλα του πανεπιστημίου. Η συμμετοχή στις επεκτατικές και επιθετικές πολιτικές απέναντι στα γειτονικά κράτη νομιμοποιείται με επίσημο τρόπο μέσω της εκπαίδευσης και γίνεται και κοινωνικά πιο αποδεκτή. Εμείς ως κομμάτια της αντικαπιταλιστικής μάχης στα πανεπιστήμια, δεν νομιμοποιούμε καμία τέτοια πολιτική. Ο αγώνας ενάντια στο Επιχειρηματικό Πανεπιστήμιο και τη στρατιωτικοποίηση του, είναι σύμφυτος με τον αντιπολεμικό, αντιφασιστικό και διεθνιστικό αγώνα εντός και εκτός των σχολών. Είναι στοίχημα για την αόρατη νεολαία, που απ’ ότι φαίνεται η στάση της δεν έχει κριθεί, να γίνει ορατή και να γίνει κομμάτι ενός κινήματος που θα μπλοκάρει το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής και της καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης, τους σχεδιασμούς κερδοφορίας του κεφαλαίου εντός και εκτός Ελληνικών συνόρων, που σημαίνουν τρομοκρατία, πολέμους, φτώχεια και εκμετάλλευση για τα πληττόμενα κομμάτια.

Είναι ώρα να σταματήσουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις απ’ τα παρασκήνια, εμείς είμαστε αυτή η αόρατη νεολαία και ήρθε η ώρα να αναλάβουμε δράση. Μέσα από τις συλλογικές μας διαδικασίες και τους φοιτητικούς μας συλλόγους να αναζητήσουμε τρόπους διεθνιστικού συντονισμού με όλα τα σωματεία, τις συλλογικότητες γειτονιάς και τις ριζοσπαστικές κινήσεις και να γίνουμε εν τέλει ,μέσα από πολύμορφες δράσεις, κομμάτι ενός πολύμορφου εργατικού, αντικαπιταλιστικού κινήματος ενάντια σε κάθε μορφή ρατσιστικής και έμφυλης καταπίεσης”.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου