ΤΟΠΙΚΑ

Δικαίωση των πρώην εργαζομένων στη Ν. Λεβεντέρης με απόφαση Εφετείου

δικαίωση-των-πρώην-εργαζομένων-στη-ν-λ-75725

Δικαίωση για τους πρώην εργαζόμενους του εργοστασίου Λεβεντέρης. Ενάμιση χρόνο μετά το λουκέτο που τους οδήγησε στην ανεργία, το Εφετείο μόλις χθες, με την απόφασή του, τους δικαίωσε κάνοντας αποδεκτή την αγωγή που είχαν καταθέσει εναντίον της εταιρείας, για την επιβολή μονομερώς εκ περιτροπής εργασίας.

Με βάση τη συγκεκριμένη απόφαση, η εταιρεία Λεβεντέρης είναι υποχρεωμένη πλέον να καταβάλει στους πρώην εργαζόμενους τα μεροκάματα που στερήθηκαν, ενώ παράλληλα στους εργαζομένους θα πρέπει να αναγνωριστούν και τα ένσημα για εκείνη την περίοδο.

«Πρόκειται για ηθική δικαίωση. Είχαμε ξεκινήσει έναν αγώνα κόντρα στην εταιρεία, όταν επέβαλε μονομερώς την εκ περιτροπής εργασία. Η Δικαιοσύνη αναγνώρισε το δίκαιο αίτημά μας καθώς ήμασταν τα «θύματα» εκείνης της απόφασης», τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Απόστολος Τάκος, μέλος της διοίκησης του πρώην σωματείου της εταιρείας «Ν. Λεβεντέρης».

Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι εργαζόμενοι της Ν. Λεβεντέρης εργάζονταν επί 4 ολόκληρα χρόνια σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας, με μονομερή απόφαση της εταιρείας και αποδοχές «κουτσουρεμένες».

Η εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασίας είχε ως αποτέλεσμα το προσωπικό να πληρώνεται μισό μισθό, καθώς και όλα τα επιδόματα, ενώ επίσης και η ασφάλιση ήταν πετσοκομμένη για τις ημέρες απασχόλησης του προσωπικού, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να έχουν περιέλθει σε οικονομική ανέχεια.

Το 2013 το θέμα της εκ περιτροπής εργασίας είχε έρθει στη Βουλή, χωρίς όμως να υπάρξει παρέμβαση που να ομαλοποιεί την κατάσταση μέσα στον χώρο εργασίας.

Τον Αύγουστο του 2016, μετά από πολλές παλινωδίες, το εργοστάσιο έκλεισε. Πριν από τρεις ωστόσο μήνες άνοιξε ξανά τις πύλες του με μικρό αριθμό εργαζομένων, για τη μεταποίηση των σημαντικών αποθεμάτων πρώτων υλών-συρμάτων, που δεν κατέστη εφικτό να αξιοποιηθούν και παρέμεναν στο εργοστάσιο.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου