ΤΟΠΙΚΑ

Από επιχειρηματίες… υπάλληλοι

από-επιχειρηματίες-υπάλληλοι-80969

Επαγγελματίες στη Μαγνησία κλείνουν τα καταστήματά τους και μεταναστεύουν στο εξωτερικό

Σοβαρά προβλήματα έχει προκαλέσει στον κλάδο των επαγγελματιών η περίοδος της παρατεταμένης ύφεσης που μεταφράζονται σε πτώση άνω του 70% στην εστίαση, αναστολή λειτουργίας δεκάδων επιχειρήσεων και αλλαγή πλεύσης για πολλούς που μεταναστεύουν στο εξωτερικό αναζητώντας εργασία.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ο κύκλος της οικονομικής μετανάστευσης διευρύνεται διαρκώς, ενώ, στο μεταξύ, επαγγελματίες που μέχρι πρότινος δραστηριοποιούνταν στην περιοχή μας, έχουν βάλει λουκέτο στις επιχειρήσεις τους και εργάζονται πλέον ως υπάλληλοι σε άλλες επιχειρήσεις, για να εξασφαλίσουν το μεροκάματο.

Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και έντονο σε όλους τους κλάδους, ενώ όπως ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καφετεριών και Καταστημάτων Εστίασης Μαγνησίας, Γιάννης Γρηγορίου, έχουν υποπέσει στην αντίληψή του δεκαπέντε τουλάχιστον περιπτώσεις επαγγελματιών του κλάδου, οι οποίοι έκλεισαν τα καταστήματά τους και μετανάστευσαν στο εξωτερικό. Ορισμένοι μετέβησαν στην Αμερική προς αναζήτηση εργασίας, ενώ οι περισσότεροι στράφηκαν στη Γερμανία.

Το παραπάνω φαινόμενο έχει ενταθεί τον τελευταίο χρόνο, καθώς πολλοί επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης έχουν περιέλθει σε δυσχερή οικονομική κατάσταση. «Τα έξοδα αυξάνονται υπερβολικά, τα έσοδα, αντίστοιχα, μειώνονται, και στο μεγαλύτερο ποσοστό τα καταστήματα εστίασης αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα, γιατί τα έξοδα είναι περισσότερα από τα έσοδα», τονίζει ο ίδιος.

Η μείωση του τζίρου από τη μια πλευρά και η υπερφορολόγηση από την άλλη εντείνουν το πρόβλημα και δημιουργούν ένα ασφυκτικό περιβάλλον για τους επαγγελματίες

Όπως αναφέρει ο κ. Γρηγορίου «αρκετοί συνάδελφοι βρίσκονται σε οριακό σημείο και αναλογίζονται με περίσκεψη το μέλλον, σκέφτονται να αλλάξουν, ενδεχομένως, τομέα ή να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό. Πάρα πολλοί συνάδελφοί διερωτώνται τι θα κάνουν αν κλείσουν το μαγαζί τους».

Στο μεταξύ, αρκετοί προβληματίζονται αν θα διατηρήσουν ή όχι το μαγαζί τους, ενώ σκέφτονται, παράλληλα, πώς θα ζήσουν οι οικογένειές τους και χρεώνονται, για να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις τους σε λειτουργία, διότι «δεν έχουν κεφάλαια για να ξεκινήσουν ξανά, και γι’ αυτό τον λόγο προτιμάνε να χρεώνονται, δίνοντας παράταση στην επαγγελματική τους δράση», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ο πρόεδρος των ιδιοκτητών καταστημάτων εστίασης περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «Πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Δεν βλέπουμε καμία διορθωτική κίνηση. Ο κόσμος είναι ζορισμένος και το αίτημά μας είναι μέτρα ελάφρυνσης για τους επαγγελματίες και η θέσπιση της διαγραφής χρεών, για επανεκκίνηση».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου