ΤΟΠΙΚΑ

Περιβαλλοντικός «πόλεμος» με φόντο την ΑΓΕΤ;

περιβαλλοντικός-πόλεμος-με-φόντο-τ-82115

Τριγμοί… διαφαίνονται στο περιβαλλοντικό κίνημα που αναπτύχθηκε τους τελευταίους μήνες κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ, στον απόηχο της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου Βόλου ενάντια στην καύση RDF, SRF και pet cock από την τοπική τσιμεντοβιομηχανία.

Η παράσταση διαμαρτυρίας και συμβολικός αποκλεισμός της εισόδου της ΑΓΕΤ με κάλεσμα της δημοτικής αρχής Βόλου, και τη συμμετοχή ελαχίστων μελών του περιβαλλοντικού κινήματος, έφερε την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας σε θέση άμυνας απέναντι στο ΚΚΕ που με ανακοίνωσή του (σελ. 12) την καταγγέλλει ότι «έβαλε πλάτες στη δημοτική αρχή σε μια κινητοποίηση – παρωδία». Την ίδια ώρα τη στάση της καλείται να επανακαθορίσει και η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών, σε σημερινή συνέλευσή της, επικεντρώνοντας πλέον τον αγώνα της κατά της δημιουργίας μονάδας παραγωγής SRF στον ΧΥΤΑ Βόλου από το Δήμο. Πρόκειται μάλιστα να συζητηθεί και η διάρθρωση του συντονιστικού. Πληροφορίες κάνουν λόγο για παραιτήσεις μελών του πενταμελούς συντονιστικού, αν και αποδίδονται σε επαγγελματικές τους υποχρεώσεις.

Ειδικότερα, μετά την εις βάρος της καταγγελία του ΚΚΕ, η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, περνά στην άμυνα:

«Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας δεν έχει αυταπάτες για τις προθέσεις, τις επιδιώξεις και τους ελιγμούς της Δημοτικής Αρχής Βόλου. Θεωρεί ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, έστω και αν δεν έλαβε ομόφωνη απόφαση, έστειλε το μήνυμα, ότι η πόλη του Βόλου λέει όχι στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ. Το νέο όμως δεν ήταν η θέση της αντιπολίτευσης, αλλά η αλλαγή στάσης της Δημοτικής Αρχής, η οποία ουσιαστικά για πρώτη φορά, είπε ότι είναι αντίθετη με την καύση RDF, SRF και pet cock από την ΑΓΕΤ, όταν ήταν απούσα από τους αγώνες των πολιτών και των φορέων όλο το προηγούμενο διάστημα. Γνωρίζουμε ότι αυτή η αλλαγή στάσης οφείλεται στο γεγονός ότι το κύριο ενδιαφέρον της είναι η κατασκευή του εργοστασίου παραγωγής SRF στο ΧΥΤΑ Βόλου, το οποίο έχει προϋπολογισμό πάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ.

Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία που ξεκίνησε, και συνεχίζει, τον αγώνα για την προστασία της υγείας των πολιτών, γνωρίζει ότι αντίπαλος στον αγώνα αυτό είναι το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ και η πολιτική ηγεσία που αποφάσισε την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του εργοστασίου. Δεν επιθυμεί να κλείσει το εργοστάσιο, αλλά όπως έχει πει και ο Περιφερειάρχης κ. Αγοραστός: «δεν πρέπει να πεθάνει η πόλη για να δουλεύει το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ».

Το Δημοτικό Συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας ήταν αποτέλεσμα των αγώνων των πολιτών και η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας μετράει μηνύσεις της Δημοτικής Αρχής εναντίον μελών της. Σημειώνει δε ότι με την επανεμφάνιση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δημάρχου κ. Μπέου, εμφανίστηκαν και καμιά τριανταριά φουσκωτοί, οι οποίοι, είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι ήρθαν στο Δημοτικό Συμβούλιο από το μεγάλο ενδιαφέρον τους για την καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ!

Η συμμετοχή της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας στο συμβολικό αποκλεισμό της ΑΓΕΤ από τη Δημοτική Αρχή, την περασμένη Τρίτη, ήταν ακόλουθη στην μέχρι τότε θέση όλων, που ζητούσαν να μπει μπροστά η Δημοτική Αρχή Βόλου στον αγώνα των πολιτών κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ. Όσον δε αφορά την κριτική του ΚΚΕ για τη στάση μας, ας κάνει την αυτοκριτική του για τη δική του στάση στο δεύτερο γύρο των τελευταίων δημοτικών εκλογών, που έφεραν στην ηγεσία του Δήμου τον κ. Μπέο και μετά να κάνει κριτική για τη στάση της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας».

Η Επιτροπή Αγώνα Βόλου

Την ίδια ώρα, η συντονιστική της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου ετοιμάζεται να αλλάξει διάρθρωση. Προθέσεις για παραιτήσεις που έχουν εκδηλωθεί αποδίδονται, πάντως, από κύκλους της Επιτροπής σε επαγγελματικές υποχρεώσεις.

Με ανακοίνωσή της η επιτροπή, «καλεί όλους τους πολίτες που ενδιαφέρονται για την υγεία τους, σήμερα, Παρασκευή, στις 20:30, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (αίθουσα Ι, Β’ όροφος) προκειμένου να αποφασίσουν τη στάση τους στις επικείμενες συγκεντρώσεις που καλούνται από το Δήμο Βόλου και την ΑΓΕΤ στις 20 και 30 Μαρτίου αντίστοιχα. Στόχος της Επιτροπής είναι να σταματήσει η καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ και ο Δήμος Βόλου να αναθεωρήσει την κατασκευή μονάδας παραγωγής SRF. Επίσης θα συζητηθεί η διάρθρωση του συντονιστικού της επιτροπής».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου