ΤΟΠΙΚΑ

Διευρύνεται η εκπαίδευση στις φυλακές του Βόλου

διευρύνεται-η-εκπαίδευση-στις-φυλακέ-82145

Στον παιδαγωγικό σωφρονισμό των νεαρών κρατουμένων, ώστε να επανενταχθούν πιο εύκολα στο κοινωνικό γίγνεσθαι, στοχεύουν οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση και το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Προς την κατεύθυνση αυτή δρομολογείται η ίδρυση παιδαγωγικών κέντρων που θα περιλαμβάνουν όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης (Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο) πλην της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και στις 35 φυλακές της χώρας.

Αυτό ανακοίνωσε χθες από το Βόλο, ο κ. Πάνος Λάμπρου, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και εκπρόσωπος του Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του κυβερνώντος κόμματος, που μαζί με αντιπροσωπεία της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησαν διήμερη περιοδεία στα σωφρονιστικά καταστήματα της Μαγνησίας.

«Το ζητούμενο είναι πώς αυτός ο αόρατος κόσμος θα βγει στην επιφάνεια ως κρίσιμο ποιοτικό μέγεθος και αν η Πολιτεία θα αλλάξει αυτά τα δεδομένα και από χώρους εγκλεισμού, οι χώροι αυτοί να μετατραπούν σε παιδαγωγικά κέντρα για δημιουργική επανένταξη μέσω των δεξιοτήτων που θα αποκτήσουν αυτά τα παιδιά », τόνισε ο κ. Λάμπρου, υπογραμμίζοντας πως η πλειονότητα των νεαρών κρατουμένων, είναι παιδιά που βιώνουν την απόλυτη εγκατάλειψη της οικογένειας και των κρατικών δομών, που χρειάζονται στήριξη.

«Πρέπει να φύγουμε από τη λογική της φυλακής και να πάμε στη λογική της εκπαίδευσης που να συμπεριλαμβάνει και αθλητισμό και πολιτισμό, μία κατηγορία θεμάτων που θα βοηθήσει νέο παιδί να οδηγηθεί στην κοινωνία με καλύτερες προϋποθέσεις για να μην υπάρχει ανακυκλούμενη βία» πρόσθεσε ο ίδιος, παρατηρώντας πως μέχρι σήμερα, περίπου τα 2/3 των ανήλικων κρατουμένων καταλήγουν στην πορεία στις φυλακές ενηλίκων, καθώς δεν υπάρχουν οι απαραίτητες δομές στήριξης, που θα τους δώσουν μία δεύτερη ευκαιρία επανένταξης στην κοινωνία.

Το μέλος της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα νεαρών κρατουμένων, όπως ενός 19χρονου κρατούμενου στις Φυλακές Βόλου που αποφυλακίζεται εντός των ημερών και το Δικαστήριο έχει αποφασίσει να απελαθεί στη Ρουμανία, ενώ θα μπορούσε να παραμείνει στην Ελλάδα και να ζήσει εδώ όπου μεγάλωσε, αλλά και ενός 28χρονου που είναι έγκλειστος στο Ψυχιατρείο Κορυδαλλού, όμως δεν θέλει να αποφυλακιστεί, διότι «εκτός από τη ζωή της φυλακής, δεν έχει καμία επαφή με τον έξω κόσμο» όπως τονίστηκε.

«Όλα αυτά πρέπει να μας προβληματίσουν και εδώ απαιτείται σοβαρή δουλειά. Εκτιμούμε ότι στα τρία χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έγινε σπουδαία δουλειά στην καθημερινότητα φυλακών, κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό» ο κ. Λάμπρου, παραδεχόμενος ωστόσο ότι «τα προβλήματα παραμένουν και είναι μεγάλα» και ότι «θα πρέπει να υπάρξουν πολλές αλλαγές ακόμη ώστε το σωφρονιστικό σύστημα να επιτελεί το ρόλο του» όπως ανέφερε.

Παιδαγωγικά Κέντρα στις φυλακές

Στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου, για τη φιλοσοφία των παιδαγωγικών κέντρων που θα λειτουργήσουν σε όλες τις φυλακές, μίλησε ο κ. Πέτρος Δαμιανός, διευθυντής του Γυμνασίου και Λυκείου των φυλακών Αυλώνα, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις προοπτικές που ανοίγονται, ενώ απηύθυνε έκκληση στους συναδέλφους του εκπαιδευτικούς, να εργαστούν στα σωφρονιστικά καταστήματα. Όπως εξήγησε, η λειτουργία όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης στις Φυλακές, εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει από τη νέα σχολική χρονιά. Σε πρώτη φάση οι ανάγκες θα καλυφτούν από μόνιμους εκπαιδευτικούς, χωρίς να αποκλείεται να απασχοληθούν και αναπληρωτές, ανάλογα με την ανταπόκριση που θα υπάρξει.

Τέλος, όπως έγινε γνωστό, η Στέγη Φιλοξενίας Ανηλίκων στη Νέα Ιωνία, αναμένεται να ενταχθεί στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Η στέγη παραμένει κλειστή από το 2011 λόγω μνημονιακών δεσμεύσεων. Όπως τόνισε ο κ. Λάμπρου, υπάρχουν διάφορες σκέψεις για την αξιοποίηση της δομής, όπως για παράδειγμα η φιλοξενία παιδιών κάτω των 18 χρόνων που δεν έχουν οικογένειες, όμως όλα θα οριστικοποιηθούν αφού πρώτα ολοκληρωθεί η διαδικασία της ένταξης στο Υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου