ΤΟΠΙΚΑ

Καμία προνοιακή πολιτική για τα παιδιά με αυτισμό

καμία-προνοιακή-πολιτική-για-τα-παιδι-83231

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος προς τους Υπουργούς Υγείας και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλειας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει το ποσοστό αναπηρίας στα παιδιά με αυτισμό και τη μεγάλη αναστάτωση που έχει προκαλέσει στις οικογένειες τους.

Όπως αναφέρει στην ερώτηση του ο βουλευτής Μαγνησίας, «Η κυβέρνηση, με δύο υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες συμπεριελήφθησαν στον πρόσφατο Νόμο 4512/2018, υποβάθμισε αυθαίρετα το ποσοστό αναπηρίας του αυτισμού κάτω από το 67%, με αποτέλεσμα να αποκλείονται του επιδόματος όσοι πραγματικά το δικαιούνταν.

Σύμφωνα μάλιστα με τη νέα νομοθεσία, «ως παράγοντες προσδιορισμού του ποσοστού αναπηρίας ορίζονται η νοημοσύνη, η λειτουργικότητα και ο αναπροσδιορισμός με την ενηλικίωση». Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται η αναλγησία της κυβέρνησης, η οποία εξαιρεί της προνοιακής πολιτικής τα παιδιά με αυτισμό.

Εξάλλου, από το 2012 μέχρι και τη ψήφιση του τελευταίου νόμου ίσχυε ως ελάχιστο ποσοστό αναπηρίας το 67% και άνω, το οποίο χορηγούνταν εφ’ όρου ζωής, ανεξαρτήτου νοημοσύνης και λειτουργικότητας.

Πλέον, με τη νέα διάταξη καταστρατηγούνται τα δικαιώματα των παιδιών που βρίσκονται στο αυτιστικό φάσμα, ενώ δεν λαμβάνονται υπόψη οι συννοσηρότητες νοητικής υστέρησης, κινητικών δυσκολιών και άλλων παθήσεων που λειτουργούν σωρευτικά και επιβαρυντικά στην υγεία των παιδιών αυτών».

Τέλος, ο βουλευτής Μαγνησίας με την ερώτησή του ζητά από τους αρμόδιους υπουργούς να αναθεωρήσουν τις συγκεκριμένες αποφάσεις και να επαναφέρουν τη προηγούμενη διάταξη που όριζε ως ελάχιστο ποσοστό αναπηρίας για όλα τα άτομα του αυτιστικού φάσματος το 67% και άνω και μάλιστα εφ’ όρου ζωής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου