ΤΟΠΙΚΑ

Μαζικές αιτήσεις γιατρών στο Αχιλλοπούλειο

μαζικές-αιτήσεις-γιατρών-στο-αχιλλοπ-83421

Αυξήσεις στους μισθούς τους, μετά από οκτώ ολόκληρα χρόνια, έπειτα από την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές, θα δουν οι νοσοκομειακοί γιατροί. Στην οικονομική υπηρεσία του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου αναμένονται μαζικές αιτήσεις από τους γιατρούς που θα ζητούν να επανέλθουν οι μισθοί τους πριν το «κούρεμα» του 2012. Οι περικοπές που είχαν επιβληθεί κινούνται από 39% έως 43%. Ανάλογες αιτήσεις θα γίνουν και από τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Αν και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αναζητά φόρμουλα ώστε να μην επιβαρυνθούν άμεσα και μονομιάς τα ταμεία του κράτους, η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών απέστειλε ήδη τη σχετική οδηγία στην τοπική Ενωση, ζητώντας από όλους τους γιατρούς να κάνουν δηλώσεις στο πρωτόκολλο της Οικονομικής Υπηρεσίας του ΓΝΒ, προκειμένου να επανέλθουν οι μισθοί τους.

Να σημειωθεί, πως από το Αχιλλοπούλειο δεν είχαν κατατεθεί ομαδικές προσφυγές, γι’ αυτό ενδεχομένως να χρειαστεί να υποβληθούν συμπληρωματικές αγωγές, ώστε να «αποκατασταθούν» στο σύνολό τους οι γιατροί που έχουν υποστεί μειώσεις.

Η απόφαση του ΣτΕ επιβάλει την άμεση αναπροσαρμογή των μισθών των γιατρών του ΕΣΥ που κόπηκαν αναδρομικά από το 2012 λόγω των μνημονίων, αλλά και των νέων περικοπών που υπέστησαν και από τον περασμένο Αύγουστο λόγω αλλαγών στα ειδικά μισθολόγια. Στην περίπτωση που το υπ. Υγείας δεν ακολουθήσει την απόφαση του ΣτΕ, η ΟΕΝΓΕ εξετάζει το ενδεχόμενο προσφυγής στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια. Για να αποζημιωθούν όλοι οι γιατροί που έχασαν χρήματα από τους μισθούς τους παράνομα λόγω περικοπών, απαιτούνται τουλάχιστον 150 με 200 εκατ. ευρώ.

«Πρόκειται για μία απόφαση που δικαιώνει έναν αγώνα που ξεκινήσαμε προκειμένου να επιστραφούν τα χρήματα που μας αφαιρέθηκαν ελέω μνημονίων. Η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας είναι σαφής. Δεν επιδέχεται καμιάς παρερμηνείας για αυτό και θα πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα» επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ν. Μαγνησίας κ. Νίκος Χαυτούρας.

Ο χάρτης των περικοπών

Το μόνο βέβαιον είναι πάντως ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί έχασαν πολλά από την τσέπη τους τα τελευταία χρόνια όσο και την περασμένη χρονιά με το νέο ιατρικό μισθολόγιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ενεχυρίασε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών, οι περικοπές όλα αυτά τα χρόνια άγγιξαν μέχρι και το 43%.

Οι καθαρές αποδοχές μετά την αφαίρεση όλων των παρακρατήσεων από το 2010 μέχρι και το 2017, έχουν υποστεί σημαντικό ψαλίδι.

Ειδικότερα:

Οι Διευθυντές το 2010ελάμβαναν μηνιαίως 2.840 ευρώ και ετησίως 40.460 ευρώ (14 μισθοί). Το 2017 οι μισθοί αυτοί διαμορφώθηκαν μηνιαίως στα 1.880 ευρώ και ετησίως στα 22.560 ευρώ (έχουν περικοπεί τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα επίσης), μείωση 43%.

Οι Επιμελητές Α’ αντίστοιχα, ελάμβαναν 2.390 ευρώ μηνιαίως και 33.460 ετησίως το 2010 ενώ το 2017 μετά τις περικοπές λαμβάνουν 1.712 ευρώ μηνιαίως και ετησίως 20.544 ευρώ (έχουν περικοπεί τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα επίσης), μείωση 39%.

Οι Επιμελητές Β’, το 2010 ελάμβαναν 1.740 ευρώ μηνιαίως και 24.360 ετησίως. Το 2017 μετά τις περικοπές , ελάμβαναν 1.200 ευρώ μηνιαίως και ετησίως 12.600 ευρώ (έχουν περικοπεί τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα επίσης), μείωση 41%.

Οι Ειδικευόμενοι, αντίστοιχα ελάμβαναν 1.280 ευρώ μηνιαίως και 17.920 ετησίως το 2010 ενώ το 2017 μετά τις περικοπές ελάμβαναν αντίστοιχα, 1.050 ευρώ μηνιαίως και ετησίως 20.544 ευρώ (έχουν περικοπεί τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα επίσης), μείωση 30%

Να σημειωθεί ότι στον παραπάνω υπολογισμό δεν έχουν προστεθεί οι μειώσεις στις εφημερίες και τις υπερωρίες του προσωπικού αλλά και η αύξηση των άμεσων φόρων. Στην περίπτωση που προστεθούν και αυτά, σύμφωνα με τους γιατρούς η μείωση στους μισθούς αυξάνεται κατά 10%.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου