ΤΟΠΙΚΑ

Πέρασμα θυμάτων σωματεμπορίας ο Βόλος

πέρασμα-θυμάτων-σωματεμπορίας-ο-βόλο-83666

Πέρασμα θυμάτων σωματεμπορίας αποτελεί η πόλη του Βόλου, λόγω της γεωγραφικής θέσης και του τουρισμού στα νησιά των Σποράδων, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν σήμερα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε χθες στην Ανάληψη, με αφορμή την εκδήλωση με το ίδιο θέμα, που διοργανώνεται την Δευτέρα 19 Μαρτίου, στις 18.30 στο «Ξενία» Βόλου.

Η εκδήλωση, με θέμα «Το έγκλημα της εμπορίας ανθρώπων» διοργανώνεται από την ΜΚΟ Α21, υπό την αιγίδα της Μητρόπολης Δημητριάδος και την υποστήριξη του Γραφείου του Εθνικού εισηγητή για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων.

Στη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου, η Λητώ Καραγκούνη υπεύθυνη προγραμμάτων ενημέρωσης και την Μαρίνα Ντονοπούλου υπεύθυνη Α21 στην Ελλάδα αναφέρθηκαν στη δράση της Α21 και τις παρεμβάσεις που πραγματοποιεί.

Επιπλέον, παρουσιάστηκαν στοιχεία έρευνας για την σωματεμπορία, σύμφωνα με τα οποία περισσότερες από 20.000 γυναίκες από χώρες της ανατολικής Ευρώπης και της Αφρικής, βρίσκονται δέσμιες στη βιομηχανία του σεξ στην Ελλάδα, με τον Βόλο να αποτελεί “πέρασμα”.

Το 90% των θυμάτων δεν είναι έλληνες και ελληνίδες, αλλά είναι άτομα που προέρχονται από άλλες χώρες.

Όπως επίσης ανέφεραν, οι ηλικίες των θυμάτων ξεκινούν από τα 14 έτη, ενώ έχει δοθεί, παράλληλα, χέρι βοήθειας και σε άτομα ηλικίας 30 ή 40 ετών.

Οι χώρες προέλευσης των θυμάτων είναι κυρίως της ανατολικής Ευρώπης, όπως Ουκρανία, Ρουμανία, Ρωσία, Βουλγαρία, Αλβανία, τελευταία όμως και λόγω του μεταναστευτικού και προσφυγικού κύματος, συναντώνται και πολλά άτομα, γυναίκες κυρίως, που προέρχονται από χώρες της Αφρικής, όπως Νιγηρία, Κογκό, Καμερούν.

Την Μητρόπολη Δημητριάδος εκπροσώπησε στη συνέντευξη Τύπου ο π. Επιφάνιος Οικονόμου, ο οποίος τόνισε πως η τοπική Εκκλησία, με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο, αγκάλιασε ευθύς εξαρχής την πρωτοβουλία της ΜΚΟ Α21, να διοργανώσει ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση στο Βόλο, προκειμένου «να ενημερωθούμε γι αυτή τη μεγάλη μάστιγα, γι αυτή την μεγάλη πληγή, που αποτελεί ντροπή για την παγκόσμια σύγχρονη κοινότητα αλλά και για την εγχώρια ελληνική πραγματικότητα», είπε ο π. Επιφάνιος.

Αξίζει να σημειωθεί πως λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή 1109 η οποία είναι διαθέσιμη σε 24ωρη βάση και σε αυτή μπορεί να καλέσει οποιοσδήποτε ανώνυμα, ώστε να ενημερωθεί για το τι είναι σωματεμπορία, για το τι είναι η εμπορία ανθρώπων αλλά και αν υποψιαστεί κάτι, μπορεί να το αναφέρει. Παράλληλα τα εξειδικευμένα άτομα της γραμμής της 1109 κάνουν ειδικές αναφορές, τις οποίες στέλνουν στους αρμόδιους φορείς της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, όπως επίσης και στις κατά τόπους αστυνομίες, βοηθώντας στην χαρτογράφηση δύσκολων περιοχών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου