ΤΟΠΙΚΑ

ΚΚΕ: «Καμιά εμπιστοσύνη στη Δημοτική Αρχή Βόλου»

κκε-καμιά-εμπιστοσύνη-στη-δημοτική-α-84419

Κριτική στη δημοτική αρχή του Βόλου ασκεί η Τομεακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ αναφορικά με τη στάση της στο ζήτημα της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ και της κατασκευής μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ του Βόλου.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωση της Τ.Ε. αναφέρεται:

“Μετά την αναβολή της πρώτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου για το θέμα της καύσης των σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ – ΗΡΑΚΛΗΣ, ύστερα από τεχνητή έλλειψη απαρτίας που δημιούργησε η ίδια η δημοτική αρχή, αλλά και κάτω από την κατακραυγή των κατοίκων και των εργαζομένων του Βόλου, στη δεύτερη συνεδρίαση στις 12/3, αναγκάστηκαν να παραβρεθούν, προκειμένου να συζητηθεί αυτό το σοβαρό ζήτημα.

Η Δημοτική Αρχή Βόλου, αντί να πάρει ξεκάθαρη θέση κατά της καρκινογόνας καύσης σκουπιδιών στη τσιμεντοβιομηχανία της ΑΓΕΤ και κατά της παραγωγής των εναλλακτικών καυσίμων SRF/RDF από την ίδια, όπως πρότεινε η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΒΟΛΟΥ, συνεχίζει την επιχείρηση συγκάλυψης της ένοχης στάσης της σ’ αυτό το ζήτημα, καθώς επίσης και της παραπλάνησης του λαού του Βόλου.

Στην επεισοδιακή συνεδρίαση, οι λεονταρισμοί της δημοτικής αρχής Βόλου, δεν κατάφεραν τελικά να κρύψουν, αυτό που εδώ και μήνες καταγγέλλουμε: ότι υπηρετεί τις επιλογές του κεφαλαίου και γι’ αυτό αντικειμενικά αποτελεί τον πιο πιστό σύμμαχο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στην εφαρμογή τη αντιλαϊκής πολιτικής για την ανάκαμψη των κερδών του. Ενώ, αυτή τη φορά, ύστερα από αμέτρητες «κολοτούμπες» τάχθηκε κατά της καύσης των σκουπιδιών και υπέρ της διαφύλαξης, δήθεν, της δημόσιας υγείας και του «καλού των πολιτών» στο Βόλο, ωστόσο δεν σταμάτησε ούτε λεπτό να υπερασπίζεται την κεντρική πολιτική στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, που έχουν νομοθετήσει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, στα πλαίσια της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Την πολιτική που συνεχίζει η σημερινή κυβέρνηση προωθώντας την παραγωγή δευτερογενούς καυσίμου SRF/RDF και στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Βόλου, που προορίζεται για καρκινογόνα καύση στη τσιμεντοβιομηχανία ή σε εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Πώς γίνεται, λοιπόν, η δημοτική αρχή Βόλου να είναι κατά της καύσης και ταυτόχρονα να σχεδιάζει την παραγωγή του καυσίμου από σκουπίδια; Αλήθεια που διατεθούν; Πώς είναι δυνατόν να είναι κατά της καύσης και να υποστηρίζει τον εθνικό σχεδιασμό που προβλέπει την καύση σκουπιδιών; Γιατί ζητά να αναλάβει τον «ελεγκτικό μηχανισμό της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας της βιομηχανίας», όταν γνωρίζει πολύ καλά ότι τα όρια στις εκπομπές ρύπων ορίζονται από την ήδη υπάρχουσα και αμφισβητούμενη για την εγκυρότητα της ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία; Νομοθεσία που απαιτήθηκε από τους επιχειρηματικούς ομίλους για την εξυπηρέτηση των κερδών τους και μάλιστα τους επιτρέπει όταν ξεπερνούν αυτά τα όρια, να μπορούν να αγοράζουν ρύπους, συνεχίζοντας να πνίγουν τους λαούς με τοξικά απόβλητα και αέρια; Στην ουσία η δημοτική αρχή με τις τοποθετήσεις αλλά και το ψήφισμά της είναι διατεθειμένη να αποδεχτεί την καύση, αναλαμβάνοντας δήθεν τους ελέγχους η ίδια.

Η πιο καραμπινάτη απόδειξη της στήριξης των επιχειρηματικών κερδών από τη Δημοτική Αρχή Βόλου είναι ότι έφτασε σε σημείο να ζητήσει τη χρηματοδότηση της ΑΓΕΤ από το κράτος για να καίει φυσικό αέριο, δηλαδή να ματώσουν ακόμη μια φορά οι εργαζόμενοι της χώρας για τη κερδοφορία της βιομηχανίας. Ξεπερνώντας κάθε όριο ιδιοτέλειας και λαϊκισμού, πρότειναν το εναλλακτικό καύσιμο που θα παράγεται να διατίθεται σε άλλες βιομηχανίες, σε άλλες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με το εθνικό σχεδιασμό.

Εκεί όμως που αποδείχτηκε πλήρως ότι η δημοτική αρχή, από «λιοντάρι έγινε αρνάκι» και αποφασισμένη να διαχειριστεί το ζήτημα της καύσης υπέρ των συμφερόντων της ΑΓΕΤ, ήταν η κινητοποίηση – παρωδία που έκανε έξω από το εργοστάσιο με μερικά απορριμματοφόρα και με τις πλάτες της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Βόλου (!). Οι «λεονταρισμοί» εξαφανίστηκαν και θεωρώντας «ότι πλέον έφτασε η ώρα για ένα ώριμο και δημιουργικό διάλογο, σε κλίμα αμοιβαίας κατανόησης και με διάθεση συνεργασίας, ανάμεσα στην τοπική κοινωνία και τους υπευθύνους της βιομηχανίας» επιχειρεί να θολώσει τα νερά, να φτιάξει κλίμα αποδοχής, να σταματήσει τις λαϊκές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις, να αποπροσανατολίσει και να χειραγωγήσει τους κατοίκους του Βόλου, καλλιεργώντας αυταπάτες ότι υπάρχουν καλοί καπιταλιστές που μπορούν να «βάλουν πάνω από τα κέρδη» τη λαϊκή υγεία.

Το ΚΚΕ καλεί τους δημότες του Βόλου να σταθούν απέναντι στις επιλογές της δημοτικής αρχής Βόλου, που αποκαλύφθηκε πολύ γρήγορα για ποιανού τα συμφέροντα δουλεύει και να συνεχίσουν δυναμικά μέσα από τα σωματεία τους και τους μαζικούς φορείς τον αγώνα για:

  • Να σταματήσει, εδώ και τώρα, η καύση σκουπιδιών και petcoke.
  • Να ανακληθούν και να ακυρωθούν οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων που αδειοδοτούν την καύση και τη μεταφορά RDF/SRF και τοξικού ΠΕΤ – ΚΟΚ.
  • Να σταματήσει ο σχεδιασμός για παραγωγή RDF/SRF στους ΧΥΤΑ Θεσσαλίας και στο Βόλο. Να τροποποιηθεί τώρα ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων, που, με ευθύνες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, προβλέπει την παραγωγή των σχετικών υλικών για καύση .
  • Να παρθούν τα αναγκαία μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στην ΑΓΕΤ – ΗΡΑΚΛΗΣ και γενικότερα στους χώρους δουλειάς.
  • Να γίνονται συνεχείς έλεγχοι στις ρυπογόνες επιχειρήσεις με ευθύνη του κράτους για την προστασία της δημόσιας υγείας, του χερσαίου και θαλάσσιου περιβάλλοντος, των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων”.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου