ΤΟΠΙΚΑ

Απλήρωτοι και ανασφάλιστοι οι συμβασιούχοι των Δήμων

απλήρωτοι-και-ανασφάλιστοι-οι-συμβασ-85643

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας ζητώντας να επιλυθεί άμεσα το ζήτημα με τους απλήρωτους και ανασφάλιστους συμβασιούχους των Δήμων.

Όπως αναφέρει στην ερώτησή του ο βουλευτής Μαγνησίας, «Απλήρωτοι και ανασφάλιστοι παραμένουν, από τον Ιούλιο του 2017 και μέχρι σήμερα, οι συμβασιούχοι τόσο στο Δήμο Βόλου όσο και σε άλλους Δήμους της χώρας, αφού οι αρμόδιοι επίτροποι του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν υπογραφούν τα σχετικά εντάλματα πληρωμής.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα που απασχολεί δεκάδες συμβασιούχους διαφόρων ειδικοτήτων, όπως ηλεκτρολόγους, χειριστές μηχανημάτων έργων, εργάτες καθαριότητας. Όλοι αυτοί οι συμβασιούχοι επαναπροσλήφθηκαν στους Δήμους με νέες συμβάσεις από τον περασμένο Ιούλιο. Από τότε εκκρεμεί η πληρωμή των δεδουλευμένων τους, ενώ οι ίδιοι εργάζονται κανονικά μέχρι και σήμερα. Οι συμβάσεις τους λήγουν στις 31 Μαρτίου του 2018 και κανένας δεν γνωρίζει αν θα τους δοθεί απόλυση ή αν θα αναγνωριστούν ασφαλιστικά οι ημέρες που έχουν εργαστεί.

Παρά τις συνεχείς οχλήσεις των συμβασιούχων προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, η απάντηση που λαμβάνουν είναι ότι ορισμένοι επίτροποι του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν εγκρίνουν τα εντάλματα πληρωμής, διότι η παράταση συμβάσεων αντίκειται στο Σύνταγμα και στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Οφείλουμε, να επισημάνουμε ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους χωρίς καμία ασφάλιση, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που δουλεύουν με τον κίνδυνο ατυχήματος, εφόσον πρόκειται για ηλεκτρολόγους και χειριστές μηχανημάτων.

Επίσης, όλοι αυτοί οι συμβασιούχοι κλήθηκαν να αποδείξουν την εργασιακή τους εμπειρία στην προκήρυξη 3Κ/2018 του ΑΣΕΠ, χωρίς να έχουν λάβει τα ένσημα της υφιστάμενης εργασίας τους στου Δήμους. Πρόκειται για υπαλλήλους φαντάσματα ενός συστήματος που τους αφήνει τελείως έκθετους».

Τέλος, ο βουλευτής Μαγνησίας ζητά από τους αρμόδιους υπουργούς να επιλύσουν άμεσα το ζήτημα που έχει ανακύψει με την καταβολή των δεδουλευμένων στους συμβασιούχους των Δήμων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου