ΤΟΠΙΚΑ

Ασθενής σε… καρότσα αγροτικού στο Κ.Υ. Αργαλαστής

ασθενής-σε-καρότσα-αγροτικού-στο-κ-υ-85972

Σκηνές απείρου κάλλους προχθές το μεσημέρι στην Εθνική Οδό Βόλου – Αργαλαστής. Στη διασταύρωση για Συκή, διερχόμενοι οδηγοί επιβίβαζαν σε καρότσα αγροτικού οχήματος 70χρονο Βολιώτη που έπρεπε να διακομιστεί άμεσα στο Κέντρο Υγείας Αργαλαστής. Η πρωινή βάρδια του οδηγού ασθενοφόρου του Κέντρου Υγείας ήταν κενή, ενώ ο ηλικιωμένος έπρεπε να δεχθεί άμεσα τις πρώτες βοήθειες και δεν υπήρχε η πολυτέλεια χρόνου για αναμονή ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ από τον Βόλο.

Το περιστατικό συνέβη γύρω στη 1 το μεσημέρι. Ο ηλικιωμένος βρισκόταν πεσμένος στην άκρη του δρόμου. Όπως αναφέρθηκε από μάρτυρα, ήταν κάθιδρος και χλωμός, λες και υπέστη κάποιο εγκεφαλικό ή καρδιακό επεισόδιο. Δικυκλιστές που πέρασαν από το σημείο και σταμάτησαν για να βοηθήσουν τον 70χρονο, νόμισαν ότι είχε συμβεί τροχαίο.

Εντούτοις, αστυνομικοί από το Αστυνομικό Τμήμα Νοτίου Πηλίου που ειδοποιήθηκαν και κατέφθασαν στην περιοχή, διαπίστωσαν ότι ο ηλικιωμένος οδηγός δεν είχε ανατραπεί με το δίκυκλό του, αλλά είχε έγκαιρα σταματήσει και είχε κατεβεί από το όχημα, καθώς είχε αισθανθεί ξαφνική αδιαθεσία.

Στο σημείο άρχισε να συγκεντρώνεται πλήθος κόσμου καθώς ευαισθητοποιήθηκαν και άλλοι οδηγοί, ανάμεσά τους και ιδιώτης γιατρός που εκτίμησε ότι ο 70χρονος υπέστη σοβαρό παθολογικό επεισόδιο. Ο ηλικιωμένος έπρεπε να διακομιστεί επειγόντως στο Κέντρο Υγείας Αργαλαστής. Και δυστυχώς παρά το γεγονός ότι ήταν μέρα Κυριακή, που η κίνηση στο Πήλιο αυξάνεται ραγδαία με αρκετούς Βολιώτες αλλά και επισκέπτες του νομού, διαπιστώθηκε ότι οδηγός για τη βάρδια του ασθενοφόρου του Κέντρου Υγείας δεν υπήρχε, ενώ το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ χρειαζόταν 50 λεπτά της ώρας για να φτάσει στην Αργαλαστή από τον Βόλο.

Ακολούθησαν στιγμές ανείπωτης αγωνίας για την τύχη του ηλικιωμένου. «Για καλή μας τύχη πέρασε ένα αγροτικό. Τον ανεβάσαμε στην καρότσα και τον μεταφέραμε στο Κέντρο Υγείας», είπε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ μάρτυρας του περιστατικού.

Ο ηλικιωμένος διακομίστηκε στο Κέντρο Υγείας Αργαλαστής όπου έλαβε άμεσα τις πρώτες βοήθειες και επανήλθε. Μάλιστα, για λόγους πρόληψης διακομίστηκε αργότερα και στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου.

Οι πολίτες που ευαισθητοποιήθηκαν πέτυχαν να σώσουν τον 70χρονο, ο οποίος αν και είχε ανάγκη από βοήθεια ήταν μόνος, και στο Κέντρο Υγείας η βάρδια του οδηγού ασθενοφόρου ήταν κενή.

Εντούτοις, η επιτυχής αντιμετώπιση του περιστατικού δεν ικανοποίησε κανέναν από τους οδηγούς που συνέδραμαν, αντιθέτως δημιούργησε προβληματισμό και ανησυχία. Τι θα συνέβαινε άραγε εάν επρόκειτο για ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα, αν απαιτούνταν άμεση διακομιδή χωρίς καμία χρονοτριβή και καθυστέρηση;

Το Κέντρο Υγείας Αργαλαστής έχει συνολικά πέντε οδηγούς ασθενοφόρων, οι οποίοι δεν επαρκούν. Κάποιες από τις βάρδιες μένουν κενές, καθώς σε κάθε έξοδο ασθενοφόρου απαιτούνται δύο οδηγοί. Ακόμη και σε ημέρες αργιών, που το Πήλιο γεμίζει από κόσμο, υπάρχουν βάρδιες που μένουν κενές.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου