ΤΟΠΙΚΑ

Πολύπλοκη η διαδικασία ένταξης στις ρυθμίσεις

πολύπλοκη-η-διαδικασία-ένταξης-στις-ρ-105827

Τι πρέπει να προσέξουν οι επαγγελματίες για την καταρχήν ένταξή τους

Τη λογική του… εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης χρεών, που τρέχει με ρυθμούς χελώνας, με μόλις τρεις ρυθμίσεις να έχουν ολοκληρωθεί στα μέσα του Δεκέμβρη 2017, ενώ η υποβολή των αιτήσεων είχε ξεκινήσει από τον Αύγουστο ακόμη, ακολουθούν οι δύο νέες ρυθμίσεις για ρύθμιση οφειλών σε έως 120 δόσεις που τρέχουν. Ο Σύλλογος Οικονομολόγων Λογιστών Μαγνησίας κρούει καμπανάκι κινδύνου ότι για την υποβολή αίτησης χρειάζεται απαραίτητα η συμβολή οικονομολόγου αλλά και άλλων επιστημόνων, προειδοποιώντας ότι σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης δεν υπάρχει δυνατότητα για δεύτερη ευκαιρία.

Οι οικονομολόγοι λένε ότι η διαδικασία για την ένταξη στις ρυθμίσεις είναι πολύπλοκη, όμως οι επαγγελματίες δεν θα πρέπει να απογοητεύονται. Εντούτοις δεν μπορούν να κρύψουν και τον προβληματισμό τους… Ο Σύλλογος Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών επισημαίνει από την πλευρά του, ότι το σύστημα δεν είναι ακόμη έτοιμο να υποδεχθεί αιτήσεις από το σύνολο των δικαιούχων ένταξης στις ρυθμίσεις, ενώ υπάρχουν πολλές διατάξεις και εγκύκλιοι, και αναμονή για την έκδοση τρίτης ρύθμισης.

Διεξάγεται διαπραγμάτευση

Ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Μαγνησίας Αλέκος Κεχαγιάς, τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι με την υποβολή της αίτησης διεξάγεται διαπραγμάτευση με τον ιδιωτικό τομέα, για το κούρεμα του κεφαλαίου, των τόκων και των προσαυξήσεων. Διαπραγμάτευση υπάρχει και με το δημόσιο για την περικοπή των προστίμων.

«Χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Οι επιχειρηματίες θα πρέπει να απευθυνθούν σε σύμβουλο που θα βρει την κατάλληλη τακτική που θα ακολουθήσουν. Υπάρχει μεγάλο πλέγμα διατάξεων και εγκύκλιοι που απαιτούν συνεργασία πολλών επιστημόνων για να υπάρξουν τεκμηριωμένα στοιχεία και αποδοχή της αίτησης», τόνισε χαρακτηριστικά.

Εντούτοις, επισήμανε ότι οι ενδιαφερόμενοι δεν θα πρέπει να απογοητεύονται. «Ο Νόμος δίνει τη δυνατότητα για συμψηφισμό και των παλιών οφειλών, ώστε να προκύψει μία νέα δόση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του κάθε οφειλέτη» ανέφερε, επισημαίνοντας ότι η κείμενη νομοθεσία έχει αφήσει ανοιχτά ορισμένα παράθυρα.

Οι ρυθμίσεις

Ειδικότερα, για τη ρύθμιση για όσους έχουν οφειλές πάνω από 20.000 ευρώ σε τράπεζες αλλά και δημόσιο, που ξεκίνησε να τρέχει τον Αύγουστο, ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων είπε ότι άρχισαν να βγαίνουν οι πρώτες αποφάσεις που αφορούν σε μεγάλα κουρέματα, ειδικά προς τις τράπεζες.

Τόνισε ότι στην κατηγορία αυτή εντάσσονται καθαρά εμπορικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα πρέπει να έχουν απαραίτητα πτωχευτική ικανότητα αλλά και βιωσιμότητα σε μία από τις τελευταίες χρήσεις.

Η δεύτερη ρύθμιση για οφειλές έως 50.000 ευρώ αφορά σε ατομικές επιχειρήσεις χωρίς πτωχευτική ικανότητα, αλλά και σε επιχειρήσεις με πτωχευτική ικανότητα όσον αφορά στο δημόσιο.

Σε αυτήν την κατηγορία ατομικές επιχειρήσεις με εμπορική ιδιότητα δεν περιλαμβάνονται, ενώ δεύτερη προϋπόθεση είναι οι επιχειρήσεις που αιτούνται ένταξη να είναι ενεργές και να μην έχουν κάνει διακοπή εργασιών.

Ο κ. Κεχαγιάς υπογράμμισε ότι υπάρχει η δυνατότητα ένταξης σε επιχειρήσεις με οφειλές έως 50.000 ευρώ προς ασφαλιστικά ταμεία και έως 50.000 ευρώ στο δημόσιο παράλληλα με τον συμψηφισμό υπαρχουσών ρυθμίσεων.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι αν και στην εν λόγω ρύθμιση δεν περιλαμβάνονται εμπορικές επιχειρήσεις, ωστόσο ένας επαγγελματίας με τέτοιου είδους δραστηριότητα και πτωχευτική ικανότητα μπορεί να αιτηθεί ένταξη. «Έχω τη γνώμη ότι οι επιχειρηματίες δεν πρέπει να απογοητεύονται. Δεν θα τους σταματήσει κανένας» είπε χαρακτηριστικά.

Απαιτούνται σύμβουλοι

Η συμβολή οικονομολόγου αλλά και δικηγόρου για την υποβολή της αίτησης, κρίνεται καθοριστικής σημασίας για την πορεία της αξιολόγησης.

«Σε πρώτη φάση θα προχωρήσουμε στη σύνταξη μίας μελέτης σε σχέση με τη φορολογική και την περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη, ώστε να εκτιμηθεί η τακτική που θα ακολουθηθεί. Στην πορεία θα απαιτηθεί και η συνδρομή συμβολαιογράφου για την εκτίμηση των ακινήτων. Αν τα περιουσιακά στοιχεία έχουν απαξιωθεί, η παλαιά τους αξία δεν μπορεί να εμποδίζει την ένταξη στη ρύθμιση» εξήγησε.

Κεντρικό ρόλο για τα εισοδήματα θα παίξει ο οικονομολόγος, ώστε να βγάλει τον κατάλληλο αριθμό δόσεων και να κριθεί βιώσιμη η επιχείρηση. «Είναι μία καινούργια διαδικασία που δεν αφορά σε μία απλή ρύθμιση. Εμείς θα υποβάλλουμε την αίτηση αλλά η άλλη πλευρά το δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, οι τράπεζες, θα πρέπει να την αποδεχτούν κιόλας, καθώς θα ακολουθήσει μεγάλο κούρεμα» κατέληξε.

Προβληματισμός

Η επιτυχής ένταξη στις ρυθμίσεις, και το σπουδαιότερο η εξασφάλιση της βιωσιμότητάς, τους προβληματίζουν. Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών, Νικόλαος Πουμάνας, εκτίμησε ότι ένας στους τρεις ελεύθερους επαγγελματίες δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν.

«Αν λάβει κανείς υπόψη του τις προϋποθέσεις ένταξης, την πτωχευτική ικανότητα από τη μία και την ύπαρξη μίας βιώσιμης οικονομικής χρήσης σε ένα από τα τρία τελευταία έτη από την άλλη, τότε εύλογα θα οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι οι ρυθμίσεις, εάν και εφόσον εξασφαλιστούν, θα είναι δύσκολο να τηρηθούν στην πορεία.

Οι επαγγελματίες δεν θα έχουν την οικονομική δυνατότητα για να ανταπεξέρχονται στις δόσεις. Ακόμη και η κερδοφορία στη μία οικονομική κρίση είναι σχετική για το ποιο πρέπει να είναι το ύψος της, αφού είναι ανάλογα με την οφειλή», επισήμανε.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξουν αλλαγές, ώστε οι ρυθμίσεις να μπορούν να τρέξουν με ικανοποιητικό ρυθμό. «Οι ρυθμίσεις αφορούν τα χρέη που δημιουργήθηκαν μέχρι της 31 Δεκεμβρίου 2016. Με τις οφειλές του 2017 τι θα γίνει; Πότε θα διακανονιστούν;» διερωτήθηκε.

«Στο σύστημα δεν έχουν ακόμη ενταχθεί όλα τα ταμεία παρά μόνο το πρώην ΤΕΒΕ. Δεν έχουν μπει ούτε οι προμηθευτές, το ΙΚΑ, το ΚΕΑΟ. Για όλα αυτά εκτιμώ ότι ελάχιστοι θα καταφέρουν να μπουν στη ρύθμιση. Βέβαια, είναι ακόμη νωρίς να μιλήσουμε για αποτελέσματα. Ακόμη περιμένουν να τρέξει και τρίτη ρύθμιση» κατέληξε.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου