ΤΟΠΙΚΑ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Πήλιο

σε-κατάσταση-έκτακτης-ανάγκης-το-πήλι-105931

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας αποκαθιστά τις ζημιές με 20 μηχανήματα και 100 νταλίκες που έχουν μεταφέρει αδρανή υλικά – Άμεση χρηματοδότηση ζητά η Περιφέρεια

Σοβαρά προβλήματα στο Πήλιο έχει προκαλέσει η πρωτοφανής κακοκαιρία που πλήττει από την προηγούμενη βδομάδα την περιοχή. Τα φαινόμενα είναι ασυνήθιστα έντονα με μεγάλα ύψη βροχόπτωσης μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Ο μετεωρολογικός σταθμός του Εθνικού Αστεροσκοπείου στη Ζαγορά Πηλίου έχει ήδη καταγράψει 840 χιλιοστά βροχής, μόνο μέσα στον Φεβρουάριο, ενώ μόνο τα τελευταία τέσσερα 24ωρα καταγράφηκαν 650 χιλιοστά.

Τα προβλήματα είναι πολύ σοβαρά στο οδικό δίκτυο όπου καταγράφονται καθιζήσεις – καταπτώσεις σε πολλά σημεία. Έχουν καταγραφεί ως αυτή την ώρα 30 σημεία καθίζησης στον άξονα από Ξουρίστι μέχρι Ζαγορά και άλλα 3 στον άξονα από Καράβωμα μέχρι Χάνια. Η περιοχή βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενώ αναμένεται νέα επιδείνωση του καιρού από σήμερα το βράδυ.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός ο οποίος χθες πραγματοποίησε αυτοψία σε όλο το Πήλιο δήλωσε τα εξής: «Πρόκειται για ένα φαινόμενο που όμοιό του δεν έχει καταγραφεί ξανά στο Πήλιο. Οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πρώτη στιγμή αποκαθιστούν την βατότητα όπου υπάρχει ανάγκη. Η Περιφέρεια επιχειρεί με 20 μηχανήματα, ενώ 100 νταλίκες έχουν μεταφέρει αδρανή υλικά για αποκαταστάσεις. Εμείς είμαστε παρόντες, επεμβαίνουμε και αποκαθιστούμε τις ζημιές ενώ αυτό είναι ευθύνη του Υπουργείου. Δεν θα αφήσουμε τους πολίτες απροστάτευτους. Καθώς όμως τα φαινόμενα βρίσκονται σε εξέλιξη, οι όποιες αποκαταστάσεις γίνονται, λόγω της έντασης των φαινομένων υποχωρούν. Μόλις ολοκληρωθούν τα φαινόμενα η Περιφέρεια Θεσσαλίας προχωρά σε άμεση και ολοκληρωμένη καταγραφή των ζημιών ώστε να ζητήσουμε άμεση χρηματοδότηση από το αρμόδιο Υπουργείο για να πραγματοποιηθούν οι αποκαταστάσεις στο σύνολό τους. Θα πρέπει όμως να βρεθεί ο νόμιμος τρόπος έτσι ώστε να προχωρήσει άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις η όλη διαδικασία. Αν είχαν εισακουστεί από το 2011 οι προτάσεις μας προς το Υπουργείο Υποδομών για τα 25 σημεία του οδικού δικτύου του Πηλίου, δεν θα είχαμε σήμερα τόσα πολλά προβλήματα».

Από την πλευρά της η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων κα Δωροθέα Κολυνδρίνη τόνισε τα εξής: «Πρόκειται για μια τραγική κατάσταση που όμοιά της δεν έχουμε συναντήσει ξανά. Έχουμε δυναμικές καθιζήσεις ανά μία ώρα και φαινόμενα σε εξέλιξη σε όλο το Πήλιο. Από την πρώτη στιγμή πραγματοποιούμε αποκαταστάσεις και καταγράφουμε τις ζημιές οι οποίες ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ. Έχουμε καταφέρει το ακατόρθωτο, να υπάρχει βατότητα στο οδικό δίκτυο, παρά τα πρωτοφανή φαινόμενα και τις μεγάλες υψομετρικές διαφορές των καθιζήσεων. Συστήνουμε στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην πραγματοποιούν άσκοπες μετακινήσεις έως ότου σταματήσουν τα φαινόμενα».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου