ΤΟΠΙΚΑ

Βομβαρδισμένο τοπίο στη Μαγνησία

βομβαρδισμένο-τοπίο-στη-μαγνησία-114073

Βομβαρδισμένο τοπίο θυμίζει η Μαγνησία μετά την προχθεσινή εφιαλτική νύχτα έντονης χιονόπτωσης στα ορεινά και σφοδρής βροχόπτωσης στα πεδινά, που προκάλεσαν αμέτρητες κατολισθήσεις, καταπτώσεις δέντρων, πλημμυρικά φαινόμενα και διακοπές ρεύματος. Το ύψος του χιονιού στην περιοχή της Ανάβρας έφτασε το 1,5 μέτρο και το μισό μέτρο στα Χάνια, με τα συνεργεία της Περιφέρειας να δίνουν μάχη για να αντιμετωπίσουν τη σφοδρή κακοκαιρία-εξπρές που σάρωσε τη Μαγνησία.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Το αλπικό τοπίο εκτείνεται από την Αλικόπετρα μέχρι το Καράβωμα και από το Νεοχωράκι μέχρι τα όρια της Μαγνησίας, από την πλευρά της Φθιώτιδας, όπου το ύψος του χιονιού ξεπέρασε το 1,5 μέτρο.

Το αποτέλεσμα της σφοδρής χιονόπτωσης που κάλυψε τις κορυφογραμμές της Μαγνησίας μεταφράστηκε σε 20 εκατοστά χιόνι στη Βρύναινα και το Κεραμίδι, ενώ στο Πήλιο ξεπέρασε τα 60 εκατοστά. Οι δρόμοι διατηρήθηκαν ανοιχτοί, με το σύνολο των διαθέσιμων μηχανημάτων να επιχειρεί σε όλο το επαρχιακό δίκτυο.

Σοβαρές πληγές άνοιξε η κακοκαιρία στα πεδινά λόγω του μεγάλου όγκου βροχής που προκάλεσε «άπειρες κατολισθήσεις σε όλη τη Μαγνησία», όπως ενημέρωνε χθες μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη.

Η ίδια ανέφερε ότι τα προβλήματα αντιμετωπίζονται άμεσα, με τη συνδρομή του διαθέσιμου μηχανολογικού εξοπλισμού και του έμψυχου δυναμικού που έδωσε μάχη, παραμένοντας επί ποδός όλη τη νύχτα.

«Δώσαμε μάχη όλο το βράδυ για να κρατήσουμε το δίκτυο ανοιχτό, προσπελάσιμο με φορτωτές, gcb, με αντλίες νερού. Προσπαθούμε άμεσα να αποκαταστήσουμε και τα τελευταία προβλήματα, γιατί αρχίζει το τριήμερο», είπε η κ. Κολυνδρίνη, δίνοντας το στίγμα της ολονύκτιας παρέμβασης στη Μαγνησία.

Σημείωσε ότι θα υποβληθεί άμεσα αίτημα στην πολιτεία για διάθεση κονδυλίων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι καταστροφές που προκάλεσε η θεομηνία-εξπρές. «Αίτημά μας είναι μαζί με τις καταστροφές του προηγούμενου μήνα, να συμπεριλάβει και τις καινούργιες, να σκύψει πάνω στο πρόβλημα και να μας δώσει χρήματα, προκειμένου να αποκαταστήσουμε συνολικά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, γιατί είναι ανοιχτές πληγές», είπε.

Κατολισθήσεις παντού

Δεκάδες κατολισθήσεις σημειώθηκαν σε όλο το επαρχιακό δίκτυο: στη Δράκεια, στις Μηλιές, στις Αφέτες, στην Πρόπαν, στην περιοχή μεταξύ Πορταριάς και Χανίων σημειώθηκαν περισσότερες από δέκα κατολισθήσεις, ενώ πολλά προβλήματα προκλήθηκαν λόγω της πτώσης μεγάλου αριθμού δέντρων.

«Βοηθούμε τη ΔΕΗ με μηχανήματα για να απομακρύνουμε τα δέντρα, και να αποκατασταθούν οι διακοπές ρεύματος από τα συνεργεία», ανέφερε η κ. Κολυνδρίνη.

Πρόβλημα σημειώθηκε στον δρόμο της Μηλίνας λόγω της μεταφοράς φερτών υλών, από το παρακείμενο ρέμα στο κεντρικό επαρχιακό δίκτυο. Ο όγκος των φερτών υλών απομακρύνθηκε με τη συνδρομή μηχανημάτων της Περιφέρειας.

Ο επαρχιακός δρόμος από τις στροφές της Γορίτσας μέχρι και τα Καλά Νερά μετατράπηκε σε λίμνη στις 5 χθες το πρωί και το ύψος του νερού έφτασε μέχρι το πεζοδρόμιο. Το φαινόμενο αντιμετωπίστηκε με τη χρήση αντλίας.

Οι αγροτικοί δρόμοι μετατράπηκαν σε χείμαρρους και όπως τόνισε η αντιπεριφερειάρχης «δεν έχουν γίνει αποστραγγιστικά έργα στους αγροτικούς δρόμους, με αποτέλεσμα να μεταφέρεται το νερό στο επαρχιακό δίκτυο, συμπαρασύροντας χώματα και πέτρες».

Μεγάλης κλίμακας κατολίσθηση σημειώθηκε στις Μηλιές, φράσσοντας τον μισό επαρχιακό δρόμο και χρειάστηκε η συνδρομή μηχανημάτων της Περιφέρειας προκειμένου να απομακρύνουν τα βράχια και τον μεγάλο όγκο των χωμάτων.

Παράλληλα αποκλείστηκε προσωρινά και η Δράκεια λόγω της κατολίσθησης που σημειώθηκε ένα χιλιόμετρο πριν το χωριό, προς την πλευρά της Αγριάς. Η κυκλοφορία διακόπηκε για μια περίπου ώρα, μέχρις ότου απομακρυνθούν οι όγκοι των χωμάτων, με τη συνδρομή δύο μηχανημάτων.

Περισσότερα από 30 μηχανήματα της Περιφέρειας επιχειρούσαν χθες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη σωρεία των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν.

Διακοπές ρεύματος

Σοβαρά προβλήματα και διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν σε όλο τον ορεινό όγκο του Πηλίου, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που προκάλεσαν οι απανωτές πτώσεις δέντρων. Το μεγαλύτερο πρόβλημα σημειώθηκε στα Χάνια, στην περιοχή όπου βρίσκονται οι κεραίες, καθώς ήταν αδύνατο να προσεγγίσουν το συγκεκριμένο σημείο τα συνεργεία της ΔΕΗ. Η διακοπή ρεύματος σημειώθηκε προχθές το βράδυ και δεν υπήρχε η δυνατότητα πρόσβασης ώστε να μεταβούν άμεσα στο σημείο οι τεχνικοί για να αποκαταστήσουν το πρόβλημα.

Διακοπή ρεύματος σημειώθηκε, εξάλλου, και στην περιοχή του Τρικερίου και του Λαύκου, όπου μετέβησαν συνεργεία της ΔΕΗ. Μεμονωμένα προβλήματα ηλεκτροδότησης σημειώθηκαν σε διάφορες περιοχές του Πηλίου και του ορεινού όγκου, γενικότερα, λόγω των δυνατών ανέμων και της πτώσης δέντρων.

Πρόβλημα στις συγκοινωνίες

Πρόβλημα στις συγκοινωνίες προκάλεσαν οι κατολισθήσεις που σημειώθηκαν στον επαρχιακό δρόμο προς Δράκεια και προς Αγιο Βλάσιο. Συγκεκριμένα δεν πραγματοποιήθηκαν στις 6 χθες το πρωί τα προγραμματισμένα δρομολόγια του υπεραστικού ΚΤΕΛ από Βόλο προς Δράκεια και από Βόλο προς Αγιο Βλάσιο και Παλαιόκαστρο, λόγω των κατολισθήσεων. Στη συνέχεια, ωστόσο, αποκαταστάθηκε η συγκοινωνία.

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ: Πλημμύρισαν εκτάσεις με καλλιέργειες

Αίτημα να κηρυχτούν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης οι πληγείσες περιοχές θα υποβάλει ο Δήμος Ρήγα Φεραίου. Στο μεταξύ, χθες έγινε καταγραφή των ζημιών, προκειμένου να υποβληθεί το ανάλογο αίτημα.

Σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν στον Δήμο Ρήγα Φεραίου, όπου άνοιξαν πληγές στην αγροτική οδοποιία και κυρίως στις περιοχές που χτυπήθηκαν περισσότερο. Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα σε Κανάλια, Κεραμίδι, Βένετο, Κερασιά, λόγω των πλημμυρικών φαινομένων που σημειώθηκαν.

«Πολλά στρέμματα με αμυγδαλιές έχουν πλημμυρίσει στα Κανάλια. Συνεχίζεται η ροή του νερού από τα βουνά και δεν μπορούμε να παρέμβουμε» υπογράμμισε ο Δημήτρης Παλληκάρης, εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ρήγα Φεραίου.

Το αγροτικό δίκτυο έχει καταστεί απροσπέλαστο, πολλοί κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να προσεγγίσουν τα μαντριά τους, ενώ ζημιές έχουν προκληθεί επίσης σε Αερινό, Περίβλεπτο και Μικρό Περιβολάκι.

ΣΤΙΣ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ: Κατολισθήσεις στη Σκόπελο, διακοπή ρεύματος στην Αλόννησο

Κατολισθήσεις μικρής κλίμακας σημειώθηκαν σε διάφορα σημεία του επαρχιακού δικτύου της Σκοπέλου, αλλά και μέσα στον οικοδομικό ιστό, λόγω της σφοδρής προχθεσινής βροχόπτωσης που σημειώθηκε στο νησί. Συνεργεία του δήμου απομάκρυναν τις φερτές ύλες, ενώ παράλληλα σημειώθηκε διακοπή ρεύματος στις 8.30 χθες το πρωί στο Ελιος.

Καταρρακτώδης βροχή σημειώθηκε και στην Αλόννησο, που προκάλεσε μικρής κλίμακας κατολισθήσεις στον επαρχιακό δρόμο προς την παλιά χώρα, και διακοπή ρεύματος διάρκειας μισής περίπου ώρας γύρω στις 9.30 το πρωί.

Χωρίς να αφήσει προβλήματα πέρασε η κακοκαιρία από το νησί της Σκιάθου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου