ΤΟΠΙΚΑ

Πάνω από 100 σπασμένα δέντρα στο Πήλιο από τους ανέμους

πάνω-από-100-σπασμένα-δέντρα-στο-πήλιο-απ-153937

Τελειωτικό χτύπημα -μετά τις βιβλικές καταστροφές που προκάλεσε η νεροποντή του περασμένου Σαββάτου- δέχθηκε προχθές το βράδυ ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου. Οι θυελλώδεις άνεμοι που έπνεαν με ένταση έως και 10 μποφόρ (!) είχαν ως αποτέλεσμα να ξεριζωθούν στην κυριολεξία δέντρα και άλλα να σπάσουν, αποκλείοντας δρόμους και βυθίζοντας σχεδόν το σύνολο του δήμου στο σκοτάδι, αφού πολλά από αυτά έπεσαν πάνω σε καλώδια και στύλους της ΔΕΗ. Ολονύκτιες ήταν οι επιχειρήσεις δημοτικών συνεργείων και της ΔΕΗ, αλλά και απλών κατοίκων που συνέδραμαν στο έργο.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, Αποστόλη Σουλδάτο, τουλάχιστον εκατό δέντρα έσπασαν ή ξεριζώθηκαν από το μανιασμένο άνεμο που ξεκίνησε προχθές το βράδυ. Από Ξουρίχτι έως Πουρί, δεκάδες δρόμοι, κεντρικοί και εσωτερικοί, έκλεισαν από τα σπασμένα και ξεριζωμένα δέντρα που έπεφταν στην άσφαλτο το ένα μετά το άλλο. Η κυκλοφορία των οχημάτων διακόπηκε για αρκετές ώρες, αφού οι μεγάλοι κορμοί «έκοβαν» τους δρόμους.

Πολλά δέντρα κατέληξαν πάνω σε καλώδια και στύλους της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα πολλά χωριά του δήμου να βυθιστούν στο σκοτάδι. Μόνο στη διαδρομή από Μακρυρράχη προς Πουρί καταγράφτηκαν 30 κομμένα καλώδια, όπως δήλωσε ο κ. Σουλδάτος.

Από την πρώτη στιγμή ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός του δήμου. Συνεργεία βγήκαν στους δρόμους για να απομακρύνουν τους κορμούς και τα κλαδιά από το οδόστρωμα, και να δώσουν ξανά τους δρόμους σε κυκλοφορία.

Στην επιχείρηση έλαβαν μέρος και δημότες της περιοχής που βγήκαν να συνδράμουν τα δημοτικά συνεργεία, τα οποία έδωσαν ολονύκτια μάχη για να ανοίξουν τους δρόμους.

Παράλληλα με τα δημοτικά συνεργεία, επί ποδός βρέθηκαν και συνεργεία της ΔΕΗ για να επαναφέρουν την ηλεκτροδότηση στα χωριά που βυθίστηκαν στο σκοτάδι. Η μάχη ήταν ολονύκτια, ωστόσο οι βλάβες αποκαταστάθηκαν χθες το πρωί σταδιακά. Στη Μακρυρράχη η ηλεκτροδότηση επανήλθε στις 11 χθες το πρωί, μισή ώρα αργότερα στη Ζαγορά και το μεσημέρι στο Πουρί. Με απόφαση της δημοτικής αρχής δεν λειτούργησαν οι σχολικές μονάδες τόσο στη Ζαγορά όσο και στη Μακρυρράχη και το Πουρί, καθώς λόγω της διακοπής ρεύματος δεν υπήρχε θέρμανση.

Παγετός στα Χάνια

Προβλήματα τα ξημερώματα σημειώθηκαν στη διαδρομή από Χάνια προς Καράβωμα. Επικρατούσε παγετός και πολλοί οδηγοί διέσχισαν την απόσταση με τα αυτοκίνητά τους, με κίνδυνο να εκτραπούν από την πορεία τους.

Και φωτιά

Προχθές το βράδυ, την ώρα που επικρατούσαν οι θυελλώδεις άνεμοι, φωτιά εκδηλώθηκε σε ελαιοπερίβολο πάνω από τον Αϊ Γιάννη στη διαδρομή προς Πλάκα. Αγρότης που είχε βάλει φωτιά για να κάψει υπολείμματα καλλιεργειών, άφησε τη στάχτη, με αποτέλεσμα με τους ισχυρούς ανέμους να αναζωπυρωθεί η φωτιά. Αμεσα κινητοποιήθηκε πυροσβεστικό όχημα του δήμου, τύπου ντακότα, και στη συνέχεια έσπευσε και όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου.

Στον Αϊ Γιάννη

Χθες το πρωί, κι ενώ ο δήμος προσπαθούσε να κλείσει τις πληγές της από το νέο χτύπημα του καιρού, κλιμάκιο της δημοτικής αρχής βρέθηκε στον Αϊ Γιάννη, στο σημείο όπου με τη νεροποντή του περασμένου Σαββάτου κατέρρευσε ο δρόμος σε μήκος 40 μέτρων. Παρουσία του μελετητή, ειδικό γεωτρύπανο έλαβε δείγματα εδάφους προκειμένου να αποφασιστεί η μέθοδος με την οποία θα γίνει η αποκατάσταση. Ειδικό κλιμάκιο πάντως του υπουργείου δεν μετέβη ούτε χθες στον δήμο που έχει κηρυχθεί -μαζί με επτά ακόμη κοινότητες στη Μαγνησία- σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου