ΤΟΠΙΚΑ

Εκτός προγράμματος «Επιχειρούμε Εξω» δεκάδες επιχειρήσεις λόγω προϋποθέσεων

εκτός-προγράμματος-επιχειρούμε-εξω-155681

Δυσαρέσκεια προκαλεί στην επιχειρηματική κοινότητα ο αποκλεισμός μίας μεγάλης μερίδας εξαγωγικών μεταποιητικών επιχειρήσεων από το πρόγραμμα «Επιχειρούμε Έξω», εξαιτίας των περιορισμών που θέτει το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας – Κεντρικής Ελλάδας απέστειλε υπόμνημα διαμαρτυρίας στον αν. υπουργό Αλ. Χαρίτση, ζητώντας να εξαιρεθεί ο περιοριστικός όρος, της ύπαρξης κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων των επιχειρήσεων, διότι σε διαφορετική περίπτωση δεν υποστηρίζεται η εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Θεσσαλίας- Κεντρικής Ελλάδας, ο περιορισμός που έχει τεθεί, ως βασική προϋπόθεση συμμετοχής στο πρόγραμμα, που απαιτεί την ύπαρξη θετικού, μεγαλύτερου του μηδενός, αποτελέσματος προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων στη τελευταία κλεισμένη διαχειριστική χρήση, αποκλείει, στην πράξη, πολλές επιχειρήσεις, με πλούσια εξαγωγική δραστηριότητα από τη δυνατότητα συμμετοχής τους σε αυτή την πολλά υποσχόμενη δράση, για τον μοναδικό λόγο ότι στη τελευταία χρήση είχαν την ατυχία να μην εμφανίζουν κέρδη.

Επί του θέματος, ο Σύνδεσμος υπογραμμίζει, ότι η ενίσχυση της συμμετοχής μιας εξαγωγικής επιχείρησης σε εκθέσεις του εξωτερικού μπορεί πρωτίστως, να βοηθήσει στην ανάκαμψη της και να την επαναφέρει σε συνθήκες κερδοφορίας.

Επιπλέον, όπως τονίζεται, η περιστασιακή εμφάνιση ζημιών δεν σημαίνει απαραίτητα ότι μια επιχείρηση δεν μπορεί να ανακάμψει ή και ότι δεν μπορεί να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη συμμετοχή της στο συγκεκριμένο Πρόγραμμα, προς όφελος της ιδίας, αλλά και της ελληνικής οικονομίας.

«Ο αποκλεισμός από το συγκεκριμένο Πρόγραμμα μίας μεγάλης μερίδας της ελληνικής μεταποιητικής δραστηριότητας στη βάση της μη ύπαρξης κερδών, συνιστά δυσανάλογα άνιση μεταχείριση σε βάρος επιχειρήσεων με μακρά ιστορία εξαγωγικής δραστηριότητας και ανάλογων επιδόσεων ακόμη και υπό τις παρούσες συνθήκες» παρατηρεί χαρακτηριστικά ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας.

Κλείνοντας την επιστολή του ο Σύνδεσμος ζητά να επανεξετασθεί το όλο θέμα και ευελπιστεί ότι θα ληφθεί μέριμνα, ώστε άμεσα να αρθεί και να μην συμπεριλαμβάνεται στις βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής στο Πρόγραμμα «Επιχειρούμε Έξω», ο συγκεκριμένος περιοριστικός όρος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου