ΤΟΠΙΚΑ

Απλήρωτη, και όχι μόνο αδήλωτη εργασία

απλήρωτη-και-όχι-μόνο-αδήλωτη-εργασία-158874

Απλήρωτη, και όχι μόνο αδήλωτη, πλέον, η εργασία. Mε αύξηση των παραβάσεων που αφορούν το ωράριο εργασίας, και κατά συνέπεια την αμοιβή των εργαζόμενων αλλά και της αδήλωτης εργασίας, «έκλεισε» το 2017 για το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) στη Μαγνησία.

Μετά από ειδικούς και στοχευμένους ελέγχους που πραγματοποίησαν κλιμάκια του ΣΕΠΕ σε μία ευρεία γκάμα επιχειρήσεων, διαπιστώθηκαν παραβάσεις στο 90% των περιπτώσεων. «Πρωταθλητής» στις παραβάσεις, ο κλάδος της εστίασης. Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 600.000 ευρώ, όταν το 2014 τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί δεν ξεπερνούσαν το ποσό των 28.000 ευρώ.

«Αυτό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι αυξήθηκε η αδήλωτη εργασία και οι άλλες παραβάσεις που αφορούν στην εργατική νομοθεσία, αλλά κυρίως στο γεγονός ότι αυξήθηκαν κατακόρυφα οι έλεγχοι των κλιμακίων των Επιθεωρητών Εργασίας, οι οποίοι ακόμη και Σαββατοκύριακα, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, στους τουριστικούς προορισμούς της Μαγνησίας και των Βορείων Σποράδων, δεν άφησαν σε χλωρό κλαρί τις επιχειρήσεις.

Σε υψηλά επίπεδα εξάλλου διατηρείται και η απλήρωτη εργασία, για διάστημα από 3 έως 6 μήνες κατά μέσο όρο. Η δραματική αύξηση των ευέλικτων μορφών εργασίας και ειδικότερα της μερικής και της εκ περιτροπής απασχόλησης, συνηγορεί στην άποψη ότι η αμοιβή είναι… ευέλικτη, παρότι η εργασία είναι πλήρης, με φουλ ωράριο και πολλές φορές καταστρατήγηση των ωρών εργασίας.

Αυτό που θα πρέπει να σημειωθεί είναι πως, ενώ η αδήλωτη – μαύρη εργασία φθίνει, παραμένοντας βέβαια σε σημαντικά επίπεδα, αυξάνονται ραγδαία οι παραβάσεις που αφορούν στο ωράριο απασχόλησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τους ελέγχους εντοπίστηκε σημαντικός αριθμός παραβάσεων που αφορούν τα ρεπό και τις υπερωρίες, πέραν του προβλεπόμενου ωραρίου εργασίας.

Τα πρόστιμα που καταλογίζονται από τις υπηρεσίες του ΣΕΠΕ κυμαίνονται μεταξύ 6.000 και 9.500 ευρώ, ανά περίπτωση. Υπήρξαν βέβαια και μεμονωμένες παραβάσεις που τα πρόστιμα μπορεί είναι άνω των 15.000 ευρώ.

Για τους ανασφάλιστους, το πρόστιμο που επιβάλλεται είναι 10.500 ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές του ιδιωτικού τομέα, υπάρχουν «παραθυράκια» νομικά, τα οποία αξιοποιούνται από τους περισσότερους εργοδότες, με αποτέλεσμα και τα πρόστιμα να μην εισπράττονται, και αρκετές επιχειρήσεις να συνεχίζουν, όπως υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, να αυθαιρετούν, μην ασφαλίζοντας ούτε κατ’ ελάχιστο το προσωπικό τους.

«Τα μόνα πρόστιμα που πληρώνονται είναι εκείνα που έχουν επιβληθεί για παραβάσεις που αφορούν στο ωράριο ή τη μη τήρηση των ρεπό, και τα οποία είναι πολύ χαμηλότερα από την αδήλωτη εργασία. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, που επιβάλλονται πρόστιμα για ανασφάλιστους, επειδή τα ποσά είναι μεγάλα, από 9.000 μέχρι και 10.500 ευρώ, οι επιχειρήσεις ζητούν και παίρνουν αναστολή εκτέλεσης της απόφασης του προστίμου», σημείωνε χαρακτηριστικά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, άνθρωπος που έχει ασφαλή εικόνα για το τι ακριβώς συμβαίνει με τα πρόστιμα και αν τελικά πληρώνονται ή όχι.

Όπως προκύπτει από τους ελέγχους, άλλωστε, η μαύρη – αδήλωτη εργασία αντικαθίσταται από την ατελώς δηλωμένη εργασία, πολύ συχνά απλήρωτη. Μάλιστα, την αγορά κατακλύζουν και νέα τεχνάσματα, όπως η χρήση εργοσήμου για ειδικότητες που δεν προβλέπει ο νόμος (υπάλληλοι γραφείου, εκπαιδευτηρίων ή διοικητικοί δηλώνονται, και ασφαλίζονται με εργόσημο ως εργάτες γης ή οικιακοί εργαζόμενοι), καθώς και η εργασία υπό δοκιμή (στον επισιτισμό αλλά και στο εμπόριο, οι εργαζόμενοι εργάζονται δοκιμαστικά για μια εβδομάδα, χωρίς αμοιβή και ασφάλιση).

Παράλληλα, την εμφάνισή τους κάνουν και οι εργαζόμενοι της μιας μέρας ή της μιας βδομάδας, που απασχολούνται κυρίως σε καταστήματα διασκέδασης.

Το ΣΕΠΕ σχεδιάζει να πραγματοποιήσει, σε ημερομηνία που δεν αποκαλύπτει, νέους ελέγχους, προκειμένου να διαπιστώσει αν οι επιχειρήσεις που ελέχθησαν έχουν συμμορφωθεί, ενώ βάσει του προγραμματισμού θα υπάρχουν έλεγχοι σε ετήσια βάση, στις περιοχές που διαπιστώνεται έντονη παραβατικότητα, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί το φαινόμενο της καταστρατήγησης της εργατικής νομοθεσίας και της χρήσης ανασφάλιστης ή και αδήλωτης εργασίας.

Μερική συμμόρφωση

Θα πρέπει να σημειωθεί, πως εκτός από τους ελέγχους, τα κλιμάκια της Επιθεώρησης Εργασίας προχώρησαν και σε επανελέγχους.

Το εντυπωσιακό είναι ότι κατά τη διάρκεια των «δεύτερων ελέγχων», σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας και τα στατιστικά που λαμβάνει κάθε μήνα από την τοπική υπηρεσία, κατά τον επανέλεγχο το 68,97% των επιχειρήσεων επέδειξε συμμόρφωση, το 5,17% μερική συμμόρφωση και το 25,86% μη συμμόρφωση.

Στην κατηγορία της μη συμμόρφωσης εργοδοτών, συμπεριλαμβάνονται εργοδότες οι οποίοι συνέχισαν να γράφουν την εργατική νομοθεσία στα «παλιά τους τα παπούτσια», απασχολώντας εργαζόμενους ανασφάλιστους ή υποδηλωμένους. Δηλαδή, εργαζόμενους που στα χαρτιά ήταν δηλωμένοι για τετράωρο, και στην πράξη δούλευαν οκτάωρο, δεκάωρο ή δωδεκάωρο, χωρίς να πληρώνονται και να ασφαλίζονται ανάλογα.

BAΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου