ΤΟΠΙΚΑ

Εκοψαν τη Βασιλόπιτα οι Ιεροψάλτες της Ι.Μ. Δημητριάδος

εκοψαν-τη-βασιλόπιτα-οι-ιεροψάλτες-τη-159411

Στο κατάμεστο «Αρχονταρίκι» του Ι. Ναού Αναλήψεως του Χριστού Βόλου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος ευλόγησε, την Δευτέρα 15/1, την Βασιλόπιτα του Συνδέσμου Ιεροψαλτών «Όσιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης» και της Σχολής Βυζ. Μουσικής της τοπικής Εκκλησίας. Στην Ακολουθία έψαλε η Χορωδία της Σχολής, υπό τη δ/νση του Πρωτοψάλτου και Καθηγητού κ. Ιωάννου Σχώρη.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιεροψαλτών και Πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ναού κ. Ευστάθιος Γραμμένος, ο οποίος έκανε έναν μικρό απολογισμό της προηγούμενης χρονιάς, που σημαδεύτηκε από την εκδημία του αειμνήστου Πρωτοψάλτου και Δ/ντού της Σχολής Μιχάλη Μελέτη, αλλά και από σημαντικές εκδηλώσεις, στις οποίες η Χορωδία του Συνδέσμου διέπρεψε. Έκανε, επίσης, αναφορά και στις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της νέας χρονιάς, όπου δεσπόζει η εκδήλωση – αφιέρωμα στον Μιχάλη Μελέτη, τον ερχόμενο Μάιο.

Χαιρετισμός απηύθυνε, επίσης και ο Δ/ντής της Σχολής Αρχιμ. Επιφάνιος Οικονόμου, ο οποίος τόνισε ότι «η αποψινή κοινή εόρτια σύναξη Ιεροψαλτών και μαθητών της Σχολής στέλνει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα στο μέλλον, ότι δύο αυτοί θεσμικοί χώροι της Τοπικής μας Εκκλησίας είναι ενωμένοι και λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία, καθώς η Σχολή μας ετοιμάζει τους ανθρώπους που θα στελεχώσουν αύριο τα ιερά αναλόγια και θα διαδεχτούν τους άξιους θεράποντες της ψαλτικής τέχνης, που τα κοσμούν στην εποχή μας. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί αποδεικνύει πόσο πολύτιμο είναι το έργο που παράγει η Σχολή μας και στο Βόλο, και στον Αλμυρό και στην Αγιά και όπου αλλού φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε νέα παραρτήματα…».

Ο π. Επιφάνιος αναφέρθηκε, με ιδιαίτερη συγκίνηση στο πρόσωπο του αειμνήστου διδασκάλου του και Δ/ντού της Σχολής Μιχάλη Μελέτη, του οποίου το έργο, όπως είπε «φιλοδοξούμε να συνεχίσουμε και ν’ αναπτύξουμε, ώστε κι εκείνος να χαίρεται, βλέποντας τους καρπούς των δεκαετιών του έργου του να αυξάνονται και να πληθύνονται».

Τον λόγο έλαβε, στη συνέχεια, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος, ο οποίος εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για την εορταστική συνύπαρξη, μνημόνευσε, με συγκίνηση τον αείμνηστο Μιχάλη Μελέτη επισημαίνοντας ότι «η ψυχή του χαίρεται, γιατί βλέπει το έργο να συνεχίζεται, το όραμα της ενότητας, που υπηρέτησε, είναι ζωντανό».

Ο κ. Ιγνάτιος παρατήρησε ότι «το έργο της Σχολής δικαιώνει την ελπίδα μας για την συνέχεια της Ψαλτικής παράδοσης του τόπου μας και την επάνδρωση των αναλογίων». Συνεχάρη τον νέο Δ/ντή και τους Δασκάλους της Σχολής, για το έργο που επιτελούν, καθώς και τον Πρόεδρο των Ιεροψαλτών και τα μέλη και εξέφρασε την ευαρέσκειά του για την ενότητα του ιεροψαλτικού μας κόσμου και την συνεργασία των δύο ιεροψαλτικών φορέων της τοπικής Εκκλησίας.

Ακολούθησε δεξίωση, που παρέθεσε ο Ναός της Αναλήψεως, με την φροντίδα του Προϊσταμένου Αρχιμ. Δαμασκηνού Κιαμέτη, Πρωτοσυγκέλλου, τον οποίο άπαντες ευχαρίστησαν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου