ΤΟΠΙΚΑ

Συμπαρατάσσεται με τις θέσεις των Μακεδόνων ο Λαογραφικός Σύλλογος Βλάχων Βόλου

συμπαρατάσσεται-με-τις-θέσεις-των-μακ-160654

Τη στήριξή τους στον φίλο και αδερφό Σύλλογο Μακεδόνων Βόλου «Ο Μ. Αλέξανδρος» και τους Μακεδόνες στο σύνολό τους, διατρανώνουν τα μέλη του Λαογραφικού Συλλόγου Βλάχων Βόλου, σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρόεδρος του Λαογραφικού Συλλόγου Βλάχων Βόλου Μιχάλης Κολημήτρας, επισημαίνεται ότι είναι αδιαπραγμάτευτη η κοινή θέση «Μακεδονία σημαίνει Ελλάδα».

Κατά συνέπεια υπερψηφίζουν την εξάλειψη οποιασδήποτε αναφοράς στον όρο Μακεδονία ή μακεδονικός, προσδοκώντας «η άρνησή μας αυτή να συμπληρώσει τα ατελείωτα ΟΧΙ που θα ακουστούν στο Συλλαλητήριο της Κυριακής, 21ης Ιανουαρίου στον Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης μαζί με άλλους Συλλόγους Μακεδονικούς και μη που θα παραστούν και θα διαμαρτυρηθούν εκείνη τη μέρα».

Τα μέλη του Λαογραφικού Συλλόγου Βλάχων Βόλου, γνέφουν καταφατικά στην προοπτική συμμετοχής στις κινητοποιήσεις που διοργανώνονται στην Θεσσαλονίκη την Κυριακή 21 Ιανουαρίου, στηρίζοντας τις προσπάθειες του Συλλόγου Μακεδόνων Βόλου και όλων των Μακεδόνων γενικότερα.

«Ακόμη πιο ενεργά, έχουμε τη δυνατότητα : να υπογράψουμε στο www.onomasia.gr με τα στοιχεία μας αλλά και των συγγενών μας που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο ψήφισμα και να παραστούμε προσωπικά στο μεγάλο Συλλαλητήριο στο Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης, την Κυριακή 21 Ιανουαρίου, στις 14.00 το μεσημέρι. Προς τούτο ο Σύλλογος Μακεδόνων Βόλου «Ο Μέγας Αλέξανδρος» θα ναυλώσει πούλμαν. Περαιτέρω πληροφορίες στο τηλ. 6945825115, κα Βέτα Μπελετσιώτη, Πρόεδρο του Συλλόγου», αναφέρει ο κ. Κολημήτρας.

Παράλληλα τα μέλη του Συλλόγου, τονίζουν ότι: «Είμαστε όλοι ενήμεροι για την εργώδη προσπάθεια που εκτυλίσσεται από μεριάς ευρωπαίων διαπραγματευτών αλλά και του συνόλου σχεδόν του πολιτικού προσωπικού της χώρας να «λύσουν» το χρονίζον πρόβλημα του ονόματος του γειτονικού κρατιδίου των Σκοπίων, αποδεχόμενοι, ως ένδειξη καλής θέλησης, τον όρο Μακεδονία ή τον γεωγραφικό προσδιορισμό Μακεδονικός/ή, για να προσδώσουν εθνικότητα σε έναν λαό που μόνο από συνήθεια, δίχως κανένα απολύτως ιστορικό έρεισμα, έμαθε να αυτοαποκαλείται Μακεδονικός. Με μεγάλη απογοήτευση παρακολουθούμε την Κυβέρνηση, την Αντιπολίτευση και τους πολιτικούς να μη δίνουν τη μέγιστη προσοχή για τις συνέπειες και την οριστική υποθήκη του ονόματος μιας ένδοξης και πολύπαθης περιοχής που οι Έλληνες με αίμα προσάρτησαν στην Ελλάδα με δύο μάλιστα πολέμους, οι οποίοι και ονομάστηκαν Μακεδονικοί».

Οφείλουμε « να δηλώσουμε και εμείς περίτρανα ένα ηχηρό ΟΧΙ, ως Έλληνες πατριώτες αλλά και εν ονόματι του μεγάλου πληθυσμιακά βλαχόφωνου στοιχείου που διαβιεί στην ελληνική Μακεδονική γη. Πέραν τούτου όμως, το θέμα αυτό είναι εθνικό και αφορά όλους. Η ιστορία και ο πολιτισμός μας είναι του ελληνικού Έθνους ! Ζήτημα αδιαπραγμάτευτο για εμάς τους Έλληνες.

Η θέση μας αυτή ας έρθει να προστεθεί στην παλλαϊκή φωνή διαμαρτυρίας για το σφετερισμό και τα ύπουλα σχέδια του γειτονικού λαού αλλά και των ξένων φίλων μας, που όσο κι αν βροντοφωνάζει τα αγαθά του κίνητρα, δεν πείθει. Ένα δυνατό ΟΧΙ θα πρέπει να ακουστεί και από εμάς, όχι από εθνικιστικό παροξυσμό αλλά επειδή η γενιά μας τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια είναι μάρτυρας του αδυσώπητου αλυτρωτισμού του γείτονα» επισημαίνεται από τον Σύλλογο Βλάχων Βόλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου