ΤΟΠΙΚΑ

Αντίδραση για τις απολύσεις στην ΚΟΝΤΙ

αντίδραση-για-τις-απολύσεις-στην-κοντ-487164

Το σύνθημα «Γονείς χωρίς δουλειά, πώς θα ζήσουμε εμείς τα παιδιά» δονούσε χθες την ατμόσφαιρα της πόλης του Βόλου.

Εργαζόμενοι της ΚΟΝΤΙ μαζί με τις οικογένειές τους αλλά και άλλων εργοστασίων, πρωτοβάθμια συνδικάτα μαζί με το Εργατικό Κέντρο Βόλου διατράνωσαν την αντίθεσή τους στις απολύσεις και εμμέσως πλην σαφώς έστειλαν τελεσίγραφο στον Γαλλικό Όμιλο ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούν τις 60 μαζικές απολύσεις που προανήγγειλε η εταιρία. Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με τους εργαζόμενους της ΚΟΝΤΙ να ανανεώνουν το ραντεβού τους για την ερχόμενη εβδομάδα.

Χθες μία ακόμη συνάντηση του σωματείου με την εταιρία απέβη άκαρπη. Η ΚΟΝΤΙ επιμένει στις ομαδικές απολύσεις τουλάχιστον 60 εργαζομένων. Επόμενη συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Δευτέρα 8 Νοεμβρίου στις 11 το πρωί, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν πολλές ελπίδες ότι θα βρεθεί λύση.

«Δεν αποδεχόμαστε εκβιαστικά διλήμματα. Θα αγωνιστούμε για να μην περάσουν οι προθέσεις της εταιρίας» επεσήμανε στην ομιλία του ο πρόεδρος του σωματείου Τριαντάφυλλος Καρατζιώλης, μιλώντας στη συγκέντρωση στην Πλατεία Ελευθερίας. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΚΒ Θανάσης Παπαδημόπουλος προειδοποίησε ότι η τοπική κοινωνία μαζί με τα συνδικάτα θα αντιδράσει σθεναρά στις «εργοδοτικές αυθαιρεσίες».

Οι συγκεντρωθέντες μετά τις ομιλίες πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με πανώ στα χέρια και φωνάζοντας συνθήματα κατά της ανεργίας.

«Η σημερινή εργατική συγκέντρωση στο Βόλο -τονίζεται στο ψήφισμα της χθεσινής συγκέντρωσης- με επίκεντρο τις διαθεσιμότητες στην εταιρία ΚΟΝΤΙ που εδρεύει στη Β’ ΒΙΠΕ Βελεστίνου (Βόλος), θυγατρική της πολυεθνικής ArcelorMittal και τις απειλές της εργοδοσίας για μαζικές απολύσεις ή λουκέτο, καταγγέλλει και απορρίπτει τα εκβιαστικά διλήμματα που αφορούν σε ολόκληρη την εργατική τάξη, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Απορρίπτουμε τους εκβιασμούς για διαθεσιμότητες, ελαστικοποίηση της δουλειάς, τη κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, τη μείωση μισθών και συντάξεων, τη κατάργηση της δημόσιας δωρεάν υγείας και παιδείας.

Απορρίπτουμε την μαζική ανεργία, τα λουκέτα και τα μνημόνια, αναδιαρθρώσεις χρεών, κρατικές πτωχεύσεις. Όλα τα μέτρα αλλά κι αυτά που ακολουθούν, πτωχεύουν τη ζωή της εργατικής τάξης.

Τα χρέη τους ΔΕΝ είναι δικά μας. Κι όμως καλούμαστε να πληρώσουμε τοκογλύφους, τραπεζίτες, βιομηχάνους, εφοπλιστές, το μαύρο πολιτικό χρήμα. Η σημερινή εργατική συγκέντρωση σπάει την αδράνεια, την αναμονή, την ηττοπάθεια. Η 2 Νοέμβρη είναι η αρχή της δράσης της εργατικής τάξης στη Μαγνησία της ανεργίας, της φτώχιας και της απόγνωσης.

Δεν υπάρχουν σωτήρες: Η μόνη απάντηση βρίσκεται σήμερα εδώ, στο δρόμο για τη δικιά μας ανεξάρτητη ιαπάντηση στη κρίση. Αγωνιζόμαστε για τη δουλειά μας και τη ζωή μας.

Καλούμε όλη την εργατική τάξη να μπει τώρα στο δρόμο του αγώνα. Αύριο ίσως να είναι

πολύ αργά.

Το πλαίσιο τέλος των αιτημάτων περιλαμβάνει απαγόρευση των απολύσεων, καμία διαθεσιμότητα – Καμία ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων – Όχι στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων – Καμία μείωση μισθών και συντάξεων, κανένα λουκέτο σε κανένα εργοστάσιο, άμεση επαναλειτουργία του εργοστασίου της ΚΟΝΤΙ.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου