ΤΟΠΙΚΑ

Κ. Στεργίου στη Βουλή: Να επιδοτούνται όλοι οι άνεργοι όσο είναι στην ανεργία

κ-στεργίου-στη-βουλή-να-επιδοτούνται-ό-192404

Τη θέση του ΚΚΕ να επιδοτούνται όλοι οι άνεργοι για όσο είναι στην ανεργία ανέδειξε ο βουλευτής του Κόμματος Κώστας Στεργίου, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ διατήρησε τις προϋποθέσεις που είχαν θέσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις με αποτέλεσμα να μην επιδοτούνται όλοι οι άνεργοι.

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2018 χαρακτήρισε «παραμύθι» και «απάτη» τη «δήθεν δίκαιη ανάπτυξη» που επικαλείται η κυβέρνηση καθώς την διαψεύδει η ίδια η πραγματικότητα που ζει ο λαός. Σχολιάζοντας το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι τελειώνουν τα μνημόνια, σημείωσε ότι το 2019 έχει ήδη ψηφιστεί νέα μείωση των συντάξεων, καταργείται το ΕΚΑΣ και από το 2020 μειώνονται οι μισθοί και τα εισοδήματα με τη νέα μείωση του αφορολόγητου ορίου.

Τόνισε ότι όλοι οι μνημονιακοί νόμοι που διαμόρφωσαν την εργασιακή κόλαση είναι σε ισχύ και η κυβέρνηση λέει «χοντρά ψέματα» την ώρα που στηρίζει τους σχεδιασμούς των επιχειρηματικών ομίλων και εισπράττει το θαυμασμό από τον ΣΕΒ, την ΕΕ και τον Αμερικανό πρέσβη. Ανέφερε ότι η αντιλαϊκή πολιτική πάει μαζί με την καταστολή, τα ΜΑΤ, τα χημικά και τις προληπτικές συλλήψεις εργαζομένων όπως έγινε στα Γιάννενα.

Τόνισε ότι είναι «αιτία πολέμου» για το ΚΚΕ το χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία που ετοιμάζεται να επιφέρει η κυβέρνηση και η ΝΔ που δηλώνει ότι θα ψηφίσει τη νομοθετική ρύθμιση.

Ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας του κ. Στεργίου είναι το ακόλουθο:

“Όσες αναπτυξιακές φιέστες και αν κάνετε για να πουλήσετε το παραμύθι και την απάτη της δήθεν δίκαιης ανάπτυξης, σας διαψεύδει η σκληρή πραγματικότητα, που βιώνουν οι εργαζόμενοι.

Ακούσαμε τις εξαγγελίες της Υπουργού Εργασίας για τις παροχές προς τους νέους ανέργους, σε αυτούς που η πολιτική σας έκοψε το ρεύμα. Χωρίς να υποτιμάμε την όποια ανάσα προς τους νέους, θέλουμε να καταγγείλουμε την Κυβέρνηση, η οποία δεν άλλαξε τίποτα για τις προϋποθέσεις επιδότησης των ανέργων που είχε η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα να μένουν απροστάτευτοι οι άνεργοι.

Θέση του ΚΚΕ είναι να επιδοτούνται όλοι οι άνεργοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για όσο διάστημα είναι άνεργοι. Τα ίδια τα νούμερα του προϋπολογισμού αποτυπώνουν ανάγλυφα ότι είναι ένα μεγάλο αντιλαϊκό σφαγείο μειώσεων μισθών, συντάξεων, επιδομάτων, φοροληστείας και πάει λέγοντας.

Κι επειδή, όπως λέτε όλοι της Κυβέρνησης, είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός, θέλετε να πείτε ότι από το 2019 θα επαναφέρετε δέκατη τρίτη και δέκατη τέταρτη σύνταξη και δέκατο τρίτο και δέκατο τέταρτο μισθό στους δημοσίους υπαλλήλους; Δεν θα ισχύσει η νέα μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019, που εσείς ψηφίζετε με τη δεύτερη αξιολόγηση; Θα επανέλθει το ΕΚΑΣ και δεν θα καταργηθεί τελείως, όπως προβλέπει η πρώτη αξιολόγηση; Θα επαναφέρετε τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ και σε ισχύ τις κλαδικές συμβάσεις; Θα καταργήσετε όλους τους αντεργατικούς και μνημονιακούς νόμους, που είναι σε πλήρη ισχύ από το 2010 και έχουν διαμορφώσει μια εργασιακή κόλαση για τους εργαζόμενους;

Μα, καλά, σας ρωτάμε: Δεν ντρέπεστε, πραγματικά, να λέτε τέτοια χοντρά ψέματα, τη στιγμή που έχετε νομοθετήσει μέτρα σφαγείο για το 2019, περικοπή συντάξεων το 2020, μείωση του αφορολόγητου, 3,5% ματωμένα πλεονάσματα μέχρι το 2022 και τουλάχιστον 2% μέχρι το 2060;

Είναι εμφανές ότι στόχος του προϋπολογισμού είναι η ανάκαμψη των κερδών της καπιταλιστικής οικονομίας η οποία, όμως, δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την αύξηση της εκμετάλλευσης και την κατάργηση δικαιωμάτων. Ολοκληρώνεται το έγκλημα απέναντι στα δικαιώματα της εργατικής τάξης, απελευθερώνοντας ακόμα πιο πολύ την αγορά εργασίας, ούτως ώστε να έχετε φθηνό, αναλώσιμο εργατικό δυναμικό, έρμαιο στις ορέξεις της εργοδοσίας.

Στηρίζετε με κάθε τρόπο και κάθε μέσο τους σχεδιασμούς των μονοπωλιακών ομίλων. Μάλιστα, κύριοι της Κυβέρνησης, αποδειχθήκατε οι καλύτεροι υπηρέτες τους, αφού όλοι σας θαυμάζουν, από τον ΣΕΒ, την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΔΝΤ μέχρι τον Πρέσβη των ΗΠΑ. Νιώθετε, άραγε, υπερήφανοι γι’ αυτό, κύριοι της Κυβέρνησης;

Η πολιτική σας αυτή, που τα δίνει όλα στο μεγάλο κεφάλαιο, πρέπει παράλληλα να θωρακιστεί από τις λαϊκές αντιδράσεις, από τη ριζοσπαστικοποίηση της εργατικής τάξης και καταφεύγετε σε όλα τα όπλα που είχαν διδάξει οι προηγούμενοι, στον αυταρχισμό, την καταστολή, στις προληπτικές συλλήψεις. Στα Γιάννενα, εκτελώντας εντολές της εργοδοσίας μάρκετινγκ, η αστυνομία συνέλαβε δώδεκα εργαζόμενους και συνδικαλιστές, γιατί διεκδικούσαν τα δεδουλευμένα τους και επαναπρόσληψη. Την ημέρα μάλιστα της απεργίας η εργοδοσία επιστράτευσε μπράβους για να σπάσει η απεργία.

ΜΑΤ, βία και χημικά στο Υπουργείο Παιδείας, κύριε Υπουργέ της Παιδείας, ενάντια σε φοιτητές και εργαζόμενους. Το ίδιο συμβαίνει στα ειρηνοδικεία για την υπεράσπιση της λαϊκής κατοικίας. Αστυνομία, ΜΑΤ και μπράβοι για να σπάσει η απεργία σε χώρο δουλειάς στην Καβάλα.

Όμως, κύριοι της Κυβέρνησης, χωρίς καμμία ντροπή, προχωρήσατε στην ολοκλήρωση του εγκλήματος για να χτυπήσετε τη μεγαλύτερη κατάκτηση της εργατικής τάξης, το δικαίωμά τους στην απεργία, έναν διακαή πόθο της εργοδοσίας.

Η Νέα Δημοκρατία δεν κρύβει τη χαρά της και ανυπομονεί να τον φέρετε για να τον ψηφίσει με δύο χέρια, όπως και τα άλλα κόμματα. Για το ΚΚΕ –σας το δηλώνουμε- είναι αιτία πολέμου.

Επικαλείστε τη Δημοκρατία και τη συμμετοχή στους χώρους δουλειάς. Σας πήρε τάχα μου ο πόνος για τη Δημοκρατία στα συνδικάτα και στους χώρους δουλειάς. Όμως, για ποια ακριβώς Δημοκρατία μιλάτε; Για τη Δημοκρατία που τελειώνει μόλις ο εργάτης περάσει την πόρτα του εργοστασίου; Για τη Δημοκρατία της εργοδοσίας που απαιτεί από τους εργαζόμενους δηλώσεις αποκήρυξης του σωματείου ως προϋπόθεση για πρόσληψη; Για τη Δημοκρατία που στέλνει ΜΑΤ με υπόδειξη των αφεντικών ώστε να χτυπάνε απεργούς και να κάνουν συλλήψεις; Για τη Δημοκρατία του νομικού οπλοστασίου σας που αφαιρεί δικαιώματα, παροχές, συντάξεις, που τσεκουρώνει μισθούς και επιδόματα σε εργαζόμενους και ανέργους; Για τη Δημοκρατία που κάνει ρυθμίσεις στα χρέη των λίγων και βγάζει στο σφυρί τα σπίτια του λαού μας; Για τη Δημοκρατία, τέλος πάντων, που σας εξασφαλίζει ότι με ένα 20% μπορείτε να κυβερνάτε και να ψηφίζετε νόμους και μνημόνια διαρκείας; Αφήστε τα παραμύθια αυτά περί Δημοκρατίας, γιατί το πώς την εννοείτε και τι θέλετε φανερώνεται και από το εξής:

Ενώ για την προκήρυξη απεργίας λέτε να είναι το 50% συν 1%, από την άλλη έχετε διατηρήσει στο ακέραιο τον νόμο για τις ενώσεις προσώπων, ενώσεις που φτιάχνουν οι εργοδότες με τη συμφωνία του 15% του συνόλου των εργαζομένων για να μειώνουν με συνοπτικές διαδικασίες σε χιλιάδες επιχειρήσεις τους μισθούς, να αφαιρούν επιδόματα, να τσακίζουν συλλογικές συμβάσεις, να γενικεύουν τις ελαστικές μορφές εργασίας.

Εδώ τους φτάνει το 15% των εργαζομένων, σας φτάνει και εσάς, αλλά για να απεργήσουν οι εργάτες το 50% συν 1%.

Η εργατική τάξη, το δικαίωμά της να αγωνίζεται -που κερδήθηκε με αγώνες, θυσίες και αίμα- δεν θα το παραδώσει. Εξάλλου πήρατε μια πρώτη απάντηση από τη μαχητική συμμετοχή στην απεργία την προηγούμενη Πέμπτη, στην οποία ένα από τα βασικά αιτήματα ήταν «κάτω τα χέρια από την απεργία».

Κύριοι της Κυβέρνησης, η δίκαιη ανάπτυξη που ευαγγελίζεστε έχει δημιουργήσει κάτεργα στους χώρους δουλειάς, με χιλιάδες εργατικά ατυχήματα και δεκάδες νεκρούς. Αυτό και μόνο, λοιπόν, επιβεβαιώνει ότι το κεφάλαιο το οποίο πιστά υπηρετείτε σκοτώνει και δεν υπολογίζει ακόμα ούτε την ίδια τη ζωή του εργάτη. Αυτή την ανάπτυξη που στηρίζεται στα κέρδη του κεφαλαίου, που κλείνει το μέλλον στη ζωή και την ανθρώπινη εξέλιξη, την παρουσιάζετε ως τη διέξοδο από την κρίση.

Ποτέ και πουθενά δεν υπήρξε δίκαιη ανάπτυξη και δίκαιη κατανομή στο έδαφος της καπιταλιστικής οικονομίας και, μάλιστα, σε περιόδους κρίσης.

Επιδίωξή σας, αγαπητοί κύριοι –τελειώνω, κύριε Πρόεδρε- είναι να κάνετε τον λαό συνένοχο, να τον κάνετε να σιωπήσει, να τον έχετε σε αναμονή, να ανέχεται να ζει στη φτώχεια και την εξαθλίωση, περιμένοντας, τάχα μου, από τη δίκαιη ανάπτυξη κάποια «ψίχουλα». Όσο, όμως, η οικονομία είναι σχεδιασμένη να υπηρετεί τα κέρδη και όχι την ικανοποίηση των αναγκών, ο λαός μας δεν πρόκειται να δει χαΐρι.

Καλούμε, λοιπόν, τους εργαζόμενους, τον λαό μας, να κλείσουν τα αυτιά τους στους παλιούς και νέους σωτήρες και με οδηγό πάντα τις σύγχρονες ανάγκες τους να αγωνιστούν για να επανακτήσουν όλα όσα τους έκλεψαν και να ανοίξουν τον δρόμο για την οριστική απαλλαγή από τα δεινά τους, ανατρέποντας τον «σάπιο» αυτό εκμεταλλευτικό τρόπο οργάνωσης της οικονομίας, που γεννά φτώχεια, εξαθλίωση, πόλεμο και προσφυγιά. Να συμπορευτούν με το ΚΚΕ, που έχει τη μοναδική πολιτική πρόταση διεξόδου προς όφελός τους, παίρνοντας παράλληλα τα «κλειδιά» της οικονομίας και της εξουσίας στα χέρια τους”.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου