ΤΟΠΙΚΑ

ΠΑΝΟΣ ΣΚΟΤΙΝΙΩΤΗΣ: Θα προχωρήσω με ρήξεις και τομές

πανοσ-σκοτινιωτησ-θα-προχωρήσω-με-ρήξ-489570

 

Αποφάσισε να επανέλθει στα αυτοδιοικητικά πράγματα της Μαγνησίας μετά από ένα διάλειμμα τεσσάρων ετών. Δεν τον πήραν άλλωστε τα χρόνια. Στα 55 του έχει διαγράψει μία σημαντική πορεία από θέσεις ευθύνης στην τοπική και κεντρική πολιτική σκηνή. Μία πορεία που χρονολογείται από το 1982. Αντιδήμαρχος Βόλου τότε και σε ηλικία μόλις 27 ετών. Είκοσι οκτώ χρόνια αργότερα ο Πάνος Σκοτινιώτης φιλοδοξεί να επανέλθει ως Δήμαρχος στο νέο και διευρυμένο Δήμο Βόλου. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ δηλώνει ότι δεν είναι βιονικός, αλλά ένας… κανονικός άνθρωπος, που έχει κουραστεί από την ένταση του προεκλογικού αγώνα. Είναι όμως, όπως σπεύδει να σημειώσει, μία κούραση γλυκιά που σε εξιτάρει όταν βιώνεις τη ζωντανή και καθημερινή απευθείας επαφή με τον κόσμο.

Με την πλούσια εμπειρία του στα αυτοδιοικητικά ο υποψήφιος Δήμαρχος Βόλου απαντά ότι δεν επανήλθε στα κοινά για να εμπλουτίσει το πολιτικό του βιογραφικό, αλλά γιατί τον «συγκινεί, όπως λέει, αφάνταστα το ιστορικό γεγονός ότι η πόλη ενώνεται και πάλι μετά από 63 ολόκληρα χρόνια». Ο επικεφαλής της «Δημοκρατικής Συμπολιτείας» εκτιμά επίσης ότι το πρόκριμα των εκλογών της 7ης Νοεμβρίου είναι δημοψήφισμα για το «ποιος Δήμαρχος και ποια Δημοτική Αρχή μπορούν να προσφέρουν τις καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες, όπου και αν κατοικούν και ποιοι μπορούν να νοικοκυρέψουν τα οικονομικά του Δήμου».
 
 
 
Δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές νοιώθετε κουρασμένος ή μόλις τώρα ξεκινά η μάχη για το Δήμο Βόλου;
 
Δεν θα ήμουν ειλικρινής αν σας έλεγα ότι δεν υπάρχει κούραση. Ξέρετε, δεν ανήκω στο μοντέλο εκείνων των πολιτικών που παρουσιάζουν τους εαυτούς τους σαν βιονικούς, με τους συνεργάτες τους να τρέχουν δήθεν και να μη μπορούν να τους προλάβουν και όλα αυτά τα γραφικά με τα οποία γεμίζουν τις παραπολιτικές στήλες. Εγώ, ευτυχώς, είμαι ένας «κανονικός» άνθρωπος. Κούραση λοιπόν προφανώς και υπάρχει, αλλά είναι μια κούραση γλυκιά. Γιατί ποιος σκέπτεται την κούραση, όταν βιώνει αυτή τη ζωντανή, καθημερινή επαφή με τον κόσμο, αυτή την αυθεντική σχέση με την κοινωνία. Η σχέση αυτή για μένα είναι σχέση ζωής.
 
 Τελικά οι εκλογές της 7ης Νοεμβρίου είναι αυτοδιοικητικές ή δημοψήφισμα;
 
 Θα σας απαντούσα λοιπόν αβίαστα ότι είναι "δημοψήφισμα". "Δημοψήφισμα" για το ποιος Δήμαρχος και ποια Δημοτική Αρχή μπορούν να καθαρίσουν την πόλη. Για το ποιος Δήμαρχος και ποια Δημοτική Αρχή μπορούν να αλλάξουν την κατάσταση στη ΔΕΥΑΜΒ. Να βάλουν μπροστά λύσεις για το κυκλοφοριακό. Να δημιουργήσουν ένα Δήμο αλληλέγγυο στους ανήμπορους συμπολίτες μας. Να προστατεύσουν το περιβάλλον και το δημόσιο χώρο. Να προσφέρουν καλές υπηρεσίες στους πολίτες, όπου κι αν κατοικούν. Να νοικοκυρέψουν τα οικονομικά του Δήμου. Να βάλουν τις βάσεις για ένα νέο ιστορικό κύκλο βιώσιμης ανάπτυξης του νέου Δήμου.
 
 Η μέχρι τώρα εκστρατεία των αντιπάλων σας αναλώθηκε κατά ένα μεγάλο μέρος στα πρόσωπα που κατείχαν θέσεις ευθύνης στο Βόλο και τη Νέα Ιωνία. Ήθελα να ρωτήσω γιατί δεν χωρούσαν όλοι οι νυν αιρετοί δημοτικοί σύμβουλοι του ΠΑΣΟΚ στο Βόλο και τη Νέα Ιωνία, έτσι ώστε όλοι να κριθούν στις εκλογές από τον κόσμο που είναι και ο τελικός κριτής; Και εν πάση περιπτώσει τι ήταν εκείνο που κατίσχυσε στην τελική σας απόφαση να αποκλειστούν ένιοι εξ αυτών, εν γνώσει σας μάλιστα ότι με τον τρόπο αυτό θα γινόσασταν αποδέκτης έντονων διαφωνιών;
 
 Κύριε Τσελέντη, δεν αποφάσισα να επιστρέψω στα δημόσια πράγματα, γιατί είχα ανάγκη να συμπληρώσω το πολιτικό μου βιογραφικό. Αποφάσισα να επιστρέψω, γιατί με συγκινεί αφάνταστα το ιστορικό πράγματι γεγονός ότι η πόλη μας ενώνεται και πάλι μετά από 63 ολόκληρα χρόνια. Γιατί με συνεπαίρνει η ιδέα να είμαι παρών στη νέα αναγεννητική προσπάθεια για την Αυτοδιοίκηση και το νέο, ενιαίο Δήμο Βόλου. Και είμαι αποφασισμένος να προχωρήσω με ρήξεις και τομές και όχι με παραλυτικές ισορροπίες και επετηρίδες. Το ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Συμπολιτείας, λοιπόν, ανταποκρίνεται σ’ αυτήν ακριβώς την επιλογή μου. Συνδυάζει την πολιτική εμπειρία, την ανανέωση, την τεχνοκρατική επάρκεια, την κοινωνική ευαισθησία, τη συλλογική λειτουργία, τη γνώση και την ετοιμότητα να εκφράσει δυναμικά τα συμφέροντα του Δήμου και να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις δημοτικές υποθέσεις.
 
- Λένε πολλοί ότι η αναμέτρηση της 7ης Νοεμβρίου είναι η πιο ενδιαφέρουσα από όσες έγιναν για το Δήμο Βόλου τα τελευταία χρόνια ως προς την επικράτηση του τελικού νικητή. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη;
 
 Προφανώς και δεν τη συμμερίζομαι. Γιατί δεν μπορώ να θυμηθώ δημοτικές εκλογές στο Βόλο, που να ήταν τόσο συντριπτική η «παράσταση νίκης». Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι εφησυχάζουμε. Πόσο μάλλον που δεχόμαστε έναν πόλεμο χωρίς αρχές και όρια. Θα δώσουμε λοιπόν τον αγώνα μας μέχρι την τελευταία ώρα, με μαχητικότητα, με επιχειρήματα και ήθος.
 
 Το διακύβευμα της επόμενης μέρας για το νέο Δήμο Βόλου; Τα συμμάζεμα των οικονομικών του, η διατήρηση των θέσεων εργασίας στους σημερινούς ΟΤΑ της περιοχής ή προωθητικές ενέργειες που θα αυξήσουν το Ακαθάριστο Τοπικό Προϊόν;
 
 Το διακύβευμα της επόμενης μέρας είναι να ορθοποδήσει ο Δήμος, ώστε να μπορέσει στη συνέχεια ν’ ανοίξει τα φτερά του. Ο νέος Δήμος Βόλου είναι ένας Δήμος με μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα κι αυτά τα πλεονεκτήματα είμαστε αποφασισμένοι να τα αξιοποιήσουμε, με κύριο στόχο να συμβάλουμε στη δημιουργία νέων, σταθερών θέσεων εργασίας. Η πρώτη μας δουλειά, φυσικά, θα είναι να οργανώσουμε τις υπηρεσίες του Δήμου και να βάλουμε τάξη στα οικονομικά του. Πρόκειται για ένα τεράστιο πολιτικό και οργανωτικό εγχείρημα. Είμαστε βέβαιοι ότι θα τα καταφέρουμε, αξιοποιώντας και την πολύτιμη εμπειρία μας από το στήσιμο του νέου, τότε, θεσμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Όσον αφορά στις υφιστάμενες θέσεις εργασίας, ο νόμος διασφαλίζει πλήρως τους εργαζομένους με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου, ενώ με ιδιαίτερη ευαισθησία θα αντιμετωπίσουμε τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου, ιδιαίτερα όσους στην πραγματικότητα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
 
 Οι όμοροι Δήμοι που επί δεκαετίες συναπαρτίζανε το Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου επί χρόνια διύλιζαν των κώνωπα και κατάπιναν την κάμηλον. Έχετε δηλώσει ένθερμος θιασώτης ότι για τις μεγάλες αποφάσεις χρειάζεται η μέγιστη δυνατή συναίνεση. Όταν αυτή δεν επιτυγχάνεται και ακροβατούν μέσα σε τοπικιστικές ισορροπίες οι μεγάλες υποθέσεις του Δήμου πώς θα προχωρούν;
 
 Μα τη συναίνεση τη θέλουμε για να προχωρούν τα θέματα του Δήμου και όχι για να χανόμαστε σε ατέρμονες συζητήσεις και να παραλύει η λειτουργία του. Στην επικοινωνία μας αυτές τις μέρες με τις διάφορες υπηρεσίες του Δήμου, αυτό που επίμονα υπογραμμίζουμε, είναι ότι πρέπει να υπάρχουν κάθε μέρα μετρήσιμα αποτελέσματα. Έχουμε ένα στέρεο και αξιόπιστο πρόγραμμα, βγαλμένο μέσα από ευρύτατη κοινωνική και επιστημονική διαβούλευση, και είμαι βέβαιος ότι κάθε μεγάλο βήμα που θα κάνουμε, θα γίνεται με μεγάλη στήριξη από τους συμπολίτες μας. Το στοίχημα για μας είναι να δημιουργήσουμε σχέση εμπιστοσύνης με την τοπική κοινωνία. Και το στοίχημα αυτό θα το κερδίσουμε.
 
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου