ΤΟΠΙΚΑ

Εκδήλωση για την «Τέχνη και ρώσικη πρωτοπορία στον καιρό του Οκτώβρη του 1917»

εκδήλωση-για-την-τέχνη-και-ρώσικη-πρω-196729

Το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου οι οργανώσεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς ΕΕΚ (Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα) ΝΑΡ (Νέο Αριστερό Ρεύμα) και ΟΚΔΕ Σπάρτακος (Οργάνωση Κομουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας) οργανώνουν εκδήλωση στην αίθουσα Μ του πανεπιστημιακού συγκροτήματος “Παπαστράτος” (Θόλος) με θέμα: “Τέχνη και ρώσικη πρωτοπορία στον καιρό του Οκτώβρη του 1917”. Ομιλητές θα είναι οι: Μανδηλαρά Ηρώ γλύπτρια, Παπαγκίκας Γιώργος αρχιτέκτονας, Ποταμιάς Σπύρος μουσικός και Στρούμπος Σάββας σκηνοθέτης.

Από τους διοργανωτές της εκδήλωσης σχετικά με το θέμα που θα αναπτυχθεί αναφέρονται τα ακόλουθα: “Η Οκτωβριανή επανάσταση άλλαξε όλο το “είναι” της ρώσικης κοινωνίας και επηρέασε καταλυτικά της πολιτικές, οικονομικές, ιδεολογικές, αλλά και πολιτισμικές εξελίξεις σε όλο τον κόσμο. Η ανάδυση νέων μορφών έκφρασης της τέχνης ήταν απόρροια της απελευθέρωσης της από τα συντηρητικά πλαίσια διαχείρισης της από τους κύκλους της αστικής τάξης, αλλά και συνέπεια της συνολικής στροφής του χαρακτήρα της, καθώς πλέον είχε σαν στόχο την απεύθυνση στο σύνολο του λαού (που μέχρι εκείνη τη στιγμή σε μεγάλο βαθμό ήταν εντελώς αποκλεισμένος από την επαφή του με την τέχνη), αλλά και την ανάδειξή του απελευθερωτικού χαρακτήρα της επανάστασης προς όλες τις δεξιότητες, τις σκέψεις και τη δημιουργικότητα των ανθρώπων.

Ο Σεργκέι Αιζενστάιν και Βλαντιμίρ Μαγιακόβσκι και το έργο τους, ήταν κάποια περίλαμπρα παραδείγματα από τους χιλιάδες νέους και νέες που θεμελίωσαν τη ρώσικη πρωτοπορία ως τον αντικατοπτρισμό στην τέχνη της “εφόδου προς τον ουρανό” και τις τάσεις ανάδειξης του πανκοινωνικού και απελευθερωτικού της χαρακτήρα. Η σφραγίδα της ρώσικης πρωτοπορίας ουσιαστικά συνέβαλε και επηρέασε όλο το καλλιτεχνικό παγκόσμιο στερέωμα στον 20ο αιώνα και μπόλιασε τους δημιουργούς με το “σαράκ騔 για μια τέχνη που δε θα απευθύνεται σε μια ελίτ, αλλά θα απευθύνεται στο λαό, γιατί διηγείται και αποτυπώνει τι δική του ιστορία για απελευθέρωση.

Στα πλαίσια της μεγάλης κληρονομίας της Οκτωβριανής επανάστασης οφείλουμε να αναδείξουμε, να μελετήσουμε και να διδαχτούμε από τον πλούτο που άφησε ως πολύτιμη παρακαταθήκη σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής ζωής. Γιατί για εμάς επανάσταση δεν είναι απλά η αλλαγή εξουσίας, αλλά είναι η αλλαγή των θεμελιακών λίθων της ίδια της κοινωνίας”.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου