ΤΟΠΙΚΑ

Τάσεις βελτίωσης στην ποιότητα νερών

τάσεις-βελτίωσης-στην-ποιότητα-νερών-489753

Γενικά σταθερή, με τάσεις βελτίωσης, καταδεικνύεται η ποιότητα των νερών της λίμνης Κάρλας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων που διενεργήθηκαν στη διάρκεια του 2010 για λογαριασμό της Νομαρχίας Μαγνησίας.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό της Διεύθυνσης Προστασίας Περιβάλλοντος της ΝΑΜ, από το φθινόπωρο του 2009, η ποιότητα των νερών της Κάρλας παρακολουθείται μηνιαίως, με μετρήσεις που διενεργούνται από διαπιστευμένο εργαστήριο.

Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα των μετρήσεων, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η αντινομάρχης Περιβάλλοντος Νατάσα Οικονόμου, διαπιστώνονται τα εξής:

- Παρατηρείται τάση μείωσης της αγωγιμότητας κατά 35%, και του χρώματος των νερών κατά 50%, των χλωριόντων και του οργανικού φορτίου.

– Η οξύτητα διατηρείται σταθερή, μέσα στο φυσιολογικό εύρος για τη διαβίωση των ιχθύων, όπως και τα νιτρικά (από 1.0 έως 3.5mg/l)

- Η αμμωνία, πέραν των ακραίων τιμών που καταγράφηκαν την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2009, και οφείλονταν, όπως αποδείχτηκε σε φυσικά αίτια, φαίνεται ότι έχει σταθεροποιηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα (<0,05mg/l), τα οποία δε δημιουργούν τοξικότητα στο υδρόβιο περιβάλλον.

- Υψηλές συγκεντρώσεις φωσφόρου παρατηρήθηκαν σε δειγματοληψίες που διενεργήθηκαν σε περιόδους βροχόπτωσης, πράγμα που σημαίνει ότι η προέλευση των φωσφορικών αποδίδεται κατά κύριο λόγο σε εκπλύσεις των εδαφών που καταλήγουν στη λίμνη από τις εδαφικές απορροές της περιοχής.

Τέλος, επισημαίνεται ότι η ποσότητα των νερών που καταλήγει στον Παγασητικό είναι μικρή, σε σχέση με τον όγκο και το ρυθμό ανάμειξης – ανανέωσης των νερών και τελικά δεν έχει καταγραφεί, μέχρι τώρα, αισθητή αλλοίωση της συγκέντρωσης του φωσφόρου των νερών στις εκβολές του Παγασητικού.

Η κ. Οικονόμου δήλωσε: «Ο έλεγχος της ποιότητας των νερών της λίμνης και λόγω της μεγάλης σημασίας της ως υδροβιότοπου, αποτελεί πρώτιστο μέλημά μας. Στο πλαίσιο αυτό, με συνεχείς μετρήσεις και ελέγχους, από την προηγούμενη χρονιά, μεριμνούμε για την προστασία της και την πρόληψη δυσάρεστων καταστάσεων, που θα μπορούσαν ενδεχομένως να επηρεάσουν και τον Παγασητικό, στις εκβολές του Ξηριά. Είμαστε ικανοποιημένοι για τα θετικά αποτελέσματα των μετρήσεων, δηλώνουμε όμως ότι δεν εφησυχάζουμε, αλλά θα συνεχίσουμε τους ελέγχους».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου