ΤΟΠΙΚΑ

«Οι αγρότες χρειάζονται Περιφερειάρχη να διεκδικεί»

οι-αγρότες-χρειάζονται-περιφερειάρ-489769

«Οι Θεσσαλοί αγρότες και κτηνοτρόφοι χρειάζονται περιφερειακή αυτοδιοίκηση που να θέτει «κόκκινες γραμμές» στην κεντρική εξουσία. Χρειάζονται Περιφερειάρχη που να διεκδικεί μαζί τους για δίκαιες αποζημιώσεις μέσω ΕΛΓΑ στο βαμβάκι, επέκταση των ασφαλιστικών καλύψεων του ΕΛΓΑ, μείωση του κόστους παραγωγής», τόνισε ο αν. καθηγητής του πανεπιστημίου Μακεδονίας, υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός μιλώντας σε μεγάλη συγκέντρωση στον Πρίνο του δήμου Κόζιακα.

«Οι Θεσσαλοί αγρότες και κτηνοτρόφοι χρειάζονται περιφερειάρχη της πράξης και των έργων κι όχι της θεωρίας και των λόγων. Πάνω απ’ όλα δεν χρειάζονται Περιφερειάρχη που να είναι… κυβερνητικός εκπρόσωπος ή… εισπράκτορας του Μνημονίου και της τρόικας», τόνισε.

Ο κ. Αγοραστός ανέπτυξε το αγροτικό του πρόγραμμα δίνοντας έμφαση στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων όπως η απονιτροποίηση. «Είναι προς το συμφέρον των αγροτών της Θεσσαλίας – είπε – να εκλέξουν περιφερειάρχη που να έχει τα αγροπεριβαλλοντικά προγράμματα όπως η μείωση της νιτρορύπανσης, η ολοκληρωμένη και η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων του. Χρειάζεται όλοι μαζί, τεκμηριωμένα αλλά μαχητικά, να πείσουμε και να πιέσουμε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να προκηρύξει αμέσως τα προγράμματα αυτά δεσμεύοντας για την Θεσσαλία όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους».

Ο κ. Αγοραστός αξιολόγησε ως «συγκριτικό πλεονέκτημα του ενωτικού συνδυασμού «Συμμαχία Υπέρ των Πολιτών» το πρόγραμμά του αφού είναι οραματικό και ταυτόχρονα ρεαλιστικό και βεβαίως ανταποκρίνεται στις ανάγκες του αγρότη και του κτηνοτρόφου.

Αποτελεί προσωπική μου δέσμευση οι υπηρεσίες και τα στελέχη της περιφέρειας Θεσσαλίας να είναι διαρκώς δίπλα στον αγρότη και τον κτηνοτρόφο», είπε και πρόσθεσε:

«Προωθούμε την δημιουργία παρατηρητηρίου τιμών για τα αγροτικά προϊόντα αλλά και τη σύσταση και ενεργοποίηση ομάδας διαχείρισης κρίσεων στον αγροτικό τομέα. Αντικείμενο της ομάδας είναι να συλλέγει και να επεξεργάζεται σε συνεχή βάση τα δεδομένα από τον αγροτικό τομέα, να σημαίνει συναγερμό σε περιπτώσεις πανδημίας, να ενημερώνει υπεύθυνα και έγκαιρα τους παραγωγούς και βεβαίως να καταθέτει προτάσεις και εισηγήσεις.

Επίσης, προωθούμε:

-Εφαρμογή συστημάτων ολοκληρωμένης παραγωγής με σκοπό την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, ασφαλή για τον καταναλωτή, που προστατεύουν το περιβάλλον.

-Συνεργασία περιφέρειας με πανεπιστήμια και τους φορείς των γεωτεχνικών για την συνεχή κατάρτιση των γεωργών.

-Προώθηση καλλιεργειών με μεγάλη οικονομική απολαβή, όπως τα θερμοκηπιακά και υπαίθρια κηπευτικά, όπου υπάρχει δυνατότητα επένδυσης, καθώς η ηλιοφάνεια στη Θεσσαλία είναι ιδανική.

-Στήριξη του υγιούς Συνεταιριστικού κινήματος και των μικρών συνεταιρισμών που διαθέτουν ποιοτικά προϊόντα (πρωτογενούς παραγωγής ή μεταποιημένα).

-Προώθηση και διαφήμιση εντός και εκτός Ελλάδος των ποιοτικών προϊόντων με «Θεσσαλική ταυτότητα». Ως παράδειγμα προς μίμηση (παραγωγής και εμπορίας) είναι τα μήλα Ζαγοράς.

-Συμμετοχή σε εκθέσεις αγροτικών προϊόντων.

Με δυο λόγια θέλουμε τον Θεσσαλό παραγωγό «προστάτη του περιβάλλοντος» και εφαρμοστή της «αειφόρου γεωργίας», τόνισε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης.

Προτεραιότητα η κοινωνική αλληλεγγύη

Την κοινωνική αλληλεγγύη έθεσε ως κεντρική προτεραιότητά του ο αν. καθηγητής του πανεπιστημίου Μακεδονίας, υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο οποίος είχε συνάντηση εργασίας με την ομοσπονδία των ατόμων με αναπηρία Θεσσαλίας.

«Πέρα από τυπικές αρμοδιότητες, είναι για μας αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα να συμβάλλουμε, με όλες μας τις δυνάμεις, στην διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, που απειλείται από την πολιτική του Μνημονίου», τόνισε με έμφαση.

Ο κ. Κώστας Αγοραστός ανέλαβε την δέσμευση να συνδιαμορφώνει την πολιτική του με τα άτομα με αναπηρία και προσδιόρισε ως κεντρική του προτεραιότητα τις παρεμβάσεις σε δημόσιους χώρους και κτίρια με στόχο την διευκόλυνση της προσβασιμότητας για τα άτομα με αναπηρία. «Η κατάσταση που υπάρχει σήμερα, όπως αποτυπώνεται και στις σχετικές έρευνες, δεν μας τιμά ως κοινωνία και ως οργανωμένη Πολιτεία», σημείωσε.

Παράλληλα, εξέφρασε την πρόθεσή του να συνεργαστεί στενά με τους συλλόγους των ατόμων με αναπηρία καθώς και να τους παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια σε υλικοτεχνική υποδομή προκειμένου οι σύλλογοι να αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες προς τα μέλη τους.

Μιλώντας στη συνάντηση ο κ. Κώστας Αγοραστός ανέδειξε για ακόμη μια φορά «πόσο βλαπτική είναι και για τα άτομα με αναπηρία η πολιτική του Μνημονίου» και ανέφερε χαρακτηριστικά τις περικοπές των επιδομάτων καθώς και την κατάργηση των μειωμένων εισιτηρίων στον ΟΣΕ.

Περιοδείες Δημ. Αλεξόπουλου

Σήμερα Παρασκευή ο υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, με τον συνδυασμό «Συμμαχία Υπέρ των Πολιτών» Δημήτρης Αλεξόπουλος θα επισκεφθεί στις 19:00 το Νεοχώρι , στις 19:45 τις Αφέτες και στις 20:30 την Άφησσο.

 

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου