ΤΟΠΙΚΑ

Χτύπησε «κόκκινο» η αερορύπανση στον Βόλο

χτύπησε-κόκκινο-η-αερορύπανση-στον-222729

Κόκκινο χτύπησε ο δείκτης μέτρησης αιωρούμενων σωματιδίων στον σταθμό για την καταγραφή της ατμοσφαιρικής ρύπανσης της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Προχθές το βράδυ, οι συγκεντρώσεις έφθασαν έως και τρεις φορές πάνω από τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια και ο μέσος ημερήσιος όρος για πρώτη φορά τη φετινή χειμερινή περίοδο, έσπασε το φράγμα των 50μgr/m3.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εδώ και 20 ημέρες περίπου, με την πτώση της θερμοκρασίας, τα βράδια στην πόλη θυμίζουν… τοπίο στην ομίχλη, λόγω της ρύπανσης από τζάκια και ξυλόσομπες.

Από τις 9 το βράδυ και μετά, η ατμόσφαιρα έχει μυρωδιά καμένου και ο δείκτης καταγράφει διαρκείς υπερβάσεις των ανώτατων ορίων συγκεντρώσεων ΡΜ10.

Την Τρίτη το βράδυ, η άνοδος του δείκτη μέτρησης της αερορύπανσης χτύπησε πολλές φορές κόκκινο: στις 21:00 με 58 μgr/m3, στις 22:00 με 61 μgr/m3, στις 23:00 με 85 μgr/m3, στις 24:00 με 91 μgr/m3 και στη 1:00 τα ξημερώματα της Τετάρτης με 154 μgr/m3!

Το πάρτι των αιωρούμενων σωματιδίων συνεχίστηκε και την Τετάρτη το βράδυ, με τα ΡΜ10 να… επιδίδονται σε υψηλές πτήσεις: στις 19:00 57 μgr/m3, στις 20:00 125 μgr/m3, στις 21:00 79 μgr/m3, στις 22:00 63 μgr/m3, στις 23:00 117μgr/m3, στις 24:00 89 μgr/m3. Οι συνεχείς υπερβάσεις, είχαν ως αποτέλεσμα μάλιστα, να καταγραφτεί και η πρώτη –για φέτος- υπέρβαση του ορίου του ημερήσιου μέσου όρου συγκεντρώσεων ΡΜ10 που έφθασε στα 53 μgr/m3.

Ηδη από την Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει βγει ανακοίνωση για τη χρήση εγκεκριμένων υλικών για τη θέρμανση των νοικοκυριών, ενώ η ιατρική κοινότητα έχει χτυπήσει και πάλι καμπανάκι κινδύνου για ένα φαινόμενο που πλέον επαναλαμβάνεται κάθε χειμώνα και δρα σωρευτικά στην ανθρώπινη υγεία.

Το φαινόμενο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης θα μελετήσει φέτος τον χειμώνα το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και το ΤΕΙ Πειραιά.

Η έρευνα θα γίνει το τρίμηνο Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, και στο πλαίσιό της θα δρομολογηθεί στον Βόλο ηλεκτρικό αυτοκίνητο και ένα ποδήλατο. Και τα δύο οχήματα που εκπέμπουν μηδενικούς ρύπους είναι εξοπλισμένα με αισθητήρες, όργανα και φίλτρα. Θα κυκλοφορούν στην πόλη, και μέσω του εξοπλισμού τους θα συλλέγουν δεδομένα για την αέρια ρύπανση. Ηδη η άφιξη του ποδηλάτου σε πρώτη φάση στην πόλη, είναι ζήτημα ημερών και θα ακολουθήσει και το ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Συστάσεις από την Περιφέρεια

Ενημέρωση και προστασία πληθυσμού μέσω συστάσεων και μέτρων προφύλαξης λόγω αυξημένων συγκεντρώσεων σωματιδίων έδωσε με ανακοίνωσή της η Περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας και Β. Σποράδων.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση της Περιφερειακής Ενότητας αναφέρονται τα εξής:

Σύμφωνα με τις μετρήσεις του Σταθμού Μέτρησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης Βόλου παρουσιάζονται αυξημένες συγκεντρώσεις σωματιδίων τις βραδινές ώρες της ημέρας (από 20:00 μ.μ. έως 04:00 μ.μ) ιδιαίτερα όταν επικρατούν συνθήκες άπνοιας και υψηλής σχετικής υγρασίας, ενώ τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας οι τιμές κυμαίνονται σε κανονικά επίπεδα. Αυτό οφείλεται, αυτή την εποχή, στις καύσεις για την θέρμανση των κτιρίων και κυρίως στη χρήση του ξύλου ως καυσίμου στα τζάκια και στις σόμπες των κατοικιών.

Συστάσεις για την ενημέρωση και προστασία του πληθυσμού στο χωρικό επίπεδο του Δήμου Βόλου.

Α) Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου

Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς επίσης τα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση –δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου. Επί επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

Β) Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό:

Σε κάθε άτομο συνιστάται να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει τον χρόνο παραμονής σε αυτούς ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

Γ) Συνιστάται προς τους πολίτες ο περιορισμός της χρήσης τζακιών και σομπών για τη θέρμανση των κτιρίων, ιδιαίτερα τις ημέρες που επικρατούν συνθήκες άπνοιας και αυξημένης υγρασίας, οι οποίες ευνοούν τη συσσώρευση των ρύπων. Επισημαίνεται επίσης, ότι στα τζάκια, σόμπες και οποιεσδήποτε άλλες εγκαταστάσεις θέρμανσης, απαγορεύεται η καύση συνθετικής ξυλείας (νοβοπάν κ.λπ.), καθώς και υπολειμμάτων επεξεργασμένης ξυλείας που περιέχουν βερνίκια, κόλλες και λοιπές επικίνδυνες ουσίες για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, καθώς και η χρήση ως καυσίμων, πλαστικών υλικών, ελαστικών, χρησιμοποιημένων ορυκτελαίων και απορριμμάτων, η καύση των οποίων εκλύει και άλλες ουσίες επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου