ΤΟΠΙΚΑ

Στο Μόναχο το 6ο ΓΕΛ Βόλου

στο-μόναχο-το-6ο-γελ-βόλου-226273

Eκπαιδευτική εκδρομή στο Μόναχο της Βαυαρίας πραγματοποίησε το 6ο ΓΕΛ Βόλου μετά από πρόσκληση της Ιεράς Μητρόπολης της Γερμανίας και του ελληνικού λυκείου του Μονάχου. Εκεί συναντήθηκε με φορείς της ελληνικής ομογένειας και της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Στην εκδρομή συμμετείχαν 36 μαθητές της Α και Β λυκείου με τη συνοδεία των καθηγητριών: Αναστασίας Γιατρά, καθηγήτριας πληροφορικής και υποδιευθύντριας του σχολείου, Ολγας Βουλελίκα – Διβάνη, θεολόγου, Ευθυμίας Μοϊάνου, φιλολόγου και Δέσποινας Παυλίδου, φιλολόγου.

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου είχαν τη χαρά και την τιμή να συνοδεύονται καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψής τους από τον πατέρα Απόστολο Μαλαμούση, από το Μούρεσι, πρωτοπρεσβύτερο του οικουμενικού θρόνου και αρχιερατικό επίτροπο για τις ελληνο-βαυαρικές σχέσεις. Ο π. Απόστολος φρόντισε να ξεναγήσει τα παιδιά στα αξιοθέατα του Μονάχου, να τους ενημερώσει για το έργο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, να τους φέρει σε επαφή με ελληνικά σωματεία, όπως το Παλλάδιο και την Ενωση Ελλήνων Επιστημόνων, αλλά και να παραθέσει γεύμα προς τιμή τους στο πνευματικό κέντρο του Ιερού Ναού των Αγίων Πάντων.

«Η ζεστή του φιλοξενία που αποτυπώθηκε τόσο κατά την καθημερινή επαφή μας μαζί του όσο και στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν των παιδιών, θα μας μείνει αξέχαστη! Νιώσαμε πραγματικά την αγάπη και τη θαλπωρή με την οποία περιβάλλει Έλληνες και μη στην πόλη του Μονάχου. Φεύγοντας αφήσαμε πίσω μας έναν αγαπημένο φίλο, ο οποίος είμαστε σίγουροι θα μας σκέφτεται και θα προσεύχεται για εμάς», υπογράμμισαν διδάσκοντες και μαθητές του σχολείου.

Η επαφή με το ελληνικό λύκειο Μονάχου ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική, αφού τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με συμμαθητές τους και γνώρισαν τις ιδιαιτερότητες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική εκπαίδευση στο εξωτερικό. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους παρακολούθησαν ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στην εξέχουσα προσωπικότητα του μαθηματικού Καραθεοδωρή που πραγματοποίησαν τα παιδιά του λυκείου σε συνεργασία με τον μαθηματικό του σχολείου Αδάμ Μιλτιάδη. Ο διευθυντής του λυκείου κ. Ελευθεριάδης ήταν ιδιαίτερα κατατοπιστικός για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική εκπαίδευση στη Γερμανία, καθώς και για τις ιδιαιτερότητες του βαυαρικού εκπαιδευτικού συστήματος.

Η συνάντηση με τη Βασιλεία Τριάρχη – Χέρμαν, πρόεδρο του συλλόγου Παλλάδιο, υπεύθυνη για την ελληνική εκπαίδευση στη Γερμανία, αλλά και για τις ανταλλαγές μαθητών ανάμεσα σε σχολεία της Γερμανίας και της Ελλάδας στο πλαίσιο των ανταλλαγών και της συνεργασίας, ήταν ιδιαίτερα διαφωτιστική τόσο για τον τρόπο διδασκαλίας στη Γερμανία όσο και για το έργο της ελληνικής κοινότητας, για τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού και την αρμονική συνεργασία των δύο λαών.

Η επίσκεψη στο Νταχάου θα μείνει αξέχαστη σε όλους, αφού δόθηκε η ευκαιρία όχι μόνο να ενημερωθούν οι μαθητές για τα εγκλήματα που τελέστηκαν, αλλά και για την παρουσία στον μαρτυρικό χώρο του Νταχάου πολλών ιερωμένων, αλλά και του δικού μας μητροπολίτη κυρού Δαμασκηνού Χατζόπουλου.

Η εξαιρετική ξενάγηση από τη Μαρία Λιάνου, αρχαιολόγο και καθηγήτρια Ελληνικών στο πανεπιστήμιο του Μονάχου στη Γλυπτοθήκη «μας διαφώτισε για τη μεγάλη αγάπη των Γερμανών και ιδιαίτερα του Λουδοβίκου του Α, πατέρα του Οθωνα για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό», επεσήμαναν οι εκδρομείς στον απόηχο της εκπαιδευτικής εξόρμησης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου