ΤΟΠΙΚΑ

Αγωγός ύδρευσης στο Τρίκερι

αγωγός-ύδρευσης-στο-τρίκερι-227444

Ενα χρόνιο πρόβλημα που συνιστά η μεταφορά του νερού προς το νησάκι Τρίκερι, φαίνεται ότι λύνεται με τη δρομολόγηση της κατασκευής αγωγού ύδρευσης. Το έργο του αγωγού, μέσω του οποίου το νερό θα μεταφέρεται υποθαλάσσια από τον Αλογόπορο έως το Τρίκερι, θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται μέσα στο 2018, όπως έγινε γνωστό σε συναντήσεις κλιμακίου του Δήμου Νοτίου Πηλίου με κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα.

Σήμερα, η μεταφορά νερού στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις στο νησί Τρίκερι γίνεται με υδροφόρες δια θαλάσσης. Όταν πιάνει καιρός και οι υδροφόρες δεν μπορούν να ταξιδέψουν υπάρχει κίνδυνος το νησί να μείνει χωρίς νερό, αν δεν υπάρχει απόθεμα στις δεξαμενές.

Με τον υποθαλάσσιο αγωγό, αναμένεται να εξασφαλιστεί επαρκές και ποιοτικό νερό στους κατοίκους του Τρικερίου.

Κατά τις επαφές του, ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου, Νικ. Φορτούνας συνοδευόμενος από τους αντιδημάρχους κ.κ. Παπαδημητρίου Μιλτιάδη και Νασιόπουλο Ευάγγελο, επισκέφθηκε το Υπουργείο Εσωτερικών και συγκεκριμένα, τον Γενικό Γραμματέα κ. Κώστα Πουλάκη αλλά και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου.

Στις συναντήσεις τέθηκαν θέματα που αφορούν θεσμικά αλλά και οικονομικά προβλήματα του Δήμου Νοτίου Πηλίου.

Ακολούθησε επίσκεψη στην ΕΕΤΑ, για τις λεπτομέρειες υποβολής πρότασης για την χρηματοδότηση σύνταξης και ωρίμανσης μελετών καθώς μετά την αλλαγή -προ ημερών- του πλαισίου που χρηματοδοτούσε δήμους έως 10.000 κατοίκους, το νέο κριτήριο αφορά δήμους έως και 12.000 και δίνει τη δυνατότητα και στον Δήμο Νοτίου Πηλίου να αξιοποιήσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Οι συναντήσεις ολοκληρώθηκαν στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιώτικης Πολιτικής με τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Σαντορινιό, για θέματα χρηματοδότησης έργων μικρών νησιών, πλαίσιο στο οποίο υπάγεται και το νησί Τρικερίου.

Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε η ενημέρωση από τον κ. υφυπουργό ότι στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιώτικης Πολιτικής που βρίσκεται προς ψήφιση στην Βουλή, και συγκεκριμένα στο άρθρο 67 (Νομιμοποίηση Υφιστάμενων Λιμενικών υποδομών), προβλέπεται ότι τα υφιστάμενα λιμενικά έργα που κατασκευάστηκαν έως 29-04-2013 από φορείς του Δημοσίου (νομαρχίες κτλ) θεωρούνται νόμιμα με έκδοση σχετικής απόφασης από τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων.

Πρόκειται για έργα που κατασκευάστηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες από δημοσίους φορείς και για οποιαδήποτε επισκευή ή συντήρηση μικρού ή μεγάλου μεγέθους απαιτούνταν νομιμοποίηση αυτών με τεράστιο διοικητικό και οικονομικό κόστος, αλλά κυρίως με μεγάλη χρονική καθυστέρηση, αφού εμπλεκόταν τουλάχιστον οκτώ υπουργεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντική βοήθεια για την προετοιμασία των παραπάνω συναντήσεων και τα σημαντικά θετικά αποτελέσματα αυτών προσέφερε η υφυπουργός Οικονομικών κ. Κατερίνα Παπανάτσιου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου