ΤΟΠΙΚΑ

Τρύφωνας Πλαστάρας: Το Επιμελητήριο αξίζει καλύτερα

τρύφωνας-πλαστάρας-το-επιμελητήριο-α-227870

«Ο «βασιλιάς είναι γυμνός». Ο κ. Μπασδάνης και η παρέα του, ξεκομμένοι από την πραγματικότητα δεν μπορούν να εγγυηθούν την επόμενη μέρα στο Επιμελητήριο», επισημαίνει σε συνέντευξή του σήμερα στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο υποψήφιος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, επικεφαλής του συνδυασμού «Μαγνησία 2025». Ο Τρύφωνας Πλαστάρας μιλά για τα προβλήματα των μικρομεσαίων και τις βασικές αρχές των προγραμματικών του θέσεων, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί και στην επόμενη μέρα μετά τις επιμελητηριακές εκλογές.

Συνέντευξη στην ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Είστε γνώστης της κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι επαγγελματοβιοτέχνες και τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν. Ωστόσο η κυβέρνηση μιλά για βελτίωση των δεικτών της οικονομίας. Αντανακλάται αυτό στους μικρομεσαίους;

Δυστυχώς τα δυόμισι τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί ένα περιβάλλον τοξικό, ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες δίνουν καθημερινά πλέον έναν αγώνα επιβίωσης. Όσο οι συμφωνίες κυβέρνησης και δανειστών στηρίζονται σε μέτρα υπερφορολόγησης και λιτότητας, η αγορά δεν πρόκειται να καταφέρει να επανέλθει στην κανονικότητα.

Είναι αστείο, όταν η υπερφορολόγηση έχει «τσακίσει» κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα, όταν η έλλειψη ρευστότητας έχει «στεγνώσει» την αγορά, όταν η ισχνή στήριξη του τραπεζικού συστήματος «στραγγαλίζει» κάθε επενδυτική προσπάθεια, και όταν και οι δυσβάσταχτες οφειλές σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία σφίγγουν ολοένα και περισσότερο τη θηλιά, να επικαλείται η κυβέρνηση επιστροφή στην κανονικότητα.

Χρειάζεται άμεσα βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος. Πρέπει να δοθεί έμφαση σε μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των εισοδημάτων των καταναλωτών, ώστε να μπορούμε να πούμε ότι η βελτίωση των δεικτών της οικονομίας θα αποτυπωθεί και στην πραγματική οικονομία.

Έχουμε διατυπώσει επανειλημμένα τις προτάσεις μας, για ένα σύγχρονο και ανταγωνιστικό φορολογικό σύστημα, το οποίο θα συμβάλλει στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Περιμένουμε ακόμη να εισακουστούμε.

Το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης συνδυάζεται με τσουνάμι πλειστηριασμών. Tην ίδια ώρα ο εξωδικαστικός μηχανισμός τρέχει με μεγάλες δυσκολίες.

Το οικονομικό περιβάλλον είναι ασφυκτικό για την επιχειρηματικότητα. Όταν ένα ποσοστό 52% των τοπικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα που παρουσιάσαμε ως ΟΕΒΕΜ, δηλώνει ότι δεν θα χρησιμοποιήσει το μέτρο του εξωδικαστικού συμβιβασμού, αντιλαμβάνεται κανείς πως το μέτρο έχει αποτύχει.

Είχαμε εξαρχής επισημάνει, ότι το πλαίσιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό χωλαίνει. Για να υπάρξει αποτελεσματική εφαρμογή ρύθμισης οφειλών θα πρέπει να γίνει επέκταση σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, προκειμένου να ενταχθούν σε αυτόν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Μόνο έτσι θα αποτυπωθούν στην πράξη τα οφέλη της ρύθμισης. Αυτό, σε συνδυασμό με τη δημιουργία ειδικού ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού, θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα άλλο κλίμα.

Όσο για τους πλειστηριασμούς, είναι σαφής η θέση μας. Είμαστε δίπλα στις επιχειρήσεις ή στους ιδιώτες που πραγματικά, λόγω της κρίσης, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο και τις τράπεζες. Επειδή όμως το πρόβλημα είναι πολύ πιο πολύπλοκο από ό,τι αρχικά φαίνεται, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να εξετάζεται η κάθε περίπτωση πλειστηριασμού ακινήτου ξεχωριστά, ώστε να μη γίνεται εκμετάλλευση της συγκυρίας από συνειδητούς κακοπληρωτές των πολλών εκατομμυρίων.

Κύριε Πλαστάρα, ο επαγγελματοβιοτέχνης μέχρι σήμερα είχε δίπλα του το Επιμελητήριο;

Ασφαλώς και όχι. Και το λέω αυτό χωρίς καμία αντιπολιτευτική διάθεση. Η εμπειρία τόσων χρόνων ενασχόλησης με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μου δίνει το δικαίωμα να κρίνω τον φορέα ο οποίος θα έπρεπε να αποτελεί το «αποκούμπι» των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της επιχειρηματικής κοινότητας, αλλά δεν είναι. Η στήριξη στους επαγγελματοβιοτέχνες δεν γίνεται μέσω… αλληλογραφίας με τα υπουργεία ή με διαπιστώσεις και παράθεση των προβλημάτων. Το Επιμελητήριο, όφειλε, όμως δεν το έκανε ποτέ, να βγει μπροστά και με δυναμισμό να διεκδικήσει λύσεις στα προβλήματα των μελών του. Αντί αυτού, με αποκλειστική ευθύνη της απερχόμενης διοίκησης, μετατράπηκε σε έναν αποστεωμένο γραφειοκρατικό μηχανισμό, ο οποίος εξάντλησε τον ρόλο του σε ταξιδάκια αναψυχής και συμμετοχή σε εκθέσεις, που ωστόσο δεν είχαν καμία ανταποδοτικότητα προς όφελος των επιχειρήσεων. Η απερχόμενη διοίκηση φάνηκε κατώτερη των περιστάσεων, για αυτό και οι επαγγελματίες της γύρισαν την πλάτη.

Εχετε δεσμευθεί ένα σύγχρονο και ανοιχτό Επιμελητήριο, ένα Επιμελητήριο χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Πώς θα το επιτύχετε αυτό;

Όλοι εμείς που απαρτίζουμε τον συνδυασμό «Μαγνησία 2025» έχουμε πλήρη επίγνωση της πρόκλησης που έχουμε μπροστά μας. Επιδιώκουμε να δώσουμε νέα δυναμική και ώθηση στο Επιμελητήριο Μαγνησίας. Πιστεύουμε πως το Επιμελητήριο πρέπει να αναγεννηθεί για να συμβαδίσει στις νέες απαιτήσεις των δύσκολων καιρών. Να εκσυγχρονιστεί, ώστε να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης, προσφέροντας οφέλη στα μέλη του και την τοπική μας οικονομία.

Το Επιμελητήριο, μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει επιτέλους ως ανεξάρτητος τοπικός αναπτυξιακός και επιστημονικός φορέας στον χώρο της ανάπτυξης, αλλά και στον χώρο της επιστήμης και της έρευνας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Χρειάζεται αναδιοργάνωση. Έχουμε υποχρέωση να επαναπροσεγγίσουμε τον κόσμο και να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις με δράσεις, οι οποίες θα αποσκοπούν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Στους στόχους μας επίσης είναι η εκλογίκευση των διαδικασιών της Διοίκησης και των τμημάτων του Επιμελητηρίου έτσι ώστε να εξυπηρετεί και να υπηρετεί τον στόχο για τον οποίο δημιουργήθηκε: την προστασία και ανάπτυξη του εμπορίου, της βιομηχανίας, της βιοτεχνίας, των επαγγελματιών του τομέα παροχής υπηρεσιών και των εξαγωγών, με ένα σχέδιο δράσης που θα στηρίζεται σε συγκεκριμένους πυλώνες ανάπτυξης και θα εγγυάται τη στήριξη της επιχειρηματικότητας στην περιοχή.

Στο πολυσέλιδο πρόγραμμα μας περιγράφουμε πώς οραματιζόμαστε ένα Επιμελητήριο πρωτοποριακό και καινοτόμο, που θα μπορεί να προσφέρει κάτι παραπάνω στις επιχειρήσεις ώστε η Μαγνησία να πρωταγωνιστήσει ξανά στην παραγωγική και οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας.

Εχετε επισημάνει πως θα φέρετε νέα δυναμική και ώθηση στο Επιμελητήριο. Αντίπαλοί σας όμως σας κατηγορούν ότι κουβαλάτε βάρη προηγούμενων διοικήσεων. Τι απαντάτε;

Κυρία Μαρούγκα, αν και έχω προκληθεί πολλές φορές επί προσωπικού, έχω επιλέξει να τοποθετούμε πάντα με γνώμονα τα προβλήματα που αφορούν στους επαγγελματίες και τους μικρομεσαίους, τους οποίους και έχω την τιμή να εκπροσωπώ. Δυστυχώς ορισμένοι άλλοι, όπως ο απερχόμενος πρόεδρος, καταφεύγουν στη «λάσπη» διότι δεν έχουν επιχειρήματα να αντικρούσουν την κριτική που ασκείται για την παντελή απουσία του Επιμελητηρίου Μαγνησίας από τον στίβο του αγώνα για την επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Απέναντι στον λαϊκισμό, έχω επιλέξει να αντιπαρατάσσω τον ορθό λόγο. Ήμουν, είμαι και θα είμαι πάντα απέναντι στις τεχνητές διαιρέσεις και τους ψεύτικους διχασμούς. Για εμένα προσωπικά, προέχει η επίλυση των προβλημάτων των επαγγελματιών και σε αυτό τον τομέα έχουμε επικεντρώσει όλοι οι υποψήφιοι του συνδυασμού «Μαγνησία 2025» τον αγώνα μας. Θέλω όμως να είμαι απολύτως ξεκάθαρος. Δεν πρόκειται να μείνουν αναπάντητα «χτυπήματα κάτω από τη μέση». Ας το έχουν κατά νου αυτό, όσοι ενδεχομένως επιχειρήσουν να μετατρέψουν τις εκλογές «σε πεδίο μάχης» για να αποπροσανατολίσουν τα μέλη του Επιμελητηρίου από τα πραγματικά προβλήματα. Για εμάς προτεραιότητα παραμένει η ανάδειξη των προβλημάτων και η διεκδίκηση λύσεων. Δεν φοβόμαστε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Ξέρουμε ότι ο δρόμος είναι δύσκολος. Έχουμε όμως εμπιστοσύνη στο σχέδιό μας, στις δυνατότητές μας, στα στελέχη μας, παλιά και νέα.

Ο χρόνος μετράει πλέον αντίστροφα για τις εκλογές. Η μάχη μεταξύ των υποψηφίων γίνεται με ίσους όρους;

Είναι κοινό μυστικό, πως η απερχόμενη διοίκηση προσπαθεί να χρησιμοποιήσει το μηχανισμό του Επιμελητηρίου προς όφελος της. Ωστόσο όσο και αν προσπαθεί, ματαιοπονεί. Ο «βασιλιάς είναι γυμνός». Ο κ. Μπασδάνης και η παρέα του, ξεκομμένοι από την πραγματικότητα δεν μπορούν να εγγυηθούν την επόμενη μέρα στο Επιμελητήριο. Ανεξάρτητα από τα προσκόμματα που δημιουργούν στις άλλες παρατάξεις, είμαστε βέβαιοι πως η μεγάλη πλειοψηφία των μελών του Επιμελητηρίου, έχει καταλάβει το ρόλο της, θα στηρίξει δυναμικά το συνδυασμό «Μαγνησία 2025» και θα μας δώσει την ευκαιρία όλοι μαζί, να αγωνιστούμε για ένα Επιμελητήριο ανοιχτό σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους, πρωτοποριακό και καινοτόμο.

Την τελευταία στιγμή κατάθεσης των υποψηφιοτήτων υπήρξε μία έκπληξη. Η συμμετοχή στις εκλογές ενός τρίτου συνδυασμού. Πώς κρίνετε την εξέλιξη αυτή;

Εμείς στον συνδυασμό «Μαγνησία 2025», σε αντίθεση με άλλους, πιστεύουμε στον πλουραλισμό απόψεων και στη συμμετοχική δημοκρατία. Στον εκλογικό στίβο, έχει ο καθένας το δικαίωμα να δοκιμάσει τις δυνάμεις του, ορθώνοντας δημόσιο λόγο και καταθέτοντας τις προτάσεις του για τον επιμελητηριακό θεσμό.

Μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, να ξεκινάμε από διαφορετικές αφετηρίες, προσωπικά ωστόσο πιστεύω πως στην επόμενη μέρα πρέπει να κυριαρχήσει η ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών για να βγει το Επιμελητήριο από το τέλμα που έχει περιέλθει. Για αυτό και δεν θα κουραστώ να επισημαίνω, πως η πόλωση και ο διχαστικός λόγος, οι ύβρεις και οι συκοφαντίες, δεν βοηθούν προς την κατεύθυνση αυτή. Σε ό,τι μας αφορά, σας διαβεβαιώνω πως δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε σε αυτόν τον δρόμο. Αλλά δεν θα γίνουμε και μέρος του θεάτρου του παραλόγου, που ανεβάζει η παράταξη «Ανεξάρτητο Επιμελητηριακό Κίνημα», προσπαθώντας για άλλη μια φορά να κάνει το μαύρο άσπρο. Είναι πλέον βαθιά πεποίθηση της πλειοψηφίας των μελών του Επιμελητηρίου Μαγνησίας ότι δεν μπορεί να οδηγήσει το Επιμελητήριο μπροστά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου