ΤΟΠΙΚΑ

Κατολισθήσεις στο Πουρί μετά τη νεροποντή. Σε απόγνωση αγρότες

κατολισθήσεις-στο-πουρί-μετά-τη-νεροπ-228139

Μετά τη σφοδρή βροχόπτωση της περασμένης Πέμπτης στο Δήμο Ζαγοράς, που βρέθηκε στη λίστα των περιοχών στις οποίες έπεσε ένα από έξι μεγαλύτερα ύψη βροχής, σημειώθηκαν κατολισθήσεις.

Σε δύο διαφορετικά σημεία στον κεντρικό δρόμο του Πουρίου έπεσαν βράχοι και χώματα, γρήγορα όμως η βατότητα του οδοστρώματος αποκαταστάθηκε. Μικρότερες κατολισθήσεις σημειώθηκαν και στις γειτονιές, ωστόσο σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Αποστόλη Κοντογιώργο το μεγάλο πρόβλημα είναι η αγροτική οδοποιία που καταστράφηκε εντελώς. Τα δημοτικά συνεργεία θα πρέπει επίσης να δώσουν τη μάχη για τον καθαρισμό των αυλακιών και φρεατίων, αλλά και των παραλιών που καλύφθηκαν από φύλλα και φύκια.

Χαλαζόπτωση κατέστρεψε την ελαιοπαραγωγή

Η ισχυρή χαλαζόπτωση που έπληξε την ανατολική περιοχή του Νοτίου Πηλίου προκάλεσε μεγάλες ζημιές στα ελαιοπερίβολα στη νοτιοανατολική του πλευρά. Ειδικά στις περιοχές Ξινόβρυση, Πάλτση, Συκή η ζημιά που προκάλεσε το χαλάζι είναι σχεδόν ολοκληρωτική. Οι ελαιοπαραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς ενώ ετοιμάζονταν να συλλέξουν την παραγωγή τους, η χαλαζόπτωση τους την κατάστρεψε, αφήνοντας τους πίσω μόνο έξοδα. Το χαλάζι κατέστρεψε σχεδόν ολοκληρωτικά τη βρώσιμη ελιά που ήταν έτοιμη να συγκομισθεί, ρίχνοντάς την από τα δέντρα ή αφήνοντάς τη χτυπημένη πάνω σε αυτά. Μετά από επικοινωνία που είχε ο σύλλογος με μέλη του εκτιμάται πως οι ζημιές έχουν γίνει κυρίως στις Δημοτικές Ενότητες Ξινόβρυσης, Συκής και Πάλτσης. Οι καταστροφές στις περισσότερες περιοχές αγγίζουν το 100%. Ο Αγροτικός Σύλλογος Ν. Πηλίου απαιτεί άμεση και αντικειμενική εκτίμηση των ζημιών από τον ΕΛΓΑ χωρίς κανένα επιπλέον κόστος προς τους πληγέντες με την πρόσληψη του απαραίτητου γεωτεχνικού προσωπικού, την στο 100% αποζημίωση της ζημιάς σε παραγωγή και φυτικό κεφάλαιο εντός της καλλιεργητικής περιόδου και οι αποζημιώσεις να είναι ακατάσχετες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου