ΤΟΠΙΚΑ

Εξι νέοι Βολιώτες στον ΟΚΑΝΑ

εξι-νέοι-βολιώτες-στον-οκανα-229048

Εκμηδενίστηκε η λίστα αναμονής – Καινούργιες νίκες στη μάχη κατά των ναρκωτικών

Κουράστηκαν με τη χαοτική κατάστασητης ζωής τους, τις διαταραγμένες σχέσεις με την οικογένεια, την ανεργία, τα δικαστήρια και απευθύνθηκαν στη Μονάδα του ΟΚΑΝΑ στον Βόλο. Έξι «νέους» χρήστες τοξικών ουσιών ανέλαβε να θεραπεύσει η μονάδα του ΟΚΑΝΑ στον Βόλο. Οι ασθενείς αποφάσισαν ότι θέλουν να επανασυνδεθούν με τον εαυτό τους. Χτύπησαν την πόρτα του ΟΚΑΝΑ και έγιναν αμέσως δεκτοί. Η Μονάδα μετά από αρκετό χρονικό διάστημα πέτυχε να εκμηδενίσει τη λίστα, αν και πλέον έχει μειωμένο προσωπικό.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Οι νέοι θεραπευόμενοι είναι ηλικίας από 25 έως 40 ετών στη συντριπτική τους πλειοψηφία άνδρες. Οι θεραπευόμενοι της Μονάδας αριθμούν συνολικά 230 και προέρχονται κατά κύριο λόγο από τη Μαγνησία, άλλοι είναι στα αρχικά στάδια του προγράμματος άλλοι στην ολοκλήρωση! Πρόσφατα, συγκεκριμένα πέτυχαν να ολοκληρώσουν επιτυχώς τη θεραπεία τους δύο πρώην χρήστες τοξικών ουσιών. Με τη βοήθεια του προσωπικού της Μονάδας και με όπλα τους ο ένας το χιούμορ και ο άλλος την επιμονή έφτασαν στο τέλος του σκοτεινού διαδρόμου και είδαν να πέφτει φως στην καινούργια τους ζωή.

Αυτές οι νίκες, στην ομολογουμένως δύσκολη μάχη για την απεξάρτηση από τα ναρκωτικά, είναι που ενδυναμώνουν τον αγώνα που δίνει παράλληλα με τους θεραπευόμενους και το προσωπικό της Μονάδας. Αυτή τη στιγμή στην κοινωνική επανένταξη βρίσκονται εννέα άτομα, ενώ αρχές Δεκεμβρίου προβλέπεται να τελειώσει το πρόγραμμα ένας ακόμη πρώην χρήστης.

«Είναι πολύ όμορφο να το βλέπει κανείς αυτό», λέει ο υπεύθυνος της Μονάδας στον ΟΚΑΝΑ στον Βόλο Θεοδόσης Γιαμουστάρης. «Είναι αυτό που μας δίνει και εμάς όρεξη να συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας» αναφέρει. Το προσωπικό παρά την κρίση συνεχίζει να δουλεύει εντατικά. Ο όγκος εργασίας του είναι μεγάλος με αποτέλεσμα να υπάρχει μία αυξανόμενη συσσώρευση κούρασης ιδιαίτερα στους νοσηλευτές.

Ο κ. Γιαμουστάρης εξηγεί ότι ενώ στη Μονάδα θα έπρεπε να βρίσκονται τέσσερις νοσηλευτές ωστόσο εργάζονται μόνο δύο. Η μία νοσηλεύτρια απουσιάζει με άδεια κύησης, ενώ ο δεύτερος νοσοκόμος έφυγε στην Αθήνα και δεν αντικαταστάθηκε. Την ίδια στιγμή τα περιστατικά είναι δεκάδες. Ο ΟΚΑΝΑ εξυπηρετεί στον Βόλο 230 θεραπευόμενους, ενώ ο αρχικός του σχεδιασμός ήταν για αγωγή έως 200 ασθενών πρώην χρηστών τοξικών ουσιών. «Προσπαθούμε να κρατάμε ένα καλό επίπεδο δουλειάς, αλλά με πολύ σημαντικό προσωπικό κόστος για τους εργαζόμενους», πρόσθεσε ο ίδιος.

Καταργήθηκε η λίστα αναμονής

Καταργήθηκε επιτέλους η λίστα αναμονής τόσο στον ΟΚΑΝΑ στην Αθήνα όσο και στη Μονάδα του στον Βόλο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όποιος ασθενής τοξικομανής καταθέτει θεραπευτικό αίτημα, εν προκειμένω στην μονάδα του Βόλου, αυτόματα παίρνει μία ημερομηνία για την αγωγή του. Ο κ. Γιαμουστάρης τονίζει ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό για την καλύτερη πρόγνωση. «Είναι διαφορετικό να περιμένει κάποιος να τον πάρουν τηλέφωνο όταν έρθει η σειρά του… Μέχρι τότε μπορεί το κίνητρό του να έχει εξανεμιστεί», αναφέρει.

Στον Βόλο η αναμονή είχε φτάσει και τους τρεις με τέσσερις μήνες. Το καλοκαίρι η αναμονή μειώθηκε στους δύο μήνες και σήμερα εκμηδενίστηκε.

Βγήκαν νικητές

Ηλικίας 40 ετών και παντρεμένος είναι ο ένας από τους δύο Βολιώτες που κατάφερε πρόσφατα να απεξαρτηθεί από τις ουσίες. Όταν πήγε για πρώτη φορά στη Μονάδα του ΟΚΑΝΑ στον Βόλο ήταν μόλις όταν τον είχε αφήσει η Αστυνομία. Είχε συλληφθεί με μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών. Είχε στα χέρια του το χαρτί που του έδινε δύο δρόμους: ή φυλακή ή αποτοξίνωση.

Παρ’ όλα αυτά ο κ. Γιαμουστάρης λέει ότι είχε μία καλή πορεία στο πρόγραμμα και ολοκλήρωσε και τον τελευταίο ενάμιση χρόνο την κοινωνική επανένταξη χωρίς να λαμβάνει καμία ουσία. Για την κατάσταση της ζωής του είναι χαρακτηριστικό αυτό που έλεγε ο ίδιος. Όταν τελείωσε το πρόγραμμα ήταν η πρώτη φορά που θυμόταν στη ζωή του να είναι με καθαρή διάνοια, χωρίς δηλαδή να είναι υπό την επήρεια ή την έλλειψη ουσιών, και όπως τόνιζε, δεν το αλλάζει με τίποτα.

Ο πρώην χρήστης είναι πολύ ικανοποιημένος. Αποκαταστάθηκαν οι σχέσεις με την οικογένειά του, με τη σύζυγο, τους γονείς, τα αδέρφια. Έτσι έχει μία ορμή για τη ζωή. Όταν πήγε στον ΟΚΑΝΑ ήταν μαζεμένος, δεν ήξερε τι ήθελε. Σιγά σιγά μπαίνοντας στη θεραπευτική διαδικασία άρχισε να ξεκαθαρίζει τα πράγματα, να συνδέεται με τον εαυτό του και τις επιθυμίες του. Όλα αυτά μέσα από ψυχοθεραπεία, και ατομική και ομαδική.

Ο δεύτερος Βολιώτης που κατάφερε να ολοκληρώσει το πρόγραμμα είναι 50 ετών παντρεμένος με δύο παιδιά. Το επάγγελμά του είναι έμπορος και συγκεκριμένα να προμηθεύει μαγαζιά εστίασης και διασκέδασης με υλικά. Ο 50χρονος άφησε πίσω του την τοξικομανία μετά από πολλά χρόνια στον κόσμο των ναρκωτικών.

Σήμερα όταν πηγαίνει σε αυτά τα μαγαζιά και πολλές φορές έρχεται αντιμέτωπος με χρήση ουσιών αισθάνεται δυνατός στο κίνητρό του να διατηρήσει την αλλαγή του, να σταθεί πλέον ως πατέρας στα παιδιά του, στους γιους του, που βρίσκονται στην εφηβεία. Καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος προσπερνούσε όλες αυτές τις προτάσεις με χιούμορ και μάλιστα έτσι κατάφερε και ολοκλήρωσε τη θεραπεία.

Ο κ. Γιαμουστάρης λέει ότι όταν κανείς ξανασυνδεθεί με το κίνητρό του για μία αυθεντική ύπαρξη, τη ζωή του χωρίς τη χρήση ουσιών έχει τέτοιες εμπειρίες ώστε παρόλη τη διάχυση των ναρκωτικών γύρω μας να έχει τη δύναμη να αντέξει τους πειρασμούς.

Αυτό θεωρείται ότι το απέδειξε περίτρανα ειδικά ο 50χρονος έμπορος. Είχε φτάσει σε τόσο άσχημη κατάσταση ώστε είναι θαύμα που ζει. Έκανε καθημερινά χρήση ηρωίνης. Η οικογένειά του ήταν στα πρόθυρα διάλυσης. Η δουλειά του ήταν έτοιμη να τιναχθεί στον αέρα. Όμως, τα κατάφερε.

Οι έξι νέοι θεραπευόμενοι

Πρόκειται για χρήστες ναρκωτικών που έκαναν ενδοφλέβια χρήση. Οι πιο πολλοί είναι άνεργοι. Ο πιο επιβαρυμένος από άποψη υγείας μένει με τους γονείς του και βρισκόταν σε μία χαοτική κατάσταση, με αρκετά δικαστήρια και σημαντικά τριγμούς στην οικογένεια όπου πότε εμφανιζόταν πότε εξαφανίζονταν.Ολοι οι θεραπευόμενοι είναι διαφορετικοί μεταξύ τους έχουν όμως το εξής κοινό χαρακτηριστικό: Αισθάνονται κουρασμένοι καθώς μπορούν να διακρίνουν πλέον ότι δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση και θέλουν να κάνουν κάτι διαφορετικό στη ζωή τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου