ΤΟΠΙΚΑ

«Ψάχνονται» για 32.000 ευρώ για την επιδημιολογική μελέτη

ψάχνονται-για-32-000-ευρώ-για-την-επιδημι-231951

Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχθεί η σύνταξη επιδημιολογικής μελέτης περί των νεοπλασιών στη Μαγνησία για 32.000 ευρώ. Το γεγονός ότι δεν έχει ακόμη υπογραφεί η σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας Θεσσαλίας και Πανεπιστημίου, κρατά κλειστό τον δρόμο για την οικονομική στήριξη της έρευνας. Έτσι όμως τίθεται σε κίνδυνο το όλο εγχείρημα, από το οποίο θα προκύψουν σημαντικά στοιχεία για τον «χάρτη» καρκίνων στον νομό Μαγνησίας, καθώς η επιδημιολογική μελέτη μπορεί να αποτελέσει εργαλείο για την αντιμετώπιση του φαινομένου της αυξημένης νοσηρότητας σε καρκίνους στην περιοχή.

Το καμπανάκι χτύπησε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας. « Η μελέτη έχει ξεκινήσει, όμως το γεγονός ότι δεν έχει υπογραφεί η σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας Θεσσαλίας και Πανεπιστημίου, δημιουργεί προβλήματα στη χρηματοδότηση», σημείωσε χαρακτηριστικά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Ευθύμης Τσάμης, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου και αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς αιχμές ότι η ευθύνη των καθυστερήσεων «βαρύνει» την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Σημειώνεται πως για τη σύνταξη επιδημιολογικής μελέτης για τις νεοπλασίες στη Μαγνησία, ελήφθη απόφαση τον περασμένο Απρίλιο από τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας, το Νοσοκομείο Βόλου και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Τότε αποφασίστηκε να συγκροτηθεί ομάδα Πρωτοβουλίας, όπως και έγινε τελικά στις αρχές Μαΐου, όταν συναντήθηκαν για πρώτη φορά στο Γραφείο του πρύτανη οι εκπρόσωποι των φορέων που είχαν την πρωτοβουλία να εκπονηθεί η επιδημιολογική μελέτη. Ακολούθησε η ανακοίνωση της Περιφέρειας ότι θα χρηματοδοτήσει την έρευνα με ποσό 32.000 ευρώ, όμως μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τον κ. Ε. Τσάμη, αυτό δεν έχει γίνει.

Το Νοσοκομείο Βόλου και η Ιατρική Σχολή του Π.Θ. ωστόσο απασχολούν ερευνητές που αναλύουν τα απαραίτητα στοιχεία. Σύμφωνα με τον κ. Ε. Τσάμη, αν δεν υπογραφεί άμεσα το σύμφωνο και δεν εκταμιευτούν τα χρήματα, οι άνθρωποι αυτοί δεν θα μπορέσουν να πληρωθούν και θα σταματήσει η έρευνα για τη συγκέντρωση όλων των απαιτούμενων στοιχείων που είναι απαραίτητα για την επιδημιολογική μελέτη.

«Η Περιφέρεια έχει αναλάβει συγκεκριμένη δέσμευση και θα πρέπει να υλοποιηθεί αυτή ώστε το εγχείρημα να συνεχιστεί απρόσκοπτα και να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της μελέτης που αφορά στην συγκέντρωση όλων των στατιστικών στοιχείων που είναι απαραίτητα», σημείωσε επίσης ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας.

Στο εγχείρημα συμμετέχουν η έδρα της Στατιστικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Νοσοκομείο Βόλου και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, φορείς που πρέπει να υπογράψουν μεταξύ τους τη σύμβαση συνεργασίας, ώστε να μπορέσουν τα εκταμιευτούν τα χρήματα που απαιτούνται προκειμένου να προχωρήσει η έρευνα.

Στη μελέτη περιλαμβάνεται η διερεύνηση αναδρομικής φάσης, η δυνατότητα συλλογής και επεξεργασίας των στοιχείων της τρέχουσας περιόδου, καθώς και η μεθοδολογία οργάνωσης της καταγραφής της προοπτικής της φάσης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ομάδας Πρωτοβουλίας, θα ολοκληρωθεί εκτός απροόπτου σε βάθος 5ετίας.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου