ΤΟΠΙΚΑ

Διάλεξη του Νίκου Πράντζου για ένα «Ταξίδι στ΄ αστέρια –χθες, σήμερα, αύριο»

διάλεξη-του-νίκου-πράντζου-για-ένα-τα-232882

Την Κυριακή, 26η Νοεμβρίου και ώρα 8 μ.μ., στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Γεωργίου Καρτάλη 72 – Ροζού, πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο) θα μιλήσει ο γνωστός Βολιώτης αστροφυσικός Νίκος Πράντζος, Διευθυντής Έρευνας στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών της Γαλλίας, με θέμα: «Ταξίδι στ’ αστέρια – χθες, σήμερα, αύριο».

Η ομιλία οργανώνεται με τη συνεργασία του Παγκοσμίου Σωματείου Αποδήμων Μαγνήτων το «Κοινόν των Μαγνήτων», του οποίου ο ομιλητής είναι σήμερα πρόεδρος και από την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος, της οποίας είναι ιδρυτικό Μέλος. Εντάσσεται δε στη σειρά των μηνιαίων ομιλιών της Εταιρείας «ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ», που εξαιρετικά αυτή τη φορά γίνεται μια Κυριακή νωρίτερα (αντί της 3ης Δεκεμβρίου). Η διάλεξη του Ν. Πράντζου αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τους φίλους της αστρονομίας και το ευρύτερο βολιώτικο κοινό, που έχουν εκτιμήσει ιδιαίτερα τις ομιλίες του τα τελευταία τριάντα περίπου χρόνια.

Ο Νίκος Πράντζος αποφοίτησε από το Α΄ Γυμνάσιο Αρρένων Βόλου, το 1974 και από το Φυσικό Τμήμα της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, το 1978. Τις μεταπτυχιακές του σπουδές τις έκανε στο Παρίσι από όπου πήρε το διδακτορικό του στην Αστροφυσική Υψηλών Ενεργειών και αμέσως προσελήφθη στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών της Γαλλίας (CNRS) με απόσπαση στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής του Παρισιού, όπου εργάζεται μέχρι σήμερα.

Ακολουθεί μια σύντομη περιγραφή της ομιλίας του:

Από το πρώτο γραπτό έργο ταξιδιού στη Σελήνη (τον “Ικαρομένιππο” του Λουκιανού, το 167 μ.Χ.) μέχρι το “Από τη Γη στη Σελήνη” του Ιουλίου Βερν, ο άνθρωπος προσπάθησε να φανταστεί τρόπους για να πραγματοποιήσει ένα από τα προαιώνια όνειρά του.

Ο δρόμος του Διαστήματος άνοιξε, τελικά, στον 20ό αιώνα, χάρη στην πυραυλική θεωρία του Ρώσου Κωνσταντίνου Τσιολκόφσκι και του Αμερικανού Ρόμπερτ Γκόνταρντ, με την εκτόξευση του Σπούτνικ, το 1957. Σήμερα, 60 ακριβώς χρόνια μετά τον Σπούτνικ, αναρωτιόμαστε ποιό θα μπορούσε να είναι το μέλλον της ανθρωπότητας στο Διάστημα. Θα μπορέσουμε να ταξιδέψουμε κάποτε στ’ αστέρια; Με τι είδους διαστημόπλοια και με ποιό κόστος;

Τα έργα επιστημονικής φαντασίας εξακολουθούν να μαγνητίζουν το κοινό, αλλά οι αδυσώπητοι νόμοι της φυσικής μας προσγειώνουν στην πραγματικότητα: ο δρόμος των άστρων θα είναι μακρύς και δύσβατος και, πιθανότατα, δεν θα ανοίξει πριν από κάμποσους αιώνες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου