ΤΟΠΙΚΑ

«Το κοινωνικό μέρισμα προέρχεται από τα δάκρυα και τον ιδρώτα των Ελλήνων πολιτών»

το-κοινωνικό-μέρισμα-προέρχεται-από-233493

Μιλώντας χθες για το πλεόνασμα και το κοινωνικό μέρισμα στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος τόνισε τα εξής: «Καταρχάς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ας δούμε τρία πράγματα: πρώτον, ΠΩΣ πλεόνασμα, δεύτερον, ΠΟΙΟ πλεόνασμα, και τρίτον, σε ΠΟΙΟΥΣ πλεόνασμα.

Είναι πρόσφατη η ομολογία τόσο του Υπουργού Οικονομικών όσο και του αναπληρωτή του, εννοώ τους κυρίους Τσακαλώτο και Χουλιαράκη, για πολιτική επιλογή υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης. Δεν χρειάζεται να το πει η Αξιωματική Αντιπολίτευση, αφού υπάρχει ομολογία των αρμόδιων υπουργών για άγρια φορολόγηση της μεσαίας τάξης. Επιπλέον, οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, ακόμα και μικροοφειλετών, έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, περίπου ένα εκατομμύριο τριακόσιες χιλιάδες κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών. Οριζόντιες κατασχέσεις, αφορούν ακόμα και το κομπόδεμα του αδύναμου πολίτη, που το προφύλασσε ως κόρη οφθαλμού για ώρα ανάγκης.

Πριν από λίγο, ο εισηγητής της πλειοψηφίας ισχυρίστηκε ότι ένα μέρος του πλεονάσματος, περίπου τετρακόσια εκατομμύρια ευρώ, προέρχεται από την αύξηση των εισπράξεων ασφαλιστικών εισφορών και τις τριακόσιες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Έτσι είναι μόνο αν έτσι νομίζετε! Οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης από το 44% έχουν φτάσει, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, στο 62%! Μετατρέψατε τα οχτάωρα σε τετράωρα και ισχυρίζεστε, ψευδώς, ότι οι ασφαλιστικές εισφορές της ημιαπασχόλησης είναι μεγαλύτερες από τις ασφαλιστικές εισφορές της πλήρους απασχόλησης. Μας λέτε, δηλαδή, ότι η γενιά των τριακοσίων εξήντα ευρώ, που εσείς δημιουργείτε, πληρώνει μεγαλύτερες ασφαλιστικές εισφορές. Η αλήθεια είναι ότι εκτινάξατε στα ύψη τις ασφαλιστικές εισφορές σε επιστήμονες, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, ασκώντας όχι ασφαλιστική, αλλά φορομπηχτική πολιτική. Έτσι αυξήθηκε η είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών.

Αν όλα τα προηγούμενα συνδυαστούν με την εσωτερική στάση πληρωμών, αφού τριακόσιες χιλιάδες συνταξιούχοι περιμένουν εδώ και χρόνια τις συντάξεις τους, και προσθέσουμε και τη διπλή μείωση του αφορολόγητου, την οποία κάποτε εξόρκιζε ο Υπουργός Οικονομικών, λέγοντας ότι θα παραιτηθεί σε τέτοια περίπτωση, να πως παρουσιάζεται το πλεόνασμα.

Ας δούμε όμως τώρα ποιο πλεόνασμα και ποιο κοινωνικό μέρισμα. Η κυβέρνηση, η οποία παρουσιάζει ιδιαίτερη ικανότητα στη θωπεία των αριθμών, ισχυρίζεται ότι μοιράζει κοινωνικό μέρισμα 1,4 δις. Είναι κοινωνικό μέρισμα τα τριακόσια πενήντα εκατομμύρια κρατικής ενίσχυσης προς τη ΔΕΗ; Εκτός αν η κυβέρνηση τη θεωρεί αναξιοπαθούσα επιχείρηση, οπότε ως μέρισμα μπορεί να εκληφθεί. Κανείς δεν εγγυάται ότι δεν θα αυξηθούν τα τιμολόγια στο μέλλον, ιδιαίτερα αν συνεχίσει τη σημερινή της πορεία η ΔΕΗ. Είναι κοινωνικό μέρισμα η επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων εισφορών των συνταξιούχων και μάλιστα μετά από δικαστική απόφαση; Ασφαλώς όχι. Τα τριακόσια δέκα εκατομμύρια είναι χρήματα των συνταξιούχων.

Τούτων δοθέντων, το πραγματικό κοινωνικό μέρισμα είναι 720 εκατομμύρια. Αν θεωρήσουμε σωστό αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός, ότι θα ωφεληθούν 3 εκατομμύρια πολίτες, κατά μέσο όρο θα λάβουν από 240€ ο ένας. Πλουτίσανε οι Έλληνες! Μόνο από το πετσόκομμα του επιδόματος θέρμανσης, αφαιρείτε από τους οικονομικά αδύναμους συμπολίτες των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών 150 εκατομμύρια ευρώ. Η κυβέρνηση Σαμαρά το 2014 μοίρασε επίδομα θέρμανσης 210 εκατομμύρια ευρώ, και φέτος η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ διανέμει μόλις 58 εκατομμύρια ευρώ επίδομα θέρμανσης. Ποιοι εισπράττουν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το επίδομα θέρμανσης; Μήπως οι προνομιούχοι;

Τρίτον και τελευταίο, ποιους αφορά αυτό το κοινωνικό μέρισμα; Ακριβώς δεν το γνωρίζουμε, αφού θα χρειαστούν υπουργικές αποφάσεις για να το μάθουμε. Ευτυχώς φέτος, και αυτό είναι το μόνο θετικό, θεσπίζετε εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Πάντως οι μακροχρόνια άνεργοι, που αυξάνονται αλματωδώς επί των ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, δεν θα αποτελέσουν ξεχωριστή κατηγορία ενίσχυσης, και αυτό είναι άδικο. Αν όχι οι μακροχρόνια άνεργοι, τότε ποιοι; Για να μην αναφερθώ στην επιστροφή χρημάτων στους άνδρες και τις γυναίκες των σωμάτων ασφαλείας, που τους έχετε ξεχάσει στο ντουλάπι της αμνησίας, ενώ κρατούν δικαστικές αποφάσεις στα χέρια τους.

Τέλος, αν σε όλα αυτά προστεθούν τα μέτρα που εσείς ψηφίσατε για το 2018 και 2019 και κυρίως οι επερχόμενοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, η γενική κατάσταση είναι απολύτως ζοφερή. Βεβαίως, είπε πριν από λίγο εδώ ο υπουργός, ότι θωρακίζετε το ακατάσχετο του μερίσματος. Αποφασίζετε τη διασφάλιση επιδομάτων και μερισμάτων και την ίδια ώρα προχωράτε ακάθεκτοι για την κατάσχεση των διαμερισμάτων! Αδυνατείτε να παράξετε πλούτο, γι’ αυτό μοιράζετε όπως-όπως τη φτώχεια. Οι ρυθμοί ανάπτυξης τα τρία χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι η μεγαλύτερη απόδειξη. Ποιο πλεόνασμα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της πλειοψηφίας; Μαζεύετε τα δάκρυα και τον ιδρώτα του ελληνικού λαού και τους χαρίζετε τα χαρτομάντιλα» κατέληξε ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου