ΤΟΠΙΚΑ

Επιστροφή στα αμφιθέατρα του Π.Θ. για εργαζομένους σε Τ.Α. και επαγγελματίες

επιστροφή-στα-αμφιθέατρα-του-π-θ-για-ερ-240839

Στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ακόμη και από τα Γρεβενά, διδάκτορες που αποφάσισαν να ασχοληθούν με νέα αντικείμενα, φτασμένοι επαγγελματίες… επέστρεψαν στα αμφιθέατρα, επιλέγοντας το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τα προγράμματα σπουδών του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης για τις μεταπτυχιακές σπουδές τους. Χθες, με την ολοκλήρωση της προσπάθειάς τους, παρέλαβαν τα πτυχία τους που θα τους δώσουν τα επιπλέον εφόδια που χρειάζονται στην αγορά εργασίας.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Στη λαμπρή τελετή ορκωμοσίας που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί, στο αμφιθέατρο της Χωροταξίας, το τμήμα καλωσόρισε στους κόλπους του έναν νέο διδάκτορα. Πρόκειται για τον Βασίλη Σπανό, απόφοιτο του Τμήματος Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών του ΑΠΘ που ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές και έκανε το διδακτορικό του πάνω στη συμμετοχή των κατοίκων στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. Μελέτησε περιπτώσεις στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα, που δεν είναι αμιγώς τουριστικές. «Για να καταστεί η περιφερειακή ανάπτυξη δυνατή θα πρέπει να υιοθετηθούν διαφορετικές πολιτικές για κάθε περιοχή ανάλογα με τα μνημεία, την εμβέλεια κάθε τόπου αλλά και τα μορφολογικά χαρακτηριστικά του», επεσήμανε ο κ. Σπανός.

Γένους θηλυκού

Στην τελετή βραβεύτηκαν οι αριστούχοι απόφοιτοι των μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας. Και όπως φάνηκε από τις βραβεύσεις, η αριστεία ήταν υπόθεση… γένους θηλυκού.

Ανάμεσα στις αριστούχους η Βασιλική Λεονταράκη από το πρόγραμμα διαχείρισης περιβάλλοντος. «Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον αντικείμενο, έναν κλάδο με προοπτικές για το μέλλον», ανέφερε.

Πρωτιά και για την απόφοιτη του προπτυχιακού τμήματος Χωροταξίας, Δανάη Μελιτά που αποφοίτησε με βαθμό 8,47 άριστα και ήταν εκείνη που εκφώνησε τον όρκο. Η Δανάη Μελιτά επέλεξε συνειδητά τις σπουδές της στο αντικείμενο και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. «Είμαι από την Αθήνα. Η σχολή ήταν η πρώτη μου επιλογή, καθώς το αντικείμενο με ενδιέφερε πάρα πολύ», επεσήμανε. Επόμενοι στόχοι της ένα μεταπτυχιακό πριν μπει στην αγορά εργασίας σε έναν χώρο που κερδίζει ολοένα και περισσότερες γυναίκες. «Ο κλάδος εμπλέκει το επάγγελμα του μηχανικού με την πολιτική και ίσως αυτό ταιριάζει στη γυναικεία λογική», σχολίασε.

Μεταπτυχιακά στην υπηρεσία της Αυτοδιοίκησης

Αριστούχος στον κλάδο της αστικής ανάπλασης και ανάπτυξης, και η Μαρία Μαρκάτου, η οποία είναι υπάλληλος στον Δήμο Λαρισαίων και κατάφερε να συνδυάσει σπουδές, εργασία και οικογένεια. «Θεωρητικά τα μάθαμε, το στοίχημα είναι πλέον να μπορέσουμε να τα υλοποιήσουμε, που είναι δύσκολο εν μέσω οικονομικής κρίσης κι όχι μόνο», σχολίασε η ίδια.

Στον Δήμο Αγιάς του νομού Λάρισας εργάζεται και ο Θεόδωρος Γκασδράνης, απόφοιτος του μεταπτυχιακού ελληνογαλλικού προγράμματος DYNTAR – χωρικές δυναμικές και χωροταξία της υπαίθρου. «Ηταν μια πολύ καλή εμπειρία και το πτυχίο χρήσιμο για το αντικείμενό μου», ανέφερε αν και όπως σχολίασε ήταν δύσκολος ο συνδυασμός εργασίας, σπουδών και οικογένειας.

Οικογενειακή… υπόθεση

Εργαζόμενη στη γραμματεία της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η Αλεξάνδρα Παλαβάκη ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της στην περιφερειακή ανάπτυξη και όπως δήλωσε ήταν μια εκπληκτική εμπειρία. Η ίδια παρατήρησε τη μεγάλη στροφή των γυναικών στον κλάδο της Χωροταξίας.

Αλλά και η Ματούλα Καρνάβα, εργαζόμενη στην επιτροπή ερευνών του Π.Θ. ολοκλήρωσε μεταπτυχιακό στο αντικείμενο «σχεδιασμός και ανάπτυξη τουρισμού και πολιτισμού». Η ίδια ως μέλος της οικογένειας του ιδρύματος, δήλωσε ότι προσπάθησε πολύ περισσότερο «για να αποδείξω ότι πήρα το πτυχίο με την αξία μου».

Μια μπασκετμπολίστρια με δύο μεταπτυχιακά

Το δεύτερο μεταπτυχιακό της, το DYNTAR – χωρικές δυναμικές και χωροταξία της υπαίθρου, ολοκλήρωσε η Εύη Χαβαλέ, μπασκετμπολίστρια του Ολυμπιακού. Η ίδια είναι θιασώτης της διά βίου μάθησης. «Η μόρφωση σου προσφέρει πολλά. Σου εμπνέει σεβασμό στη διαφορετικότητα, αλληλεγγύη, πώς να βλέπεις τα πράγματα διαφορετικά στον κόσμο», λέει.

Καταξιωμένοι επαγγελματίες

Καταξιωμένοι επαγγελματίες ο καθένας στον τομέα του, αποφάσισαν να επιστρέφουν στα αμφιθέατρα και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους. Ο Τάσος Γούσιος -ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την τουριστική ανάπτυξη- ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη του τουρισμού και του πολιτισμού. «Το μεταπτυχιακό συνδέεται άμεσα με την επαγγελματική εξέλιξη», είπε.

Μεταπτυχιακό στο ίδιο αντικείμενο, απέκτησε και ο Ιωάννης Καραγκιόζος, δικηγόρος στη ΔΕΥΑΜΒ. «Ηταν από τα πιο εποικοδομητικά πράγματα που έχω κάνει. Ηταν εμπειρία η επιστροφή στα αμφιθέατρα, η απόκτηση νέων γνώσεων. Και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας προσφέρει πολύ ποιοτική εκπαίδευση», ανέφερε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου