ΤΟΠΙΚΑ

Απολογισμός στη «σκιά» της ΕΡΓΗΛ με απειλές για μηνύσεις

απολογισμός-στη-σκιά-της-εργηλ-με-απ-271821

Στη σκιά της απειλής της ΕΡΓΗΛ και του κινδύνου από τις αξιώσεις της εργολήπτριας εταιρείας για την ύπαρξη της ίδιας της ΔΕΥΑΜΒ, πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα ο απολογισμός της δημοτικής αρχής για τον χρόνο που πέρασε σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στην αίθουσα του Αχιλλείου. Με τη λήξη της συνεδρίασης, στο βήμα ανέβηκε ο επικεφαλής της δημοτικής πλειοψηφίας, Αχιλλέας Μπέος, ο οποίος αναφερόμενος στην υπόθεση προανήγγειλε αγωγές και μηνύσεις κατά πολιτικών προσώπων και υπηρεσιακών παραγόντων για το σκάνδαλο της ΕΡΓΗΛ.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

«Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης. Ό,τι κι αν γίνει όμως η πολιτική και ηθική ευθύνη θα τους βαρύνει μια ζωή. Εμείς δεν θα τα κουκουλώσουμε. Θα προχωρήσουμε σε αγωγές και μηνύσεις κατά φυσικών προσώπων, πολικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες, που κατέστρεψαν αυτή την πόλη», είπε φανερά εξοργισμένος ο κ. Μπέος. Λίγο νωρίτερα από το ίδιο βήμα, κατήγγειλε απόπειρες καθυστέρησης του έργου που θέλει να παράγει η δημοτική αρχή από «συμμορία 200 ατόμων που διαθέτει μια σφραγίδα και κάνει μηνύσεις και προσφυγές». Χαρακτηριστικά δε, αναφέρθηκε στο έργο της αποχέτευσης στην Αγριά και στο αντλιοστάσιο στα Αστέρια, όπως επίσης και στον δρόμο προς το Πήλιο μέσω της Αλλης Μεριάς, για το οποίο πάντως προανήγγειλε ότι θα δρομολογηθεί άμεσα, αμέσως μετά τον Νοέμβριο, οπότε και θα γίνει το δικαστήριο «που θα κερδίσει ο δήμος».

Σκληρός ήταν και απέναντι στους προκατόχους του. «Τα έτρωγαν οι λωποδύτες γι’ αυτό τόσα χρόνια δεν γίνονταν έργα», είπε αναφερόμενος στα έργα που χρηματοδοτούνται από τα ταμεία του δήμου και της ΔΕΥΑΜΒ που ξεκινούν άμεσα και αφορούν στο πάρκινγκ της Φιλελλήνων, την ανανέωση του στόλου δημοτικών οχημάτων και την κατασκευή δίδυμου καταθλιπτικού αγωγού, προκειμένου όταν ο υπάρχων παθαίνει ζημιά τα λύματα να μη χύνονται στον Παγασητικό.

Ο ίδιος έδωσε και το σύνθημα να παίξει το βίντεο–γεύση της φετινής εορταστικής περιόδου, που όπως είπε θα καταστήσει τον Βόλο νούμερο ένα θέμα θετικής συζήτησης σε όλη τη χώρα. Στολισμός της Ιάσονος, σοκαλατούπολη είναι μερικά από τα νέα στοιχεία για τη φετινή εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αλλά και πολλές ακόμη εκπλήξεις.

Ο απολογισμός

Στην ειδική συνεδρίαση, τον απολογισμό της δημοτικής αρχής για τη χρονιά που πέρασε, έκανε ο εκτελών χρέη Δημάρχου, Θάνος Θεοδώρου, ο οποίος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τον επόμενο απολογισμό θα κάνει ο επικεφαλής της παράταξης, Αχιλλέας Μπέος, «που είναι ο εμπνευστής και ο πρωτεργάτης της προσπάθειας». Υπογράμμισε μάλιστα ότι τα μεγάλα έργα ξεκινούν από τώρα κι ότι τον Σεπτέμβριο του 2018 θα παρουσιαστεί ένας εντελώς διαφορετικός Βόλος, «και ας μας πολεμούν λυσσαλέα».

Ο κ. Θεοδώρου, παρουσίασε 104 από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις που έγιναν τον τελευταίο ένα χρόνο, ανά αντιδημαρχία και νομικό πρόσωπο.

Για την Αντιδημαρχία Οικονομικών εστίασε στο ταμειακό υπόλοιπο των 19 εκατ. ευρώ και στη μείωση των τελών καθαριότητας και φωτισμού.

Για την Αντιδημαρχία Τεχνικών Υπηρεσιών, υπογράμμισε 20 έργα προϋπολογισμού 7 εκατ. ευρώ, όπως οι τέσσερις κυκλικοί κόμβοι (η κατασκευή των οποίων ξεκίνησε χθες από τον κόμβο Διμηνίου), ενώ αναφέρθηκε και στα προς δημοπράτηση έργα όπως το πάρκινγκ της Φιλελλήνων, που εκτίμησε ότι θα είναι έτοιμο έως το 2018.

Η μετακίνηση των πεσσών, το ΚΕΠ Υγείας, το ελεύθερο πάρκινγκ στη Γαμβέτα, το skate park στον Αναυρο είναι από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις της Υπηρεσίας Δόμησης – Βιώσιμης Κινητικότητας, όπως επίσης και η αντικατάσταση των λαμπτήρων δημοτικού φωτισμού με νέας τεχνολογίας.

Η δημιουργία 90 κενών οργανικών θέσεων στις ανταποδοτικές υπηρεσίες μέσω της Αντιδημαρχίας Διοίκησης και ΚΕΠ είναι επίσης μία ακόμη σημαντική παρέμβαση. Από την ίδια έχει εκπονηθεί το σχέδιο βιώσιμης αστικής ανάπτυξης που περιλαμβάνει 27 έργα, ενώ επίσης έγιναν παρεμβάσεις στα κτίρια της Παιδόπολης στην Αγριάς.

Το πρώτο ΚΕΠ Υγείας στον Βόλο, εντάσσεται στον απολογισμό της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Μέριμνας, η οποία δίνει επίσης τη μάχη και για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων.

Καθημερινή μάχη για την καθαριότητα της πόλης δίνει η Αντιδημαρχία Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Πολιτικής Προστασίας, που αρχές του 2018 θα ενισχυθεί από 57 νέα οχήματα.

Νέα παρτέρια, φυτεύσεις και κλαδέματα για την Υπηρεσία Πρασίνου, μελέτη ανάπλασης του Κοιμητηρίου Ταξιαρχών και μείωση τελών στα κοιμητήρια για την Αντιδημαρχία Κοιμητηρίων, συμμετοχή σε 13 εκθέσεις του εξωτερικού και πληροφοριακές πινακίδες για την Αντιδημαρχία Τοπικής Ανάπτυξης και Τουρισμού. Μάλιστα ο κ. Θεοδώρου υπογράμμισε ότι από τις 16 βραβευμένες με γαλάζιες σημαίες στη Θεσσαλία, οι δέκα ανήκουν στον Δήμο Βόλου.

Μέσω της Αντιδημαρχίας Παιδείας και Πολιτισμού ο Βόλος βραβεύτηκε στο πλαίσιο της εκστρατείας Ecomobility, ενώ έλαβαν δωρεάν δεκατιανό 75 μαθητές που είχαν ανάγκη.

Σημαντικό το έργο της ΔΕΥΑΜΒ με τη δημοπράτηση των έργων ζωνοποίησης, νέου καταθλιπτικού αγωγού μεταφοράς λυμάτων, ολοκλήρωση του αποχετευτικού στην Αγριά.

Δεκάδες αθλητικές, πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες αναπτύχθηκαν από τον ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ, με σημαντικότερες το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υδατοσφαίρισης Νέων Γυναικών και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα jet ski, αλλά και οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις.

Στις 25 δομές της ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ ωφελούνται συνολικά 1.955 πολίτες, ενώ προγράμματα και μελέτες, όπως για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων του Δήμου Βόλου, υλοποίησε η ΑΝΕΒΟ.

Ειδικά για την ΑΝΕΒΟ, ο κ. Θεοδώρου, υπογράμμισε ότι από το νέο έτος θα μπορέσει να σταθεί μόνη της στα πόδια της. «Ο δήμος δεν κρατά καμία εταιρεία για να κάνει ρουσφέτια. Κάποιοι εξυπηρετούσαν ημέτερους μέσω της ΑΝΕΒΟ», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, αναφορά έγινε και στο Novoville για την καταγραφή των προβλημάτων στην πόλη από τους ίδιους τους πολίτες.

Με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, πολίτης διαμαρτυρήθηκε για το κυκλοφοριακό πρόβλημα λόγω απουσίας κορυνών, ενώ άλλος δημότης έθιξε το άλυτο πρόβλημα των αδέσποτων.

Η Επιλογή Ευθύνης

«Ο “απολογισμός” της δημοτικής αρχής ήταν το μεγαλύτερο fake news της πόλης», σχολιάζει η Επιλογή Ευθύνης, για την ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και προσθέτει μεταξύ άλλων: «Έχουν μπει στον τέταρτο χρόνο της θητείας τους και δεν αξιώθηκαν ακόμη να ξεκινήσουν ούτε ένα νέο έργο με χρήματα του ΕΣΠΑ! Τα 19 εκατομμύρια ταμειακά διαθέσιμα είναι 300 χιλιάδες. Η μόνη τους έγνοια είναι το πάθος για την εξουσία και η προσπάθειά τους να ελέγξουν τα πάντα, να εκμηδενίσουν κάθε αντίθετη φωνή και να επιβάλουν τοξικό κλίμα στην πόλη».

Η παράταξη μάλιστα τονίζει ότι «όσοι έκαναν πολιτική με τη λάσπη, εντέλει βούλιαξαν στον βούρκο» και αναφέρει ότι «και όλο τον προϋπολογισμό του δήμου να ξοδέψουν για λαμπιόνια, την πόλη δεν πρόκειται να τη φωτίσουν. Το μαύρο σύννεφο σκεπάζει τον Βόλο».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου