ΤΟΠΙΚΑ

Ολέθρια τα αποτελέσματα του διχασμού, τονίστηκε σε ημερίδα στον Βόλο

ολέθρια-τα-αποτελέσματα-του-διχασμού-272581

Οι ολέθριες επιπτώσεις του διχασμού, τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν το 1917 σε εθνικό και τοπικό επίπεδο και οι δυσμενείς επιπτώσεις μιας ταραγμένης περιόδου, αποτέλεσαν το επίκεντρο της ενδιαφέρουσας ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ Μαγνησίας, την περασμένη Παρασκευή.

Η ημερίδα διοργανώθηκε από την Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών και άλλους πνευματικούς φορείς, στο πλαίσιο των διαθεσσαλικών εκδηλώσεων με θέμα «Θεσσαλία: ένας αιώνας από το πολυσήμαντο έτος 1917».

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γιάννης Μουρέλος, καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο οποίος ανέπτυξε τα δομικά χαρακτηριστικά του διχασμού και τόνισε ότι «κάθε φαινόμενο που προκαλεί πάθη και εντάσεις, δεν προσφέρει κάτι θετικό σε μια χώρα και έλαβε χώρα σε μια στιγμή που σημειώθηκε η τεράστια διεθνής κρίση του Α παγκοσμίου πολέμου». Ο ομιλητής ανέλυσε τις δυσάρεστες επιπτώσεις του διχασμού και υπογράμμισε ότι «η ιστορία μας βοηθάει να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος. Το αν θα κάνουμε άλλα λάθη στο μέλλον, είπε, αυτή είναι μια άλλη υπόθεση».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό της προέδρου της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών, Μηλίτσας Καραθάνου, η οποία τόνισε ότι «είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Θεσσαλίας, που υλοποιείται αυτό το πρόγραμμα. Δηλαδή, εξήγησε, πολλοί πολιτιστικοί και πνευματικοί φορείς συνεργάζονται για ένα κοινό θέμα. Θεωρώ ότι αυτή η κίνηση που κάνουμε, θα ανοίξει το δρόμο και για μελλοντικές συνεργασίες των θεσσαλικών πόλεων».

Παράλληλα, η κ. Καραθάνου εξήρε την πολύτιμη συνδρομή του Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χαράλαμπου Χαρίτου, ο οποίος είχε την ιδέα και είναι ο επιστημονικός υπεύθυνος και ψυχή των εκδηλώσεων.

Ομιλητές ήταν οι: Γιώργος Κοντομήτρος, δρ. του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δημήτρης Τσιλιβίδης, δρ Θεολογίας, Γιώργος Κοντομήτρος, Μηλίτσα Ζαρλή – Καραθάνου, επίτ. δρ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Αριστείδης Παπαδόπουλος, τ. δάσκαλος, Σταύρος Κατσούρας, δρ Κοινωνιολογίας, Γρηγόρης Καρταπάνης, ερευνητής και Παναγιώτης Δεληγιάννης, μεταπτυχιακός φοιτητής ΠΤΕΑ Πανεπ. Θεσσαλίας.

Οι εισηγητές ανέπτυξαν διάφορες πτυχές του θέματος, ενώ όπως ανέφερε ο ερευνητής Γρηγόρης Καρταπάνης «ήταν μια περίοδος άκρως ταραγμένη, η οποία οπωσδήποτε οδήγησε στην οπισθοδρόμηση την πορεία της χώρας, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια των Βαλκανικών πολέμων. Η περίοδος του διχασμού πέρα από την αντιπαράθεση των δύο πλευρών, είναι μια περίοδος σκοτεινή, η οποία ερευνάται από επιστήμονες εγνωσμένου κύρους που μελετούν και ρίχνουν φως στα γεγονότα εκείνης της περιόδου».

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου