ΤΟΠΙΚΑ

Γ. Καμίνης: Ο νέος πολιτικός φορέας πρέπει να έχει σαφές αξιακό πλαίσιο

γ-καμίνης-ο-νέος-πολιτικός-φορέας-πρέπ-272750

Προσκλητήριο συμμετοχής στις διαδικασίες ανάδειξης του αρχηγού του νέου πολιτικού φορέα της Κεντροαριστεράς απηύθυνε προχθές το απόγευμα από τον Βόλο ο υποψήφιος πρόεδρος, δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, σε ομιλία στο ξενοδοχείο Park.

Ο κ. Καμίνης υπογράμμισε ότι είναι επιβεβλημένο για την προοδευτική παράταξη να δημιουργήσει σε νέες βάσεις μία σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες και να ορθώσει σαφή προοδευτικό λόγο απέναντι στη δημαγωγία του ΣΥΡΙΖΑ και τον συντηρητισμό της ΝΔ.

«Δημιουργούμε μια παράταξη που θα μιλάει με έναν νέο, σύγχρονο προοδευτικό λόγο που θα βασίζεται στις διαχρονικές αρχές και αξίες μας. Μια παράταξη που απέναντι στο λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ και το συντηρητισμό της ΝΔ, θα ορθώνει το δικό της ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα. Ένα στίγμα βαθιά προοδευτικό που θα οριοθετεί ξανά τι σημαίνει πρόοδος και τι συντήρηση σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή κοινωνία. Γιατί πρέπει να εξηγήσουμε ότι πρόοδος δεν είναι μια σημαία ευκαιρίας που σηκώνει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μια βαθιά πολιτική διεργασία που βρίσκεται ριζωμένη στη μεταρρυθμιστική και δημοκρατική κληρονομιά της Παράταξής μας. Και πρέπει να πούμε στους πολίτες τι σημαίνει πρόοδος, τι σημαίνει προοδευτική πολιτική», επισήμανε ο δήμαρχος Αθηναίων.

Παρουσιάζοντας το πολιτικό σχέδιό του για την προοδευτική δημοκρατική παράταξη και τις αλλαγές που χρειάζεται η Ελλάδα, ο κ. Καμίνης χαρακτήρισε αδιαπραγμάτευτο σημείο αναφοράς τον σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Ελλάδας και υπογράμμισε ότι η χώρα μπορεί να ανακτήσει το χαμένο έδαφος και να διαδραματίσει ξανά σημαντικό ρόλο στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Τόνισε ακόμη ότι ο νέος πολιτικός φορέας πρέπει να έχει ένα σαφές αξιακό πλαίσιο, ενώ αναφερόμενος στις προγραμματικές του προτάσεις σημείωσε την ανάγκη να υπάρχει ένα φορολογικό σύστημα σταθερό και κοινωνικά δίκαιο με ορίζοντα δεκαετίας. Είναι επιβεβλημένη, είπε, η πραγματική αποκέντρωση, ώστε να δοθεί πραγματική δύναμη στους Δήμους και τις Περιφέρειες.

«Πρόοδος», συνέχισε, «είναι δημόσια πανεπιστήμια αναβαθμισμένα και ανοιχτά στην κοινωνία και την παραγωγή. Δεν είναι πρόοδος να επικαλούμαστε το άσυλο και να επιτρέπουμε σε ελάχιστους τραμπούκους να εκφοβίζουν και να προπηλακίζουν πανεπιστημιακούς, αλλά και να διαλύουν τις υποδομές. Πρόοδος είναι ένα δημόσιο σχολείο με καλά αμειβόμενους δασκάλους που δημιουργεί τους πολίτες του αύριο. Όχι σχολεία εργοστάσια που λειτουργούν ως προθάλαμοι για πτυχία που δεν έχουν καμία αξία.

Πρόοδος είναι μια υγεία, με επίκεντρο τον πολίτη και όχι μόνο τον ασθενή, μία ανοιχτή διασυνδεδεμένη υγεία, με νοσοκομεία, κλινικές και ιατρούς που θα συνεργάζονται σε κοινές επιστημονικές πλατφόρμες. Όχι ένα σύστημα υγείας που να επιτρέπει να κλείνουν ολόκληρες μονάδες στα περιφερειακά νοσοκομεία γιατί δεν υπάρχουν γιατροί».

Αναφερόμενος στην ανάπτυξη μίλησε για την παραγωγή, την καινοτομία και στην εξωστρέφεια, τάχθηκε υπέρ της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων και επέκρινε την οικονομική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης, επισημαίνοντας πως «δεν είναι πρόοδος κάθε φορά που έχεις τρύπα στον προϋπολογισμό να τιμωρείς τους ελεύθερους επαγγελματίες με 70% σε φόρους και εισφορές».

Τον δήμαρχο Αθηναίων, προλόγισε ο πρώην δήμαρχος Βόλου Δημήτρης Πιτσιώρης, ο οποίος, εμμέσως πλην σαφώς, υπογράμμισε πως συγκεντρώνει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά του ηγέτη που μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις πολιτικής ανάτασης του προοδευτικού χώρου για να διαδραματίσει ξανά καθοριστικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου