ΤΟΠΙΚΑ

Απειλή προστίμου σε 4 επιχειρήσεις της Μαγνησίας για POS

απειλή-προστίμου-σε-4-επιχειρήσεις-της-301505

Σε δύο από τους είκοσι δύο ελέγχους, οι τράπεζες είχαν απορρίψει τα αιτήματα των επαγγελματιών

Με πρόστιμα ύψους 1.500 ευρώ η κάθε μία απειλούνται τέσσερις επιχειρήσεις της Μαγνησίας, καθώς σε αιφνιδιαστικό έλεγχο της Διεύθυνσης Ανάπτυξης διαπιστώθηκε πως δεν έχουν θέσει σε λειτουργία τερματικά μηχανήματα.

Η χρονική περίοδος για την εφαρμογή της νομοθεσίας για το πλαστικό χρήμα έληξε στις 27 Ιουλίου, όμως στον έλεγχο του κλιμακίου της Διεύθυνσης Ανάπτυξης οι επαγγελματίες, σύμφωνα με πληροφορίες, αποδείχτηκε ότι στο διάστημα που ακολούθησε δεν παρείχαν, όπως ήταν υποχρεωμένοι, τη δυνατότητα στους καταναλωτές να πληρώνουν με κάρτα.

Πρόκειται για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται κατά κύριο λόγο στην εστίαση. Η Διεύθυνση αναμένει τώρα τις απαντήσεις των επαγγελματιών για ποιο λόγο δεν τήρησαν την κείμενη νομοθεσία.

Οι παραβάτες καταστηματάρχες όφειλαν μέχρι τις 27/7 να έχουν κάνει αιτήσεις στις τράπεζες, με τις οποίες να ζητούν εφοδιασμό τους με τερματικά μηχανήματα. Να έχουν προχωρήσει επιπλέον σε σύναψη συμβάσεων.

Εάν προσκομίσουν τις συμβάσεις και τις βεβαιώσεις τραπεζών θα γλιτώσουν τα πρόστιμα. Αν δεν το επιτύχουν αυτό, τότε υποχρεούνται σε καταβολή προστίμων.

Το πρόστιμο για μη λειτουργία τερματικών μηχανημάτων είναι ύψους 1.500 ευρώ. Αν όμως οι υπόχρεοι σπεύσουν να καταβάλλουν τα χρήματα εντός 30 ημερών από την ημερομηνία βεβαίωσης της παράβασης, τότε το ποσό του προστίμου μειώνεται στα 750 ευρώ.

Η Διεύθυνση Ανάπτυξης έχει διενεργήσει ελέγχους σε είκοσι δύο επιχειρήσεις. Οι πέντε έλεγχοι σύμφωνα με πληροφορίες έγιναν ύστερα από καταγγελίες, και οι δεκατρείς έπειτα από αναφορές Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας. Στους υπόλοιπους ελέγχους η Διεύθυνση κινήθηκε αυτεπάγγελτα.

Από τις είκοσι δύο επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν, δύο διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν τερματικά μηχανήματα λόγω απόρριψης των αιτημάτων τους από τις τράπεζες.

Η ακριβής έκταση του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις οι οποίες είναι στις μαύρες λίστες πιστωτικών καταστημάτων (και γι’ αυτό δεν μπορούν να εφοδιαστούν με τερματικά μηχανήματα) δεν είναι γνωστή ποια είναι.

Εκτιμάται πάντως, ότι ένας σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων τέθηκε εκτός αγοράς, με την υποχρέωση εφαρμογής της νομοθεσίας για αγορές με πλαστικό χρήμα.

Υπόχρεα για χρήση POS, όπως είναι γνωστό, είναι ογδόντα επαγγέλματα. Με την εφαρμογή της νομοθεσίας, πάντως, αρκετοί κλάδοι αποδείχτηκε ότι είχαν κινητοποιηθεί έγκαιρα και γι’ αυτό ήταν έτοιμοι να λειτουργήσουν με τερματικά μηχανήματα.

Η Διεύθυνση Ανάπτυξης θα συνεχίσει τους ελέγχους σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει από το Υπουργείο Οικονομικών.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου