ΤΟΠΙΚΑ

Με τεράστια επιτυχία η εκδήλωση για την εκπαιδευτική ρομποτική και το έργο TALOS

με-τεράστια-επιτυχία-η-εκδήλωση-για-τη-302508

Εκατοντάδες παιδιά και γονείς είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τόσο τις δράσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του έργου TALOS (Εργαστήρια ρομποτικής, προγραμματισμού και δημιουργικών κατασκευών για παιδιά) το οποίο υλοποιεί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας όσο και ευφάνταστες κατασκευές με πρωτότυπους αυτοματισμούς.

Γονείς αλλά και εκπαιδευτικοί διαφόρων βαθμίδωνείχαν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν εποικοδομητικά με τους εκπαιδευτές κι ερευνητές του έργου και να ανταλλάξουν απόψεις σε σχέση με τις εφαρμογές της ρομποτικής και τα σενάρια που εμπλέκουν προγραμματισμό και αυτοματισμούς στο πλαίσιο της τάξης.

Ιδιαίτερα οι γονείς ενημερώθηκαν για τα οφέλη της επαφής των παιδιών με περιβάλλοντα και εργαλεία εκπαιδευτικής ρομποτικής ενώ τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν ελεύθερασε σύντομα επιτόπια εργαστήρια κατασκευών και προγραμματισμού αλλά και σε δρώμενο με σενάριο βασισμένο στο μύθο της Αργοναυτικής εκστρατείας και το οποίο σχετίζεται με το νέα εργαστήρια story telling και φωτογραφίας και τα οποία πρόκειται να ξεκινήσουν σύντομα στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του TALOS.

Το πλέον ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι τα ίδια τα παιδιά ανέπτυξαν αυθόρμητο διάλογο με τους εκπαιδευτές, με απορίες και ερωτήσεις που αφορούσαν τόσο τις διαδικασίες διεξαγωγής των εργαστηρίων όσο και πιο πολύπλοκα ζητήματα προγραμματισμού, IoTεφαρμογών και ρομποτικής.

Επιπλέον, ζωηρό ενδιαφέρον συγκέντρωσε η ανακοίνωση της εξασφάλισης(από τη μεριά του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας) των δικαιωμάτων διεξαγωγής του πολύ γνωστού και σημαντικού διαγωνισμού ρομποτικής για παιδιά, First Lego League (FLL),στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας τον ερχόμενο Φεβρουάριο και η παρουσίασή του αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύντομα στα τοπικά μέσα.

Τέλος, να σημειωθεί ότι σε συνέχεια της μεγάλης απήχησης κι επιτυχίας που είχαν οι δράσεις κατα την προηγούμενη χρονιά, το ενδιαφέρον για τα εργαστήρια του TALOS και για τη χρονιά 2017-2018 είναι ήδη έντονο με συνέπεια οι διαθέσιμες θέσεις να έχουν σχεδόν εξαντληθεί ενώ οι εγγραφές που έχουν ξεκινήσει από τις 4/9 ολοκληρώνονται τυπικά στις 25/9. Η διαδικασία πραγματοποιείται αποκλειστικά ηλεκτρονικά (η φόρμα εγγραφής βρίσκεται στην ιστοσελίδα του TALOS).

Ως γνωστόν, έχει προγραμματιστεί η διεξαγωγή μιας σειράς εργαστηρίων με εμπλουτισμένο περιεχόμενο και με βάση νέες συνεργασίες τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο, πάντα με επίκεντρο την ενασχόληση των παιδιών με νέες τεχνολογίες ελέγχου, αυτοματισμών και προγραμματισμού αλλά και την εμπλοκή τους σε σενάρια χρήσης σύγχρονων εργαλείων με εστίαση και σε ζητήματα αισθητικής και απτικής δημιουργίας.

Πιο αναλυτικά:

1) Εργαστήριο: «Μικροί προγραμματιστές» (juniorrobotics, ηλικίες 4-6 ετών)

2) Εργαστήριο: «Κατασκευάζω και Προγραμματίζω το Ρομπότ μου» (προγραμματισμός και κατασκευές με LEGOWeDo 2, EV3, ηλικίες 7-16, ηλικιακή διαβάθμιση σε τμήματα αρχαρίων, προχωρημένων, διαγωνιστικό)

3) Εργαστήριο “GameLab”, Μικροί developers, σχεδιασμός και ανάπτυξη ψηφιακού παιχνιδιού (ηλικίες 9-16 ετών)

4) Εργαστήριο «TechLab”. Πειράματα με κυκλώματα, ηλεκτρισμό κι «έξυπνους αυτοματισμούς». (ηλικίες 10-16 ετών)

5) Εργαστήριο «Η ώρα του κώδικα». Βασικές γλώσσες προγραμματισμού, HTML, Python, C, JAVA (ηλικίες 12-16 ετών)

6) Εργαστήριο «StoryLab”. Δημιουργική έκφραση και σύνθεση πρωτότυπων κατασκευών με τη χρήση ψηφιακών και απτικών μέσων (ηλικίες 8-16 ετών)

7) Εργαστήριο «Φλας…..κάμερα…..πάμε». Φωτογραφία για παιδιά (ηλικίες 8-16 ετών).

Για πληροφορίες και διευκρινίσεις, οι συντονιστικοί υπεύθυνοι του έργου (κ.Κούριας, κ.Πρώιας) είναι προσβάσιμοι μέσω e-mail ([email protected]) καιστατηλέφωνα 2421074636, 6974007962, ενώ εναλλακτικά, το έργο TALOS έχει παρουσία τόσο στo Facebook (TALOS-ed-UTH-robotix) όσο και στο διαδίκτυο (http://talos.uth.gr/). Επίσης, πληροφορίες παρέχονται και στο βιβλιοπωλείο του ΠΘ (Ιάσονος 145, Κτίριο Τσικρίκη, τηλ. 24210-74118).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου