ΤΟΠΙΚΑ

Παρέμβαση Τζούλιας Τσαλίκη για το λιμάνι του Βόλου

παρέμβαση-τζούλιας-τσαλίκη-για-το-λιμ-303667

Ερώτηση για τις εξαγγελίες του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στον Οργανισμό Λιμένος Βόλου κατέθεσε την Πέμπτη στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου η περιφερειακή σύμβουλος της Θεσσαλών Συμπολιτείας Τζούλια Τσαλίκη.

Ο κ. Κουρουμπλής είχε δεσμευτεί στον ΟΛΒ στις 7 Σεπτεμβρίου 2017 ανάπτυξη του λιμανιού με υποπαραχωήσεις, ψήφιση νέου θεσμικού πλαισίου για την επαναλειτουργία ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, παρέμβαση στην υπουργό Πολιτισμού για τη μαρίνα, εξέταση της λειτουργίας Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων.

Είναι σε γνώση της Περιφέρειας Θεσσαλίας το master plan του λιμανιού; ζήτησε να ενημερωθεί η περιφερειακή σύμβουλος. Αν ναι, συνέχισε περαιτέρω, τότε ποια είναι η θέση της; Στην επίμαχη σύσκεψη στο λιμάνι, επισήμανε, εισήχθη μία καινοφανής έννοια, αυτή των υποπαραχωρήσεων, με στόχο την ανάπτυξη.

«Συμφωνεί ο κ. Περιφερειάρχης με αυτό το σύστημα;» διερωτήθηκε, θέτοντας σειρά ερωτημάτων και για την ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, για την οποία ανέγνωσε το ΦΕΚ το οποίο έχει εκδοθεί, αλλά και για τη μαρίνα.

Η κ. Τσαλίκη αναμένει τις απαντήσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας γραπτώς. Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός δεν απάντησε στα ερωτήματα, ενώ και η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, που ήταν παρούσα στην σύσκεψη, δεν πήρε θέση.

Ανενεργός ο περιφερειακός συμπαραστάτης

Εξάλλου, παρέμβαση και για τον θεσμό του περιφερειακού συμπαραστάτη του πολίτη και της επιχείρησης έκανε η κ. Τσαλίκη στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Ο εν λόγω θεσμός, που τέθηκε σε ισχύ το 2010 με τον Καλλικράτη, είναι ανενεργός στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Εντούτοις, η περιφερειακή σύμβουλος είπε ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό θεσμό, καθώς ο περιφερειακός συμπαραστάτης δέχεται καταγγελίες άμεσα θιγόμενων πολιτών και επιχειρήσεων για κακοδιοίκηση.

Ζήτησε να ενημερωθεί λοιπόν γιατί επί τις δύο συνεχόμενες θητείες του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού δεν έχει εκλεγεί.

Υπήρξε πρόσκληση τον Ιούλιο για την εκλογή περιφερειακού συμπαραστάτη, ήταν η απάντηση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, ο οποίος ενημέρωσε ότι δεν υπήρξε καμία απολύτως ανταπόκριση, ενώ επισήμανε ότι για την εκλογή του απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία, και συγκεκριμένα τα δύο τρίτα των ψήφων του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Η κ. Τσαλίκη σχολίασε ότι είναι πολύ περίεργο το ότι σε τέσσερις νομούς, στην τρίτη μεγαλύτερη σε πληθυσμό περιφέρεια της χώρας, δεν υπήρξε ούτε ένας νομικός ή άλλος με κατάλληλα προσόντα, που να ενδιαφερθεί για μία θέση, η οποία έχει μισθό ίσο με αυτό του προέδρου του περιφερειακού συμβουλίου.

Η Περιφέρεια Αττικής, επισήμανε, όχι μόνο έχει περιφερειακό συμπαραστάτη αλλά έχει εκδώσει και χάρτα δικαιωμάτων και υποχρεώσεων πολιτών.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου