ΤΟΠΙΚΑ

Αγώνας ενάντια στη νέα αξιολόγηση

αγώνας-ενάντια-στη-νέα-αξιολόγηση-307005

Τον δρόμο του αγώνα για την ακύρωση της αξιολόγησης στην πράξη, για μία ακόμη φορά, έδειξε η Γ.Γ. του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας και μέλος του γενικού συμβουλίου της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Εύη Καρυδάκη.

Η αξιολόγηση που επιχειρήθηκε να εφαρμοστεί στους δήμους, παράλληλα με τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα δύο φορές, ακυρώθηκε από τους ίδιους τους εργαζόμενους, που σε ποσοστό 90% δεν συμπλήρωσαν τα ερωτηματολόγια.

«Η κυβέρνηση, με βάση την αξιολόγηση προχωρά στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Υπενθυμίζουμε ότι η αξιολόγηση συνδέεται ευθέως με απολύσεις και περικοπές μισθού», τόνισε σε δηλώσεις της χθες το πρωί η κ. Καρυδάκη.

Σύμφωνα με την ίδια, αυτή τη φορά επιχειρείται να χρησιμοποιηθούν οι προϊστάμενοι και διευθυντές των υπηρεσιών ως πολιορκητικοί κριοί. «Η τροπολογία απαγορεύει σε κάθε στέλεχος του δημοσίου να υποβάλλει αίτηση υπηρεσιακής εξέλιξης αν πρώτα δεν προχωρήσει σε αξιολόγηση των υπαλλήλων. Βάζει δηλαδή τους διευθυντές πολιορκητικό κριό για να προχωρήσει η αξιολόγηση. Οδηγεί σε αλληλοσπαραγμό τους δημοσίους υπαλλήλους. Στόχος βεβαίως δεν είναι η αξιολόγηση, αλλά η απαξίωση των υπηρεσιών και η παράδοσή τους στο κεφάλαιο», έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου η κ. Καρυδάκη, ζητώντας από τους εργαζόμενους να είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα.

Αναφορικά δε με τη ΔΕΥΑΜΒ, όπου η διαδικασία της αξιολόγησης βρίσκεται σε εξέλιξη, η κ. Καρυδάκη, ζήτησε να γίνει με κριτήριο τη διασφάλιση της θέσης των εργαζομένων. «Οι υπηρεσίες δεν πρέπει να γίνουν μαγαζιά. Καλούμε τους εργαζόμενους να ακυρώσουν και αυτή την τροπολογία και να προχωρήσουμε σε αγώνες, ώστε να φέρουμε εμπόδια στην αξιολόγηση», είπε χαρακτηριστικά.

Δικαίωση για το γάλα

Η ίδια αναφέρθηκε και στο θέμα της χρηματικής αποζημίωσης των εργαζομένων, που το 2012 και το 2013 δεν έλαβαν το γάλα και τα είδη ατομικής προστασίας που δικαιούνται.

«Είναι αγώνας που έδωσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της ΛΑΣ και οι εργαζόμενοι της ΔΑΣ επί πέντε χρόνια, από το 2012. Δώσαμε αγώνες σε κάθε επίπεδο: σωματεία, ΠΟΕ-ΟΤΑ, Βουλή, Επιθεώρηση Εργασίας, δικαστήρια. Και φθάσαμε στη ρύθμιση στο τέλος Ιουλίου, βάσει της οποίας οι εργαζόμενοι μπορούν να αποζημιωθούν σε χρήμα», είπε.

Η ίδια αναφέρθηκε και στην ερώτηση της ΛΑΣ τον Αύγουστο για το γάλα των εργαζομένων αλλά και στις διαρκείς παραστάσεις στον επίτροπο, προκειμένου να αποζημιωθούν οι εργαζόμενοι που το δικαιούνται.

Σύμφωνα με την ίδια, η ρύθμιση αφορά σε περίπου 500 εργαζόμενους. «Αυτή τη στιγμή η Οικονομική Υπηρεσία και το Τμήμα Μισθοδοσίας έχουν ήδη στείλει έγγραφο στις διευθύνσεις προκειμένου να γίνει λεπτομερείς και ακριβής καταγραφή των δικαιούχων. Οι υπηρεσίες θα πρέπει τώρα να συντάξουν σωστά τις καταστάσεις προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα στην έγκριση των αποζημιώσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για χρήματα για τα οποία οι εργαζόμενοι έχουν φορολογηθεί. Και μόνο για το 9μηνο του γάλακτος η αποζημίωση είναι 200 ευρώ», είπε η ίδια.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου